Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Jurista2

Jurista Kupát szervez a Pro Jure egyesület és az SZTE ÁJTK HÖK

Jurista Kupát szervez a Pro Jure egyesület és az SZTE ÁJTK HÖK

2017. szeptember 18.
3 perc

42 mérkőzés, 5 bajnokság, 4 sportág – ez a 3 napos és 3 szegedi helyszínen megrendezett I. Jurista Kupa „számszaki” jellemzője. A 2017. október 6-8. közötti programot együtt szervezi a Pro Jure – Egyesület a Szegedi Joghallgatókért és az SZTE ÁJTK HÖK. A hagyományteremtő rendezvény részleteiről a Pro Jure három tagját kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sportolni és szurkolni, barátkozni hívja Magyarország összes jogi karának diákságát és oktatói karát a Pro Jure – Egyesület a Szegedi Joghallgatókért szervezet és az SZTE ÁJTK Hallgatói Önkormányzat. Az I. Jurista Kupát 2017. október 6-8. között rendezik meg a szegedi egyetem sportlétesítményeiben.


Jurista_SzA_PIAHK
Az I. Jurista Kupa főszervezői, az SZTE ÁJTK hallgatói és a Pro Jure egyesület tagjai (balról jobbra): Szalkai András, dr. Pászka Imre Ágoston, Horváth Kornél.


– A győztesé lesz a vándorkupa, érmeket is osztunk, vagyis a sporté a főszerep, de a kísérő programokra és szurkolni is várjuk az ország jogi kari hallgatóit. Célunk a hagyományteremetés és az, hogy személyes kapcsolatok alakuljanak ki a joghallgatók között – hangsúlyozta dr. Pászka Imre Ágoston, az SZTE ÁJTK Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszékének elsőéves doktorandusz hallgatója.

 

Közel háromszáz sportoló és kétszer ennyi szurkoló érkezik Szegedre. A 8 magyarországi egyetemi jogi kar közül 7 képviselteti magát az I. Jurista Kupán.

 

– Nagyon sokan, legalább ötvenen dolgozunk azért, hogy a Pro Jure és az SZTE ÁJTK HÖK első közös rendezvényén összehozzuk az ország jogi karaira járó hallgatókat, hogy a sport nyelvén ismerkedjünk – tette hozzá a negyedéves jogászhallgató Szalkai András.

 

A sportolók nevezése már lezárult, de a szurkolók 2017. szeptember 21-én délig jelentkezhetnek saját egyetemi karuk HÖK irodáján.

 

– Meg szeretnénk osztani a szegedi sárkányhajózás élményét a többiekkel. Összesen négy sportágban – a sárkányhajó mellett a kosárlabda, a röplabda és a foci pályán– versenyzünk egymással – sorolta Horváth Kornél. Az SZTE másodéves joghallgatója elárulta: a legnépszerűbb a foci, ide jelentkezett a legtöbb csapat.

 

Az egyetemisták mellett az oktatók is megjelennek a pályán, például a fociban vegyes csapatok mérik össze tudásukat.


Jurista_HK_PIA_SZA


– Népszerű csapatjátékokkal hirdettük meg az I. Jurista Kupát, de bízunk abban, hogy a következő években más sportágakban is megküzdhetnek a hallgatók a vándorserlegért – fűzte tovább a szót Szalkai András. – Érdekes lesz a sárkányhajó és a röplabda verseny, mert fiú-lány vegyes csapatok „csatáznak”. Kosárlabdában külön női és férfi csapatbajnokságot rendeznek, míg fociban csak egyetemista fiúk és néhány oktatójuk rúgja majd a bőrt.

 

Szeged nevezetességeivel menet közben is megismerkednek a résztvevők, hiszen az SZTE kollégiumaiban kapnak szállást az I. Jurista Kupáért versenyzők és a nekik szurkolók.

 

– Bulira hívjuk pénteken és szombaton a résztvevőket, sztárfellépő is színesíti a programot. Sőt: kulturális programmal – a jogesetekre épülő slam poetry esttel – is készülünk – adott ízelítőt a kísérő programokból Pászka Imre Ágoston.

 

Az összesítésben az első helyen végző csapat nemcsak a Jurista vándorkupát nyeri meg, hanem – a Mercedes-Benz partnere, a Pappas Autó Magyarország Kft. szegedi telephelye támogatásával – a Mercedes kecskeméti gyárába is ellátogathat. Ugyancsak támogatja a programot az Ars Boni folyóirat és a Gordiusz blog. Az I. Jurista Kupa megrendezését minden lehetséges eszközzel segíti az SZTE Állam és Jogtudományi Kar.

 

– A slam poetry lehetőség arra, hogy a joghallgatók ebben a kötetlenebb közegben is tudják érvényesíteni szónoki képességeiket – hozott példát a Jurista Kupa és a képzés kapcsolatára Horváth Kornél, aki szerint a csapatépítő programok is izgalmasnak ígérkeznek.

 

Az I. Jurista Kupát elnyerő csapat anyaintézménye megnyeri a jogot arra, hogy a II. Jurista Kupát megrendezze.

 

További információ: az I. Jurista Kupa hivatalos facebook oldalán, a Pro Jure weboldalán és facebook oldalán, az SZTE ÁJTK HÖK facebook oldalán, valamint a programokról személyesen érdeklődni az SZTE ÁJTK HÖK irodán lehet.


 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek