Bezár

Hírarchívum

_MG_1174

Huszonhat kutatási projektet indított ipari partnereivel a Szegedi Tudományegyetem

Huszonhat kutatási projektet indított ipari partnereivel a Szegedi Tudományegyetem

2017. szeptember 20.
3 perc

Uniós támogatással, huszonhat ipari partnerével indított közös kutatás-fejlesztési projekteket a Szegedi Tudományegyetem. Az akadémiai és vállalkozói szféra együttműködésével létrejövő tudományos eredmények gazdasági hasznosítását elősegítő programok együttes költségvetése megközelíti a 40 milliárd forintot. A projektek várható eredménye 12 - saját, vagy az ipari partnerrel közös - szabadalom, 15 know-how, szoftverek és prototípusok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE országos és nemzetközi szinten is jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet végez, mely kiterjed az innovációs értéklánc minden elemére (alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés, piaci innováció, társadalmi innováció, tudásalkalmazás). Kiemelt kutatási területei az élettudományok és természettudományok, az orvos-, és gyógyszerésztudományok, a biológia, a környezettudomány, a fizika, a kémia; és a műszaki tudományokon belül az informatikai fejlesztések. Az SZTE kiemelten kezeli ipari együttműködéseit, ennek érdekében egyablakos szolgáltatást, támogatást biztosít. Az egyetem az elmúlt évek során számos közös kutatás-fejlesztési projektben működött együtt ipari partnereivel.


_MG_1164

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora elmondta, az egyetemmel együttműködő cégek nagyobbik része hazai középvállalat, pontosan az a szektor, amely kutatás-fejlesztési tevékenységét leginkább segíteni kell. Az egyetemen folyó ipari kutatásokban résztvevő hallgatók és doktoranduszok élet közeli témákon dolgoznak, jól hasznosítható, gyakorlati tudást szereznek.


_MG_1181

Ezek folytatását, kibővítését segíti a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című (GINOP-2.2.1-15) pályázat, amelyen az SZTE 26 ipari partnerekkel közös projektje nyert 2016-ban és 2017-ben. A vállalkozásokkal közös munkában az egyetem több innovatív, a kutatás-fejlesztésben kiemelkedő kara (Általános Orvostudományi Kar, Természettudományi és Informatikai Kar, Gyógyszerésztudományi Kar, Mérnöki Kar, Fogorvostudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Bölcsészettudományi Kar) vesz részt.

A projektek várható eredménye a következő 4-5 évben: 12 - saját, vagy az ipari partnerrel közös - szabadalom, 15 know-how, szoftverek és prototípusok. A projektek lezárást követően az intézmény célja a kidolgozott termékek, technológiák hasznosítása, értékesítése, újabb kutatási megbízások elnyerése az új eljárásokra, infrastruktúrára alapozva, Ennek érdekében az SZTE partnereivel hasznosítási szerződéseket fog kötni, ezáltal is növelve az egyetem ipari együttműködésekből származó bevételét.

A projektek közül a legnagyobb, 5,6 milliárd forintos költségvetésű az Egis Gyógyszergyár Zrt.-vel, a Pannon Egyetemmel és az MTA Természettudományi Kutatóközponttal indult közös kutatási program, amely célja nyolc bőr- és fájdalomérzettel járó betegségek kezelésére alkalmazható készítmény kifejlesztése. Szintén gyógyszeripari projekt a Richter Gedeon Nyrt.-vel és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal indult közös, 4,9 milliárd forintos költségvetésű kutatási program, melyben egy bioszimiláris fehérjekészítmény, valamint egy gyógynövény alapú nőgyógyászati-készítménycsalád fejlesztésén dolgoznak.

A hazai húsipar egyik legmeghatározóbb szereplőjével, a régió legjelentősebb vállalatával a Pick Szeged Zrt.-vel indított 2,6 milliárd forintos összköltségű projekt során a cég és az egyetem szakemberei dolgoznak együtt a hús alapanyag víztartalmának csökkentése, a füstölési eljárás fejlesztése, a természetes penészkultúra standardizálása, a klímatechnológia optimalizálása, az automatizálás, a csomagolás- és a termékfejlesztés érdekében.

Kemény Lajos az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese hangsúlyozta, az ipari partnerekkel közösen benyújtott sikeres pályázatokat hároméves, komoly előkészítő munka előzte meg. Az egyetem számára nagyon fontosak ezek a kapcsolatok éppen ezért, az intézményhez forduló valamennyi vállalkozást „egykapus rendszerben”, a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságon szolgálják ki.


_MG_1195

A GINOP-2.2.1-15 pályázaton a Szegedi Tudományegyetemmel közös projektet megvalósító további vállalkozások: BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., evopro systems engineering Kft., Sanatmetal Kft., Solvo Biotechnológiai Zrt. (két projekt), Új Champignons Kft., Agrár-Béta Mezőgazdasági Kft., Békés Drén Környezetvédelmi, víz- és mélyépítési Kft., Biocentrum Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft., Denti system Kft., EMD Endoszkóp Műszer Gyártó és Kereskedelmi Kft., Energotest Kft., Enterprise Communications Kft., Helvécia Protein Trade Kft., ITQS Kft., Nextent Informatika Zrt., Profitexpert Kft., Sagemcom Magyarország Elektronikai Kft., TÁRS-95 Kft., ThalesNano Nanotechnológiai Kutató-Fejlesztő Zrt., Tigra Zrt., TRANSMODULS Tervező- és Gyártó Kft. és Vital Management Kft.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek