Bezár

Hírarchívum

Lakossági fórumon a daganatgyógyításról

Lakossági fórumon a daganatgyógyításról

2017. szeptember 14.
4 perc

A legújabb immunterápia és az alternatív szerek misztikus világa is terítékre került azon a daganatgyógyításról szóló lakossági fórumon, amelyet a VII. Szegedi Emlőrák Konferencia nyitó napjának délutánján tartanak. Az SZTE Onkoterápiás Klinika 2017. szeptember 15-17. közötti programján közel kétszáz emlőrákkal foglalkozó szakember tanácskozik, először szerveznek szakdolgozói fórumot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika szakmai vezetésével 2017. szeptember 15-17. között rendezik meg VII. Szegedi Emlőrák Konferenciát, melynek helyszíne: az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK). A programban szerepel workshop, lakossági fórum, tudományos előadás, gyógyszergyári bemutató, kiállítás, illetve most először: szakdolgozói fórum.

 

 

Laikusokat is foglalkoztató témák


A 2017. szeptember 15-én, pénteken 17 órakor kezdődő lakossági fórumon két, merőben különböző, de a laikusokat foglalkoztató téma – a legújabb immunterápia és az alternatív szerek misztikus világa – kerül terítékre. Közérthető, érdekes előadás formájában kaphatnak az érdeklődők hasznos információkat.

 

Saját védekezés a daganatok ellen: immunterápia az onkológiában címmel Oláh Judit egyetemi tanár (SZTE), „Csodaszerek”, alternatív terápia a daganatok kezelésében címmel Dr. Bíró Krisztina főorvos (Országos Onkológiai Intézet) tart előadást.

„Az immunterápia új lehetőség a daganatok kezelésében, lényege, hogy a szervezet saját immunvédekezését áthangolva használja azt ki a daganatsejtek elpusztítására” – olvasható a programajánlóban. Ezt a modern, tudatosan és igen különleges körülmények között kifejlesztett kezelési módszert szigorúan meg kell különböztetni a többek között „immunerősítést” is ígérő táplálék kiegészítőként számon tartott csodaszerektől. „Ezeket a sok évtizede hivatalosan vagy nem hivatalosan hozzáférhető készítményeket nem tudományos módszerekkel fejlesztik, és többnyire rövid életűek. Mivel forgalmazásuk előtt nem estek át a gyógyszerfejlesztés és –kipróbálás előírt lépésein, nem nevezhetőek gyógyszernek, jó esetben a táplálék kiegészítőkkel szemben támasztott elvárásoknak felelnek meg. Ezért az a paciens, aki onkológiai kezelést kap, feltétlenül tudassa kezelőorvosával, ha bármilyen táplálék kiegészítőt vagy egyéb ismeretlen hatású szert kap” – hangsúlyozzák a szakemberek.

 

A Szegedi Emlőrák Szimpózium lakossági fórumának célja egyrészt az egészségnevelés, egészségfigyelem ébresztése, másrészt, hogy a tömegtájékoztatás révén javítsuk munkánk eredményességét. Küldetésnek tekintjük a MAMMA MIA Emlőprogram információs oldal működtetését, mely folyamatosan bővül különféle információs anyagokkal, és a lakossági fórumok témáiból is táplálkozik – irányította a figyelmet az onkológiai szakorvos professzor, Kahán Zsuzsanna az itt elérhető honlapra: www.mammamia-emloprogram.hu

 

 

Válogatott esetek


– Az általunk SZESZ-nek is nevezett rendezvényünk stimulálja, hogy az emlőrákkal foglalkozó szakemberek megismerjék egymás problémáit, szempontjait, közösen kifejlesztett módszereket alkalmazzanak, innovatív új eljárásokat vezessenek be – fogalmazott Kahán Zsuzsanna. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Onkoterápiás Klinika tanszékvezető egyetemi tanára elmondta: a hagyományokat folytatva, a VII. SZESZ első napján is workshop-pal kezdik a szakmai programot. A szimpózium helyszínén a szegedi emlő team mutat be válogatott – köztük például a ritkának számító terhességi – eseteket.

 

A Magyar Onkokardiológiai Munkacsoport bemutatkozását követően gyógyszergyári szimpóziummal folytatódik a nyitó nap programja. A programot színesíti majd gyógyszergyári szimpózium és szakmai kiállítás is.

 

 

Első szakdolgozói fórum


– Fontosnak tartjuk, hogy az emlőrákos betegek ellátásában részt vállaló szakdolgozó és beteg segítő önkéntes képzett és egyenrangú tagként legyen jelen a team-ben, hiszen értő és szakszerű támogatásuk nélkülözhetetlen orvos és beteg számára egyaránt – rögzítette kiindulópontját a szakember.

 

A VII. SZESZ különlegessége az először életre hívott szakdolgozói fórum, melynek célja nem csak a szakdolgozók továbbképzése vagy saját eredményeik bemutatása. Így annak az igénynek is megfelelnek, hogy együtt tanácskozhasson a betegellátásban szerepet vállaló teljes team.

 

Az emlőrák terápiás nővér új szakember a multuddiszciplináris ellátásban. Erről Mátrai Zoltán (Országos Onkológiai Intézet) beszél. A táplálkozás és az emlőrák összefüggéseit Kahán Zsuzsanna (SZTE), míg a gyógytorna és a mozgás összefüggéseit Kapitány Zsuzsanna (Semmelweis Egyetem) ecseteli. Az emlődaganatos betegek szociális rehabilitációjáról és a sorstárs segítségről is szó esik.

 

A szimpózium második napja a továbbképző előadásoké, majd kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg a szakma olyan alapkérdésit, mint például a precíz orvoslás vagy az orvos-beteg kommunikáció. A konferencia záró napján a tudományos előadásokat tesztírás követi.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek