SZTE Info

Szép eredményekkel búcsúzott az Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny Szegedtől

50. alkalommal rendezték meg az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyt, amelynek a Szegedi Tudományegyetem ötödször adott otthont. A versenyen több mint 200 hazai és határon túli diák és pedagógus vett részt – az elődöntőben kétezren mérették meg magukat. A vándorversenynek 2019-től a Debreceni Tudományegyetem lesz a házigazdája.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ötödik alkalommal adott otthont az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenynek a Szegedi Tudományegyetem. A versenyt - amely idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját - Dr. Szabó Gábor akadémikus professzor, az SZTE rektora valamint prof. Dr. Simonné Sarkadi Lívia, az MKE elnöke nyitotta meg. Szombaton a diákok számítási feladatokat oldottak meg, és rész vettek a laboratóriumi kísérleti fordulóban. Az elméleti és a számításos feladatlapokat 34 tanár javította 12 SZTE-s PhD hallgató valamint végzett PhD-s részvételével. Kiértékelték a laboratóriumi kísérleteket is. Az esti előadóülésen Molnár József, Hernádi Klára, Kutus Bence és Bolgár Péter valamikori irinyis élversenyzők, valamint dr. Fodor István és dr. Igaz Sarolta korábbi versenybizottsági elnökök idézték fel emlékeiket a versenyről. Ezt követte a részleges eredményhirdetés: a három típusú feladat összesített eredményeit tekintve 23 diák jutott a vasárnapi szóbeli döntőbe. Vasárnap a diákok ötperces előadások formájában adhattak számot tudásukról a zsűri előtt. A zsűri elnöke prof. dr. Simonné Sarkadi, tagjai dr. Ősz Katalin (PTE), prof. dr. Pálinkó Isván (SZTE), és prof. dr. Wölfling János (SZTE) voltak. A diákok több témában kaptak kérdéseket, így például a dimetil-ciklohexánok izomerizációs viszonyairól és a hidrogéntartalmú szervetlen vegyületekről is.

Irinyi_Kemia_Donto_fotok-_2018.04.13-15
A versenyen készült képek itt megtekinthetők.

A ünnepélyes díjkiosztón a díjakat Simonné Sarkadi Lívia és Wölfling János adták át.

A legsikeresebb szegedi versenyző az I. b kategóriában Kóta Kata, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja, aki 2. helyezést ért el. Felkészítő tanára Csúri Péter.

 

A döntő elbúcsúzott Szegedtől, a rendezés jogát a következő öt évre a Debreceni Egyetem nyerte el. A verseny vándorzászlaját prof. Várnagy Katalin, a Debreceni Tudományegyetem Kémiai Intézetének igazgatója vette át a helyi szervező bizottság elnökétől, Wölfling János professzortól. Prof. Pálinkó Istvánt, az Irinyi Versenybizottság eddigi elnökét dr. Ősz Katalin, a PTE egyetemi docense váltja.

 

A rendezvény kiemelt támogatója a Richter Gedeon Nyrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a MOL Nyrt.v oltak.

 

A program részben az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-TMV-17-0119 azonosító számú pályázat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatásával valósult meg.

 

Az I. kategória – 9. évfolyamos diákok – eredményei:

 

Irinyi János-díjas: Simon Vivien (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest)

 

I.a. kategóriában – ebbe a kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen nem volt heti kettőnél több kémiaórája - 1. helyezett Balogh Zsófia (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr), 2. helyezett Kállay Hanga (Vörösmarty Mihály Gimnázium, Érd), 3. helyezett Tóth-Rohonyi Iván (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest).

 

I.b. kategóriában – ebbe a kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen több mint heti 2 kémiaórája - 1. helyezett Simon Vivien (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest), 2. helyezett Kóta Kata (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged), 3. helyezett Soós Anita (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest).

 

I.c. kategóriában - ebben a kategóriában versenyezhetnek a vegyipari, környezetvédelmi és azon szakközépiskolák tanulói, amelyekben a kémia szakmai orientáló, alapozó tantárgynak tekinthető - 1. helyezett Kucsera Boglárka (Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, Vác). Több helyezést ebben a kategóriában nem osztottak ki.

 

A II. kategória– a 10. évfolyam tanulóinak – eredményei:

 

Irinyi János-díjas Borbás Balázs (Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Komló).

 

II.a. kategóriában - ebbe a kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen nem volt heti 4-nél több kémiaórája - 1. helyezett Borbás Balázs (Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Komló), 2. helyezett Jánosik Áron (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr), 3. helyezett Balázs Krisztina (V. kerületi Eötvös József Gimnázium, Budapest).

 

II.b. kategóriában - ebbe a kategóriába tartoznak azok a tanulók, akiknek eddigi középiskolai tanulmányai során összesen több mint heti 4 kémiaórája volt, kémia, természettudomány, biológia-kémia és biológia tagozat emelt kémia óraszámmal - 1. helyezett Robin Balázs (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest), 2. helyezett Almási Balázs (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest), 3. helyezett Kovács Péter Barnabás (Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium, Karcag).

 

II.c. kategóriában - ebben a kategóriában versenyezhetnek a vegyipari, környezetvédelmi és azon szakközépiskolák tanulói, amelyekben a kémia szakmai orientáló, alapozó tantárgynak tekinthető - 1. helyezett Orosz Adrián (Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma). Több helyezést ebben a kategóriában nem osztottak ki.

 

Különdíjak:


A legjobb elméleti feladatért járó különdíjat Balogh Zsófia (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr) és Borbás Balázs (Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Komló) kapta.

 

A Legjobb számítási feladatért járó különdíjat Simon Vivien (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest) és Kapdos Ádám Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium) kapta.

 

A Legjobb gyakorlati munkáért feladatért járó különdíjat Tóth Titus (Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét) és Nguyen Thac Bach (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest) kapta.

 

Kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért különdíjban részesült a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium és a komlói Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola.

 

Az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyen a pedagógusokat is díjazták. Kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért különdíjban részesült Csatóné Zsámbéky Ildikó (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr), Szabó Ünige (Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy), valamint Pőheimné Steininger Éva (Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr).


SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex