SZTE Info

GTTSZ_konferencia_2

Közpénzügyi konferenciát tartottak a Gazdaságtudományi Karon

Közös konferenciát tartott április 20-án az SZTE Gazdaságtudományi Kara és a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ). A tudománynépszerűsítő programon egyetemi hallgatók ismerkedhettek meg a magyar állam közpénzügyi rendszerével és az új típusú hazai gazdaságpolitikával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gazdaságpolitikai kérdésekről, a hazai pénzügyi gondolkodásról, makrogazdasági és fiskális folyamatokról, valamint a közgazdaságtan oktatás kihívásairól tanácskoztak a Gazdaságtudományi Karon.


– A GTTSZ programsorozatának 138. állomása a szegedi konferencia. Az SZTE kiváló egyetem, színvonalas gazdaságtudományi oktatás és kutatás zajlik az intézményben – mondta nyitóbeszédében Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikus, a GTTSZ elnökhelyettese.


Dr. Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja azt emelte ki, hogy a szegedi egyetem jelentős közgazdasági oktatási központ, a Dél-Alföldön jövőre lesz 25 éves a képzés. A különböző egyetemi rangsorok is azt mutatják, hogy az egyik legjobb vidéki képzőhely a szegedi gazdaságtudományi kar. A konferencián az akadémiai szféra mellett a hallgatók és a vállalati partnerek is megjelentek, így minden érintett elmondhatja, mit gondolnak az oktatásról, ki miben lát problémát, fejlődési irányt – tette hozzá.


GTTSZ_konferencia

 

– Az elmúlt egy évtized gazdaságpolitikáját a hiperaktivitás, a gyors intézkedések jellemzik. Magyarország 2010-es kiindulási helyzete különösen nehéz volt, a magas kamatok, az államadósság, a deviza alapú jelzáloghitelek miatt. A bankválság adósságválságba torkollott, a válságkezeléshez állami beavatkozásra volt szükség. A siker titka a tehermegosztás politikája volt, mivel ez a folyamat megőrzi a politikai stabilitást, és hosszútávon fenntartható pénzügyi egyensúlyt teremt – mondta el Prof. Dr. Lentner Csaba, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége elnökhelyettese. Hozzátette: a magyar modell lényege az, hogy fizetőképes keresetet generált, ennek hatására csökkent – többek között – az államadósság és a munkanélküliségi ráta. A magyar válságkezelés fiskális fordulatot hozott. Mindehhez a Jegybank rendszerváltó folyamatai is hozzájárultak, így például a devizások kimentésére irányuló intézkedések.


GTTSZ-GTK-konferencia
A konferencián készült képek itt megtekinthetők.


A közgazdaságtan oktatás megújításához több területen is hozzájárul a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB kiemelt célja, hogy emelje a magyar közgazdasági oktatás színvonalát, és növelje az általános közgazdasági műveltséget. A pénzintézet tananyagfejlesztéssel, ösztöndíjakkal, doktori programokkal és szakmai gyakorlóhelyként is támogatja a gazdasági tanulmányokat folytató hallgatókat – fogalmazott Dr. Felkert Balázs, a Magyar Nemzeti Bank Oktatási Igazgatóságának vezetője. Kiemelte: a szegedi egyetem fontos vidéki bázisa az MNB politikájának. A Magyar Nemzeti Bank kiválósági ösztöndíjprogramjában 26 szegedi hallgató vett már részt, a hátrányos helyzetű fiatalokat támogató Tiszaroffi pályázattal pedig 6 SZTE-s hallgató tanulmányait támogatták.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00