Bezár

Hírarchívum

Az SZTE koordinálja a magyarországi és iráni egyetemek közötti kutatási-szakmai együttműködést

Az SZTE koordinálja a magyarországi és iráni egyetemek közötti kutatási-szakmai együttműködést

2017. október 16.
1 perc

Egyetemek közötti kutatási-szakmai együttműködésről írt alá keretmegállapodást Irán és Magyarország a két ország közötti oktatási kapcsolatok erősítése érdekében. A közös munkát magyar részről a Szegedi Tudományegyetem, iráni részről pedig a jazdi egyetem koordinálja majd.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) oktatásért felelős államtitkára iráni látogatása után az MTI-nek elmondta, a kormány szeretné a magyar felsőoktatási rendszert minél nemzetközibbé tenni egyre több külföldi hallgató fogadásával. Ez a törekvés jó úton halad, ugyanis 2014-ben még csak 6 százalék volt a külföldi diákok aránya, addig jelenleg már 11 százalék.


Iránból több mint kétezer hallgató tanul Magyarországon, többségük az orvosi, fogorvosi karokra jár költségtérítéses formában. Számuk növelése érdekében korábban arról állapodott meg a két ország, hogy 100-100 államilag támogatott helyet ajánlanak fel egymásnak - közölte az államtitkár. A korábbi szerződés bővítéseként kötötték meg most a kutatási-szakmai keretmegállapodást, amely szerint várhatóan a mesterséges intelligencia, a lézerfizika, az orvostudomány, a közlekedés és a vízfelhasználás terén működnek majd együtt. A közös munkát magyar részről a Szegedi Tudományegyetem, iráni részről pedig a jazdi egyetem koordinálja majd - ismertette Palkovics László.


A Szegedi Tudományegyetemen a 2015/2016-os tanévben 92, a 2016/2017-es tanévben már közel 160 iráni hallgató tanult. Az együttműködésnek köszönhetően a jövőben várhatóan tovább növekszik az Iránból érkező hallgatók száma.


SZTEinfo - Forrás: MTI

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek