SZTE Info

kiemelt_AB_2018

Rekordszámú kiállító várta az álláskeresőket a Tavaszi Állásbörzén

Több mint 70 országos és regionális cég, munkaerő-közvetítő várta a TIK-be látogatókat április 5-én. Az SZTE Tavaszi Állásbörze újdonsága az Élőkönyvtár program volt, de a tavalyi évhez hasonlóan idén is szerveztek Állásbörze kávészünetet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ország legnagyobb multinacionális és hazai vállalatai, munkaerő-közvetítők és egyéb szolgáltatók várták az egyetem gyakornoki helyet kereső hallgatóit, leendő frissdiplomásait és minden olyan, már szakmai tapasztalattal rendelkező érdeklődőt, aki kíváncsi volt arra, hogy jelenleg milyen nyitott pozíciókat kínálnak a munkáltatók. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban a cégek képviselői személyesen tájékoztatták a látogatókat a kínált pozíciók jellegzetességeiről, az elvárásokról, a jövőben várható gyakornoki- és munkalehetőségekről. A több mint 70 résztvevő céggel a rendezvény már olyan nagy volumenűvé vált, hogy kinőtte a TIK átriumát így már az előcsarnokba is állítottak standokat.


AB_2018A résztvevőket Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja köszöntötte. Elmondta: a kiállítók számának növekedése is jól mutatja, hogy az SZTE komoly szerepet tölt be a régió fejlődésében. A kormányzati és az uniós forrásoknak köszönhetően a szegedi egyetemen olyan infrastrukturális fejlesztések indultak el, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a végzett hallgatók ne hagyják el a régió területét a munkavállaláskor. Hozzátette: a tavaszi karrierexpon nemcsak az egyetemi hallgatók tájékozódhattak az álláslehetőségekről, hanem a munkaadók is megismerkedhettek a potenciális munkaerővel.

 

Presztízsdíjas az NNG Kft.

Az állásbörze megnyitóján adták át az SZTE Alma Mater presztízsdíjat, melyet idén az NNG Kft. képviselői vehették át. Az elismerést minden évben olyan cég vagy szervezet kapja, amely az SZTE-vel szoros tudományos és szakmai kapcsolatot ápol, és kiemelt foglalkoztatója a Szegeden végzett hallgatóknak. A díj kapcsán Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora elmondta: a rekordszámú kiállító is mutatja, hogy a szegedi egyetem partnereinek, az országos és regionális cégeknek fontos az SZTE, az NNG jelenléte pedig alátámasztja, hogy csúcstechnológiai cégek is keresik a kapcsolatot a szegedi egyetemmel.


– A cég szegedi központjában közel 70 főt foglalkoztatunk, a munkatársak jelentős része az SZTE-n végzett. Amellett, hogy rendszeres kiállítói vagyunk az állásbörzének, több területen is együttműködünk a szegedi egyetemmel – fogalmazott Magyari Andrea, az NNG HR igazgatója. – Kutatás-fejlesztési projektmunkákkal, gyakornoki- és mentorprogrammal is támogatjuk a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. Már több mint 25 tudományos projektmunkában dolgoztuk együtt, és több szakdolgozat elkészítésében is részt vettünk – tette hozzá Fritz Zsombor, az NNG szegedi fejlesztési központjának vezetője.


NNG_alma_mater_dij

 

Kávészünet és Élőkönyvtár

Az őszi állásbörzéhez hasonlóan a szervezők tavasszal is megrendezték az Állásbörze Kávészünetet, mely a munkaerőpiac és az egyetem közötti kapcsolatépítést segíti elő. A programon a kiállító cégek és az egyetemi karok képviselői személyesen találkozhattak, így azonnali lehetőségük nyílt a kapcsolatfelvételre és az együttműködési lehetőségek megvitatására. Így például tanácskozhattak a szakmai gyakorlati helyekről, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekről, közös duális és kooperatív képzési lehetőségekről.


AB_2018
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


A börze résztvevői idén először próbálhatták ki az Élőkönyvtár programot. Itt olyan szakterületeket, munkaköröket ismerhettek meg a hallgatók, melyek kevéssé képviseltették magukat az állásbörzén. Az érdeklődők személyesen kérdezhették az előadókat a mindennapi feladataikról, örömeikről és kihívásaikról. Találkozhattak például Hegedűs Anna kurátorral, Maróti Péter projektmenedzserrel, Badar Gergő élsportolóval, Pankotai Tibor kutatóval és Lele Máté grafikussal is.

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17.
  15:00 - 16:00
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  A szerzővel Prof. Dr. Gallé László emeritus professzor (TTIK Ökológiai Tanszék) beszélget. A könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg 2019. szeptember 10-én, a helyszínen lehetőség lesz a kötet megvásárlására.
  A hangyák világa számunkra idegen világ. Nehéz megérteni az önfeláldozásukat, kérlelhetetlenségüket. Ezek az apró lények jéghideg logika mentén működnek. A szeretet, önzés, becsvágy, szégyen számukra üres fogalmak. Nem az egyed szintjén kell őket vizsgálni: a hangyafészek minden egyes egyede egy szuperorganizmus részét képezi. A kolónia az, ami él, növekszik, szaporodik, sőt gondolkozik és döntéseket is hoz. Minél nagyobb a hálózat, annál összetettebb döntéseket képes meghozni. A hangyák világa talán az evolúció egy következő lépcsőfoka lehet, a szuperorganizmusé, ahol az egyed, hasonlóan a soksejtes élőlények sejtjeihez, már egy nagy egész része, ami önállóan már életképtelen. Gyakran azért olyan nehéz számunkra megérteni a hangyák társadalmát, mert félreértjük a motivációikat. Számunkra ők a földi idegenek.
  Csősz Sándor 1971-ben született Gyulán. Biológusként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem), PhD-fokozatát 2007-ben Szegeden szerezte meg. 2002 és 2012 között a Magyar Természettudomány Múzeum hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője, 2013-tól az MTA-ELTE-MTM Ökológiai kutatócsoport munkatársa. 2014-2017 között a California Academy of Sciences ösztöndíjával a madagaszkári hangyákat kutatta. Hazatérése óta ismét az Ökológiai kutatócsoportban dolgozik. Fő érdeklődési területe a hangyák, emellett kutatta a boglárkalepkék és a hangyák kapcsolatát, valamint a hazai gyepek hangyaközösségeit. A biológiai sokféleség kutatói között szaktekintélynek számít. Számos nemzetközi együttműködésben vesz részt, rangos tudományos közlemények szerzője. Munkássága során közel hetven addig ismeretlen fajt fedezett fel Európában és trópusi területeken. Évekig tanított a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Szent István Egyetemen.
  Az esemény ingyenes, és nem feltétele a könyvtári tagság.
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 17.
  18:00 - 19:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Germán Filológiai Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében