SZTE Info

Kiemelt_Jakucs

Rekordszámú diák vett részt a VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

Hetedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékek a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. Idén 64 középiskola 118 csapata – összesen 236 középiskolai tanuló – jelentkezett a vetélkedőre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezi, együttműködve az intézmény geográfus és földrajz tanár szakos oktatóival és hallgatóival. Idén 64 középiskola 118 csapata – összesen 236 középiskolai tanuló –a jelentkezett a vetélkedőre.

 

Az írásbeli fordulót követő, 2017. április 13-án délutántól megrendezett szegedi középdöntőben 3 ország 26 iskolájának 32 csapata, vagyis 66 diákja mérte össze tudását. A legjobb 8 csapat jutott a 2017. április 14-i laboratóriumi, térképészeti számítási és szóbeli feladatokat is tartalmazó döntőbe.


Jakucs_1

 

A VII. Jakucs László földrajzverseny fő témája a névadó, az SZTE egykori nemzetközi hírű tudósának kutatási témájához kapcsolódóan a barlangok, illetve a professzor által felfedezett Béke-barlang. A diákoknak a versenyen ok-okozati összefüggések felismerésére, és elemző gondolkodásra ösztönző feladatokat kellett megoldaniuk. A többfordulós verseny tartalmazott laboratóriumi és számításos térképészeti feladatokat, szóbeli és írásbeli megmérettetést. A szervezők programokkal, bemutatókkal, játékos vetélkedővel készültek a középiskolások és kísérő tanáraik számára.


Jakucs_3

 

Április 13-án délután Dr. Gulyás Sándor bemutatta az SZTE Földtani és Őslénytani Tanszékének értékes őslénytani gyűjteményét, Dr. Kiss Tímea pedig a szegedi árvíz makettjét, míg Dr. Sipos György a kormeghatározáshoz használt korszerű módszereket vázolta. Dr. Kovács Ferenc vezetésével az egész Kárpát-medence hatalmas, fal méretű műholdképét ismerhették meg a résztvevő középiskolások és kísérő tanáraik. Az első nap Dr. Barta Károly, a korábbi évek erdélyi jutalom tanulmányútjait bemutató előadásával zárult.


Jakucs_2

 

A verseny második napján, 2018. április 14-én rendezték meg a döntőt, amelyen 8 csapat laboratóriumi és térképészeti feladatokkal, valamint vita- és kvízjátékokkal bizonyíthatott. A döntőbe be nem jutott csapatok számára Szegedet a földrajztudósok szemüvegén keresztül mutatta be Izing Máté földrajz szakos tanárjelölt egy városnéző sétán. Szintén a döntőbe be nem jutott csapatok számára GPS-es játékot szervezett a városban Dr. van Leeuwen Boudewijn és Dr. Tobak Zalán.


Jakucs_4

 

A döntőbeli szoros küzdelemben a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Galág Botond Balázs és Zareczky András Zsombor alkotta csapata állhatott a képzeletbeli dobogó felső fokára. A csapat felkésztő tanára: Gruber László.


Jakucs_5

 

A szervezői csapat számára külön öröm, hogy a verseny után, a résztvevő diákok és tanárok által kitöltött elégedettséget mérő kérdőívben szinte mindenki megemlítette a „zöldpólós szervezők” lelkes, kommunikatív hozzáállását. A főszervezők – Dr. Szilassi Péter, Filó Tamás, Izing Máté – remélik, hogy 2019-ben is hasonlóan szép számú és a a Kárpát-medence minden tájáról érkező jelentkezővel találkozhatnak Szegeden,.

 

Az SZTE VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny részletes eredményei elérhetőek a verseny honlapján.


Sok-sok fotó letölthető az SZTE VII. Jakucs földrajzversenyről itt.
SZTEinfo

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 24.
  09:30 - 17:00
 • május 24.
  09:30 - 10:30
 • május 24.
  09:30 - 16:00
  A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tisztelettel meghívja a Szegeden megrendezésre kerülő „Schultheisz 120” Emlékkonferenciára, melyet Schultheisz Emil egykori debreceni, majd szegedi professzor, hadbíró születésének 120. évfordulója tiszteletére rendezünk. A konferencián bemutatjuk a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság kiadásában és Fejes Erik gondozásában megjelent, Schultheisz Emil katonai büntetőjogi értekezéseit tartalmazó kötetet.
 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.