Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_BP_irodahaz

A BP szegedi munkatársainak 90-95 százaléka SZTE-diplomás

A BP szegedi munkatársainak 90-95 százaléka SZTE-diplomás

2017. szeptember 26.
4 perc

A világ egyik vezető integrált energetikai vállalata, a BP 72 országban van jelen. A 10 legnagyobb BP-központ közé számít immár a szegedi, ahol a munkatársak 90-95 százaléka a Szegedi Tudományegyetemen végzett. A BP és az SZTE kapcsolatáról és az SSC szektorról is kérdeztük Knezevics Viktort, a BP GBS szegedi központjának igazgatóját, országos igazgatót.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mivel foglalkozik a BP, a múlt század elején a kőolaj és a földgáz felkutatására alapított, az ezredfordulóig British Petroleumként ismert vállalat mai utóda?

– A BP angolszász cég, de szolgáltatást nyújt a világ 72 országának – válaszolta kérdésünkre Knezevics Viktor, a BP Global Business Services szegedi központjának igazgatója, országigazgató.


_MG_1908


A BP az ezredfordulón új irányt vett: megalapította a megújuló és alacsony szénhidrogén-tartalmú anyagok üzletágat, építi megújuló energia iparágát és új szénhidrogén alapú megoldások kidolgozásán is munkálkodik. Ügyfelei számára biztosítja a szállításhoz az üzemanyagot, a fényhez és fűtéshez az energiát, a motorok számára a kenőanyagot és a petrolkémiai anyagokat, amelyeket többek között festékek, ruhák és csomagolóanyagok gyártásához használnak – tudtuk meg azon a 2017. szeptember 26-i sajtótájékoztatón, ahol bemutatták BP GBS új szegedi irodaházát.


BP_irodanyito_sajtotajekoztato_galeria
Képgaléria a sajtótájékoztatóról.

 

A BP irodaavató ünnepségének vendégei között külön is köszöntötték a Szegedi Tudományegyetem képviselőit. A megjelentek között láttuk – többek között – az SZTE kancellárját, stratégiai igazgatóját, az SZTE GTK volt dékánját. Ez jelzi, hogy a BP Szegedre költözésében döntő szerpe volt az itteni egyetemnek?

– A BP döntéshozóinak egyik legfontosabb szempontja volt, hogy a Szegedi Tudományegyetem rendkívül jó forrása lehet a jövőbeli kollégáknak. Szeged egy élhető és modern város. Nálunk az alkalmazás alapvető feltétele az idegennyelv tudás, a jó kommunikációs készség és a számviteli jellegű tudás, esetleg tapasztalat. A jelentkezők közül volt lehetőségünk válogatni – mondta az országigazgató szerepet is betöltő szegedi vezető.


BP_Dom_ter_Szegedi_Ujszolott_Eletmento_Szolgalat-Alapitvany

 

Magyarország legzöldebb egyeteme, az SZTE törekvéseihez ugyanúgy kötődik a BP, mint az intézmény egészségügyi funkciójához. Erre utal, hogy a BP nemzetközi és magyarországi vezetői az avatóünnepség előtti napon biciklivel érkeztek Szegedre Budapestről, akikhez Szegedről és Budapestről is csatlakoztak a BP kollegái. A kerékpározással a BP-sek adományt gyűjtöttek, melyet 2017. szeptember 25-i érkezésükkor átadtak a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványt képviselő Prof. Dr. Pintér Sándor gyermekorvosnak, az SZTE nyugalmazott orvosprofesszorának, az alapítvány kuratóriumi elnökének, a Dóm téren. Több mint kétmillió forint gyűlt össze, melyet a BP, alapítványán keresztül megdupláz majd.


_MG_1955

 

A BP Szegedre érkezésekor – többek között – a Szegedi Tudományegyetemtől bérelt a Feketesas utcában irodát, ahol elkezdte a munkát, jórészt az SZTE egykori hallgatói közül toborozva munkatársait. Milyen egyéb területekre terjed ki a BP és az SZTE kapcsolata?

– Kiváló a kapcsolatunk a Szegedi Tudományegyetemmel: megállapodásunk része – többek között – a közös képzési- és ösztöndíjprogram is. Részt veszünk az SZTE Gazdaságtudományi Kar SSC-programjának a kialakításában, előadásokat is tartunk. Munkatársaink 90-95 százaléka a Szegedi Tudományegyetemen tanult. A pályakezdők mellett tapasztalt diplomásokat is alkalmazunk, munkatársaink közül többen Budapestről költöztek vissza Szegedre – sorolta Knezevics Viktor.


BP_1

 

A közös munka dinamikájára jellemző, hogy a BP 2017 áprilisában kezdte meg szegedi működését, 2017 szeptemberéréig 274 kollégát vett fel, akik közül már közel kétszázan megkezdték a munkát az újjáépített régi ruhagyár épületében. Ezt a számot a tervek szerint 2020-ig 500-ra szeretnénk növelni.

 

A BP karriertörténetek közül például a szegedi irodaavatón is megjelent BP Global Business Services és IT ügyvezető igazgatójáéról megtudtuk: Richard Hookway matematika szakon végzett a Manchesteri egyetemen, míg mesterdiplomáját vállalatirányítás szakon szerezte a Stanford egyetemen. Ő 1983 óta dolgozik a BP-nél, a BP Europe SE felügyelőbizottságának tagja, elismert IT szakember és csapatvezető. Knezevics Viktor pályája sem szokványos: 2010-ben csatlakozott a BP-hez, magyarországi és 2017 májusa óta szegedi igazgató, aki tavaly megkapta az SSC Managere díját. E minőségében miért ajánlja az SSC szektort a mai egyetemistáknak?

– Az SSC-szektorbeli sikeres munkavégzéshez szükséges készségek és tárgyak oktatása még hiányzik a magyar felsőoktatási struktúrából. A vállalat pénzügyi, beszerzési, munkaügyi, vevőszolgálati és IT területekre keres kollégákat. Nem kifejezetten technikai vagy informatikai tudás szükségeltetik ahhoz, hogy egy diplomás a BP szolgáltató központjában dolgozzon. Az új munkaerőesetében a legfontosabb, hogy beszéljenek nyelveket.


BP_kozpont_galeria
Képgaléria a BP GBS szegedi központjáról.
 

 

A BP felfogása szerint Magyarországon egy központjuk dolgozik két városban, Budapesten és Szegeden. Minden pozíció elérhető lesz mindkét helyszínen. A dolgozók 15-féle nyelven dolgoznak, átlagéletkoruk 32 év. A BP GBS Europe dolgozói 85%-ának van valamilyen felsőfokú végzettsége.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna, BP

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek