Bezár

Hírarchívum

kiemelt_mora

Szakmai táborokkal telt a nyár a Móra Kollégiumban

Szakmai táborokkal telt a nyár a Móra Kollégiumban

2017. szeptember 06.
3 perc

A tehetséggondozás szempontjából az utóbbi évek egyik legmozgalmasabb nyarának bizonyult az idei az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban, ahol csaknem 150 középiskolás élhetett a lehetőséggel, hogy néhány napra belekóstolhasson az egyetemi életbe olyan szakmai rendezvényeken, mint az EcoCamp 6.0, a Móra Tehetséggondozó Tábor és a Szakmai Előkészítő Tábor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2017 nyarán három különböző tehetséggondozó tábor várta a szegedi Móra Ferenc Kollégium leendő lakóit.

 

EcoCamp a Mórában

Hatodik alkalommal tartott középiskolásoknak tehetséggondozó tábort az SZTE Gazdaságtudományi Kara, amelynek ötödik éve ad otthont részben a Móra Szakkollégium. Amellett, hogy a napközbeni szakmai és szabadidős programok után a Mórába jöhettek „haza” a diákok, a szakkollégium is bemutatta kurzusait, szakmai életét, kulturális és szabadidős tevékenységeit, egy kifejezetten „Mórás” délutánon és esten. A 2017. július 24-28. közötti EcoCampről bővebben a GTK honlapján olvashatnak az érdeklődők.

 

Első alkalommal szervezték a Móra Tehetséggondozó Tábort

2017. július 31. – augusztus 5. között szervezték meg a Móra Tehetséggondozó Tábort a kollégium falai között. Kifejezetten a Móra által szervezett Tehetséggondozó táborba 10-12. évfolyamos diákok jelentkezhettek. A szakmai és szabadiős programokat kínáló tábor célja a hagyományteremtés mellett az, hogy a leendő szegedi egyetemisták, leendő kollégisták megismerkedhessenek az egyetem és a szakkollégium nyújtotta szakmai lehetőségekkel, tudományterületekkel, karrierutakkal és később integrálódhassanak egy olyan, több mint 50 éves múlttal rendelkező szakmai és baráti közösségbe, ami egész életútjukon át elkíséri őket.

A természettudományos érdeklődésű táborozók délelőttönként olyan témakörökben hallgathattak előadásokat, mint az immunológia Dr. Gácser Attilával, a műszaki informatika Vadai Gergellyel, a számítógépes grafika Dr. Németh Gáborral, a humánbiológia Dr. Molnár Erikával, a nanovilág érdekességei Dr. Tóth Ildikóval, de vetítéssel egybekötött Indonézia-élménybeszámolón is részt vehettek Dr. Szilasi Péterrel.

A társadalomtudományok iránt fogékonyabbak elmélyülhettek például az online rajongói közösségek, a kortárs irodalom, a boszorkányok, táltosok, varázslók, a pszichológia, de a korai magyar történelem és a népművészet világában is, olyan SZTE-s előadók kalauzolásával, mit Dunai Tamás, Dr. Szilasi László, Kovács Attila, Pinczés Zsuzsanna, Kiss Máté, Apjok Vivien vagy Takács Gergely.

A délutánok és esték kedvelt programjai az érdeklődési körök alapján szervezett tanszéklátogatások és mórás közösségi rendezvények mellett az EPAM Systems Kft., az Interaktív Természetismereti Tudástár, az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Csillagvizsgáló meglátogatása volt, de a Szegedi Városnéző Kisvonatot is mindenki kipróbálhatta, aki gyorsan szerette volna feltérképezni a belvárost.

 

Mora_kollegium
A táborokban készült képek itt megtekinthetők.


Szakmai Előkészítő Tábor elsőéveseknek

A szorgalmi időszak kezdetét megelőző héten, 2017. augusztus 28. – szeptember 1. között kifejezetten felvett elsőéves hallgatóit várta a szakkollégium Szakmai Előkészítő Táborába, ahová a jelentkezők augusztus 28-tól már be is költözhettek.

Az első nap az ismerkedésről szólt számukra a szakkollégiumi tanévnyitó, a kollégiumi túra, valamint egy borkóstolóval és interaktív játékokkal egybekötött este keretein belül. Keddben minden elsős részletes tájékoztatást kapott a szakkollégiumi rendszer felépítéséről, a Mórában működő kurzusokról, de kiscsoportos tájékoztatókon saját szakjukhoz/szakterületükhöz kapcsolódóan is begyűjthették a legfontosabb információkat, amelyeket elraktározhattak az esti kikapcsolódás, a városi vetélkedő során. A harmadik nap a sportról, a bográcsozásról és a híres mórás szellemi vetélkedőről szólt, amelynek fáradalmait első kollégiumi bulijuk során „pihenhették ki” a legfiatalabb „Mórások”, akikre csütörtökön fakultatív szabadidős tevékenységek vártak.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb létszámmal (közel 65 fő) indult táborral a szervezők célja a szakkollégiumi hagyományok elültetése, a kötelező és választható szakmai programok megismertetése, valamit a legendás „Mórás” szellemiség átörökítése volt a most belépő generáció számára.

 

Szöveg és fotó: SZTE Móra Ferenc Szakkollégium

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek