Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Jakucs

Rekordszámú diák vett részt a VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

Rekordszámú diák vett részt a VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

2018. április 23.
3 perc

Hetedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékek a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. Idén 64 középiskola 118 csapata – összesen 236 középiskolai tanuló – jelentkezett a vetélkedőre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezi, együttműködve az intézmény geográfus és földrajz tanár szakos oktatóival és hallgatóival. Idén 64 középiskola 118 csapata – összesen 236 középiskolai tanuló –a jelentkezett a vetélkedőre.

 

Az írásbeli fordulót követő, 2017. április 13-án délutántól megrendezett szegedi középdöntőben 3 ország 26 iskolájának 32 csapata, vagyis 66 diákja mérte össze tudását. A legjobb 8 csapat jutott a 2017. április 14-i laboratóriumi, térképészeti számítási és szóbeli feladatokat is tartalmazó döntőbe.


Jakucs_1

 

A VII. Jakucs László földrajzverseny fő témája a névadó, az SZTE egykori nemzetközi hírű tudósának kutatási témájához kapcsolódóan a barlangok, illetve a professzor által felfedezett Béke-barlang. A diákoknak a versenyen ok-okozati összefüggések felismerésére, és elemző gondolkodásra ösztönző feladatokat kellett megoldaniuk. A többfordulós verseny tartalmazott laboratóriumi és számításos térképészeti feladatokat, szóbeli és írásbeli megmérettetést. A szervezők programokkal, bemutatókkal, játékos vetélkedővel készültek a középiskolások és kísérő tanáraik számára.


Jakucs_3

 

Április 13-án délután Dr. Gulyás Sándor bemutatta az SZTE Földtani és Őslénytani Tanszékének értékes őslénytani gyűjteményét, Dr. Kiss Tímea pedig a szegedi árvíz makettjét, míg Dr. Sipos György a kormeghatározáshoz használt korszerű módszereket vázolta. Dr. Kovács Ferenc vezetésével az egész Kárpát-medence hatalmas, fal méretű műholdképét ismerhették meg a résztvevő középiskolások és kísérő tanáraik. Az első nap Dr. Barta Károly, a korábbi évek erdélyi jutalom tanulmányútjait bemutató előadásával zárult.


Jakucs_2

 

A verseny második napján, 2018. április 14-én rendezték meg a döntőt, amelyen 8 csapat laboratóriumi és térképészeti feladatokkal, valamint vita- és kvízjátékokkal bizonyíthatott. A döntőbe be nem jutott csapatok számára Szegedet a földrajztudósok szemüvegén keresztül mutatta be Izing Máté földrajz szakos tanárjelölt egy városnéző sétán. Szintén a döntőbe be nem jutott csapatok számára GPS-es játékot szervezett a városban Dr. van Leeuwen Boudewijn és Dr. Tobak Zalán.


Jakucs_4

 

A döntőbeli szoros küzdelemben a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Galág Botond Balázs és Zareczky András Zsombor alkotta csapata állhatott a képzeletbeli dobogó felső fokára. A csapat felkésztő tanára: Gruber László.


Jakucs_5

 

A szervezői csapat számára külön öröm, hogy a verseny után, a résztvevő diákok és tanárok által kitöltött elégedettséget mérő kérdőívben szinte mindenki megemlítette a „zöldpólós szervezők” lelkes, kommunikatív hozzáállását. A főszervezők – Dr. Szilassi Péter, Filó Tamás, Izing Máté – remélik, hogy 2019-ben is hasonlóan szép számú és a a Kárpát-medence minden tájáról érkező jelentkezővel találkozhatnak Szegeden,.

 

Az SZTE VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny részletes eredményei elérhetőek a verseny honlapján.


Sok-sok fotó letölthető az SZTE VII. Jakucs földrajzversenyről itt.




SZTEinfo

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek