Bezár

Hírarchívum

kiemelt_indiai_nagykovet_2018

Az SZTE-re látogatott az indiai nagykövet

Az SZTE-re látogatott az indiai nagykövet

2018. április 23.
2 perc

Második alkalommal látogatott a Szegedi Tudományegyetemre Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete. A diplomata találkozott a Szegeden tanuló indiai hallgatókkal, majd előadást tartott India és Magyarország kapcsolatáról. Az Egyetemi Tavasz programsorozathoz kapcsolódva indiai tánc és hangszeres bemutató zárta a szegedi látogatást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Április 18-án a Szegedi Tudományegyetemre látogatott Rahul Chhabra indiai nagykövet, felesége Kavita Chhabra és T.P.S. Rawat, az Indiai Nagykövetséghez tartozó Amrita Sher-Gil Kulturális Központ Igazgatója. A diplomata találkozott az SZTE-n tanuló indiai diákokkal, személyesen beszélgettek – többek között – a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram változásairól és a világban zajló migrációs folyamatokról. Ezt követően egyetemi és városi polgároknak tartott érdekes előadást India és Magyarország kapcsolatáról. A nagykövet felesége Kavita Chhabra az indiai festőket, festményeket valamint India művészettörténetét mutatta be az érdeklődőknek. A program zárásaként klasszikus indiai zenére kathak táncot mutatott be Saumya Shukla, majd Rajesh Gangani tabla előadását halhatta a közönség.


indiai_nagykovet_2018
A látogatás alkalmával készült képek itt megtekinthetők.


– Nagy örömmel jöttem újra Szegedre és az egyetemre. Ez a negyedik alkalom, hogy a városban, a második, hogy az egyetem járok. Mindig jó érzéssel tölt el, amikor találkozhatok azt itt tanuló indiai hallgatókkal. Tavaly a külföldi hallgatók kulturális estjén is részt vettem, ahol örömmel láttam, hogy India mellett a világ számos országából érkeznek Szegedre hallgatók. Úgy gondolom, ez a város szépsége mellett, az egyetem folyó magas szintű tudományos és oktató munkának köszönhető. India szerte ismert a szegedi egyetem, ezt bizonyítja az is, hogy egyre több indiai diák választja Szegedet a továbbtanulásnál. Az itt tanuló hallgatók elégedettek az oktatással, a várost barátságosnak találják. Az indiai hallgatók sokszor azt gondolják, ha Magyarországra jönnek tanulni, akkor először meg kell tanulniuk magyarul. Ez nem igaz, hiszen számos képzést nyújtanak angol nyelven is az intézmények, így a Szegedi Tudományegyetemre jelentkező indiai diákok is megannyi idegen nyelvű képzés közül választhatnak – tette hozzá a diplomata, akitől azt is megtudtuk, hogy Magyarországban leginkább a villányi borokat a termálfürdőket szereti.


A magyarországi egyetemeken tett látogatások nagyon fontosak, egyrészt mert személyesen találkozhatok a diákokkal, másrészt azért, mert ilyenkor alkalmam nyílik minden más nemzetiségű diák körében, így például a magyar hallgatók körében is beszélni Indiáról, az ottani eseményekről, az indiai kultúráról – fogalmazott Rahul Chhabra nagykövet.


indiaiest_2018
A kulturális esten készült képek itt megtekinthetők.


A szegedi egyetemen évről évre emelkedik az indiai hallgatók száma: míg a 2014/2015-ös tanévben 12, addig a 2017/2018-as tanévben már 63 diák tanult az SZTE valamely képzésén.


SZTEinfo-Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna/ SZTE Kulturális Iroda

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek