Bezár

Hírarchívum

_MG_9910

Kormányzati támogatással indulnak fejlesztések a Szegedi Tudományegyetemen

Kormányzati támogatással indulnak fejlesztések a Szegedi Tudományegyetemen

2017. szeptember 12.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem régóta nem tapasztalt fejlődés előtt áll. Az Egyetem a közeljövőben kormányzati és uniós támogatással induló beruházásoknak köszönhetően lehetőséget kap a 21. század követelményeinek megfelelő oktatási, kutatási és gyógyítási infrastruktúra kialakítására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az intézmény által elnyert uniós támogatások és a hazai forrásból megvalósuló beruházások mindegyike hozzájárul az Egyetem Intézményfejlesztési Tervében meghatározott stratégiai célok megvalósításához az oktatás, kutatás és gyógyítás terén.


A beruházásokat bemutató sajtótájékoztatón, 2017. szeptember 12-én Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora elmondta, az intézmény évtizedek óta görgeti maga előtt a problémát, hogy miközben munkatársai nemzetközi színvonalú eredményeket érnek el, az épületek katasztrofális állapotban vannak.


_MG_9922

 

Dr. Fendler Judit kancellár közölte, az SZTE tavalyi és idei sikeres pályázati tevékenysége az oktatás-kutatás és a kutatás-fejlesztés kiválóságát javítják. Ezek közül kiemelte az egészségtudományi képzések gyakorlati és elméleti hátterét javító beruházásokat.


_MG_9960


Kormányzati forrásból, mintegy 3 milliárd forintból valósul meg a Zeneművészeti Kar – a Tukats-ház – teljes rekonstrukciója és bővítése, innovatív oktatástechnikai eszköztárral felszerelt gyakorlótermek és koncertterem kialakítása.


Kormányhatározat született arról is, hogy 650 millió forintból elkezdődhet az Állam- és Jogtudományi Kar épületének felújítása. Az oktatási terek bővítését is eredményező rekonstrukció során visszaállítják az egykori kupolát és toronyszobát, befedik az udvart, alatta pedig a tervek szerint 130 fős előadótermet alakítanak ki.



_MG_9938

 

Hazai forrásból indulhat el a Fül-Orr-Gége Klinika az 1920-as években emelt tömbjének korszerűsítése és bővítése. Az egykor a Gyermekklinika fertőző osztályaként működő épület sem méretében, sem belső kialakításában nem felel meg az ellátási igényeknek. A gyermek fül-orr-gégészet integrálása pedig tovább nehezítette a helyzetet.

A betegellátás színvonalának emelését és az optimális betegút-szervezést teszi majd lehetővé a „Fejközpont” felépítése. Kormányzati támogatásnak köszönhetően, nyugat-európai mintákat követve egy helyre kerülhet a szemészeti, fül-orr-gégészeti, arc-állcsont-sebészeti és ideg-sebészeti, valamint az ehhez a területhez kapcsolódó speciális onkológiai ellátás. A Fül-Orr-Gége Klinika felújítása és a „Fejközpont” építése mintegy 10 milliárd forintból történhet meg.


Elkezdődhet az SZTE régóta tervezett – az élettudományi képzéseknek, kutatásoknak, fejlesztéseknek és ipari együttműködéseknek helyt adó – Élettudományi Központjának előkészítése is.

4,8 milliárd forintos kormánytámogatással elkezdődhet a Klinikai Központ – elsősorban képalkotó diagnosztikai –eszközparkjának megújítása, és ezáltal a betegellátási, a kutatási és az oktatási tevékenység szinergiáinak jobb kihasználása.

A Klinikai Központ 591 millió forintnyi többletkapacitásának befogadásáról született döntés, fedezetet teremtve ezzel korábban nem finanszírozott ellátásokra.


A kutatási infrastruktúra terén a legnagyobb eredmény az a kormánydöntés, aminek révén 1,75 milliárd forintból elkezdődhet az ELI Science Park területének előkészítése. Egy meglévő épület szintén kormányzati forrásból történő átalakítása révén pedig megvalósulhat a Science Park első projektje,az Inkubátor ház építése, amely laboratóriumokkal és egyéb kutatás segítő infrastruktúrával ad otthont a HCEMM (Hungarian Centre of Excellence forMolecularMedicine) projektnek.


SZTE-infó

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek