SZTE Info

GTTSZ_konferencia_2

Közpénzügyi konferenciát tartottak a Gazdaságtudományi Karon

Közös konferenciát tartott április 20-án az SZTE Gazdaságtudományi Kara és a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ). A tudománynépszerűsítő programon egyetemi hallgatók ismerkedhettek meg a magyar állam közpénzügyi rendszerével és az új típusú hazai gazdaságpolitikával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gazdaságpolitikai kérdésekről, a hazai pénzügyi gondolkodásról, makrogazdasági és fiskális folyamatokról, valamint a közgazdaságtan oktatás kihívásairól tanácskoztak a Gazdaságtudományi Karon.


– A GTTSZ programsorozatának 138. állomása a szegedi konferencia. Az SZTE kiváló egyetem, színvonalas gazdaságtudományi oktatás és kutatás zajlik az intézményben – mondta nyitóbeszédében Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikus, a GTTSZ elnökhelyettese.


Dr. Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja azt emelte ki, hogy a szegedi egyetem jelentős közgazdasági oktatási központ, a Dél-Alföldön jövőre lesz 25 éves a képzés. A különböző egyetemi rangsorok is azt mutatják, hogy az egyik legjobb vidéki képzőhely a szegedi gazdaságtudományi kar. A konferencián az akadémiai szféra mellett a hallgatók és a vállalati partnerek is megjelentek, így minden érintett elmondhatja, mit gondolnak az oktatásról, ki miben lát problémát, fejlődési irányt – tette hozzá.


GTTSZ_konferencia

 

– Az elmúlt egy évtized gazdaságpolitikáját a hiperaktivitás, a gyors intézkedések jellemzik. Magyarország 2010-es kiindulási helyzete különösen nehéz volt, a magas kamatok, az államadósság, a deviza alapú jelzáloghitelek miatt. A bankválság adósságválságba torkollott, a válságkezeléshez állami beavatkozásra volt szükség. A siker titka a tehermegosztás politikája volt, mivel ez a folyamat megőrzi a politikai stabilitást, és hosszútávon fenntartható pénzügyi egyensúlyt teremt – mondta el Prof. Dr. Lentner Csaba, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége elnökhelyettese. Hozzátette: a magyar modell lényege az, hogy fizetőképes keresetet generált, ennek hatására csökkent – többek között – az államadósság és a munkanélküliségi ráta. A magyar válságkezelés fiskális fordulatot hozott. Mindehhez a Jegybank rendszerváltó folyamatai is hozzájárultak, így például a devizások kimentésére irányuló intézkedések.


GTTSZ-GTK-konferencia
A konferencián készült képek itt megtekinthetők.


A közgazdaságtan oktatás megújításához több területen is hozzájárul a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB kiemelt célja, hogy emelje a magyar közgazdasági oktatás színvonalát, és növelje az általános közgazdasági műveltséget. A pénzintézet tananyagfejlesztéssel, ösztöndíjakkal, doktori programokkal és szakmai gyakorlóhelyként is támogatja a gazdasági tanulmányokat folytató hallgatókat – fogalmazott Dr. Felkert Balázs, a Magyar Nemzeti Bank Oktatási Igazgatóságának vezetője. Kiemelte: a szegedi egyetem fontos vidéki bázisa az MNB politikájának. A Magyar Nemzeti Bank kiválósági ösztöndíjprogramjában 26 szegedi hallgató vett már részt, a hátrányos helyzetű fiatalokat támogató Tiszaroffi pályázattal pedig 6 SZTE-s hallgató tanulmányait támogatták.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)