Bezár

Hírarchívum

Szegedre érkezik a 19. nemzetközi gitárfesztivál

Szegedre érkezik a 19. nemzetközi gitárfesztivál

2018. április 09.
3 perc

Az idei Egyetemi Tavasz egyik kiemelkedő programsorozata a 19. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál. Az SZTE Kulturális Irodája támogatásával 2018. április 11-től 15-ig élvezhetik az egyetemi polgárok is a színvonalas, változatos zenei műfajú gitárkoncerteket a különböző szegedi helyszíneken.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál (Szeged IGF) története egy valóra vált álom: az 1999-es alapítás után, a 19. rendezvény része lett az egyetlen, az EU által támogatott európai gitárfesztivál-hálózatnak, a tizennégy országot tömörítő EuroStringsnek. Az idei rangos zenei eseménynek Budapest, Szabadka és Szeged is otthont ad.

 


Programok az SZTE támogatásával


A Szeged IGF (International Guitar Festival) a legrégebben működő és egyben az egyik legjelentősebb gitáresemény Magyarországon, mely a gitár kiváló művészeit és színes programokat hoz el a világ minden tájáról.

A 19. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál helyszínei az SZTE koncerttermei, szegedi bárok, templomok vagy épp az otthoni kényelmes fotel, az élő internetes közvetítésnek köszönhetően. A programról további információ a gitárfesztivál honlapján.


Mesterkurzus egészíti ki a koncertkínálatot.


A Szeged IGF 0. napján, 2018. április 11-én 22 órától éjjeli rockzenére az SZTE BTK AudMax-ba várják az érdeklődőket. A 19. Szeged IGF Gitarfesztivál rendhagyó, ingyenes éjjeli programján a klasszikus és rock műfajok közötti kapcsolatot fedezhetik fel! További részletek az SZTE Egyetemi Tavasz programfüzetében, amely az Egyetemi Tavasz honlapjáról letölthető.


A rendezvénysorozatot záró gálaestre 2018. április 15-én 19 órától az IH rendezvényközpontba várják a gitárzene kedvelőit.


A 19. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál szervezője a SZÓ-TÉR közhasznú egyesület és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar.

 


Professzionális összefogás


A EuroStrings az első európai klasszikus gitárfesztivál együttműködés, egy többéves projekt, amelyben 14 fesztivál vesz részt Horvátországból, Finnországból, az Egyesült Királyságból, Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Hollandiából, Montenegróból, Bulgáriából, Spanyolországból, Portugáliából, Észtországból és Bosznia-Hercegovinából.

A professzionális összefogás a feltörekvő gitárművészeknek promóciós és oktatási lehetőséget biztosít, a résztvevő fesztiválok között művészeket, eseményeket és Európa fő gitáreseményeit megosztva. A fő célok: a fiatal sztárok karrierjének nemzetközi színtéren való segítése, az európai piac erősítése, továbbá - a világ többi részével együttműködve – egy modern, stabil klasszikus gitár színtér kialakítása.


Ez nemcsak támogatást jelent, hanem egy új dimenziót is: egy olyan közösségteremtő szellemiséget, melynek közvetítésére talán csak a gitár képes, függetlenül attól, hogy klasszikus zenei, etno, flamenco, jazz, blues vagy rock-gitárt lát benne az érdeklődő. Az egyszerre Budapesten, Szegeden és Szabadkán zajló fesztiválon majdnem minden létező műfaj megtalálható.

 


Az alapító érdemei


A Szegedi Tudomnyegyetem Zeneművészeti Kar oktatója, Pavlovits Dávid a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál alapítója


Pavlovits Dávid gitárművész és zeneszerző volt az első magyar gitáros, aki szólóestet adott a New York-i Carnegie Hallban és a Kairói Operaházban. Emellett Európa, Ázsia, Afrika és Amerika több mint 30 országában lépett színpadra. Együtt dolgozott – többek között – Kurtág Györggyel, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és az USA-ban az UMZE együttessel, Eötvös Péter vezénylete alatt. Gitárra írt műveit itthon és világszerte rendszeresen játsszák. Többek között a londoni Trinity College kötelező vizsgaanyagában is szerepelnek gitárra írt prelűdjei. Nyolc különféle nyelven tartott mesterkurzusokat a világ minden táján. Elektronikus zeneszerzőként dolgozott a SONY Pictures Television-nak is. A fesztivál gáláján hallható háromtételes Concerto-jának ősbemutatója, melyet William Kanengiser és a szerző vezénylete alatt hallható Szeged Guitar Orchestra fog játszani.


 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek