SZTE Info

Kiemelt_Baracskai_J_es_Pal_T

Az SZTE ZMK tehetsége, Baracskai Judit operaénekes koncerttel búcsúzik

Szegedi ének-zenei és színházbeli, a Kincsem filmbeli sikerek, az amerikai Toledóban és a Vajdaságban tapssal jutalmazott fellépések után Bécsbe indul Baracskai Judit. Az SZTE Zeneművészeti Karon felnevelődött tehetséges operaénekes 2018. április 27-én 17 órától a Somogyi-könyvtárbeli, beszélgetéssel egybekötött koncerttel mondja el: „köszönöm Szeged”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Búcsúzik Szegedtől, a Dél-Alföldtől és a Vajdaságtól, az itteni sikerire szeretettel emlékszik Baracskai Judit. A Szegedi Tudományegyetemem Zeneművészeti Karon végzett hallgató, énekművész, operaénekes, több zenei verseny győztese, a Szegedi Nemzeti Színház ünnepelt Melindája immár Bécsbe készül. A Vajdaságból indult, az SZTE Zeneművészeti Karán beért operaénekes az amerikai Toledóig vitte a Kodály-módszer értékeit, fellépéseivel bizonyította, hogy méltán támogatja művészi karrierje indulásánál az SZTE Sófi Alapítvány.


– Bécsben járok énektanárhoz. Az opera fővárosában kell olyan megélhetési forráshoz jutnom, amely hozzájárul ahhoz, hogy a Szegeden induló operaénekesi pályámat folytathassam, ha lehet, nemzetközi porondon – árulta el Baracskai Judit. A részletekről a 2018. április 27-én Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja és első karmestere, Liszt-díjas és Kiváló Művész kérdezi az ifjú tehetséget.


Az SZTE ZMK tehetséges hallgatójának sikereiről többször is beszámoltunk az SZTE Hírportálján. Először 2014. április 9-én, amikor közreműködött a Berdál Valéria Emléktábla és teremavató ünnepségen. Első színházi sikeréről is hírt adtunk, hiszen ajánlót írtunk Tóth Péter, az SZTE ZMK dékánja által jegyzett, az Árgyélus királyfi című opera 2014. május 7-i bemutatójáról, ahol – kettős szereposztásban – az egyik főszerepet, Ilonát alakította.


Operavizsgát tett, ária és dalestet adott 2015-ben, majd októberben az Újszászi Ilona: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? című, készülő könyvét beharangozó beszélgetésen „a riportkötetbe foglalt emlékképeket friss élményekkel, zenei és képes betétekkel” egészítették „ki a 25 éves testvérvárosi kapcsolat toledói ünnepség-sorozatáról hazatért szegedi művészdelegáció tagjai: Baracskai Judit, az SZTE ZMK magánének szakos hallgatója és Koczka Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere, az SZTE ZMK oktatója” – adta hírül a regionális sajtó.


2016-ban kiválóan szerepelt a IX. Simándy József Énekversenyen, majd a Bánk bán című opera szegedi premierjén Melindaként tűnt föl Baracskai Judit. 2017-ben arról számolhattunk be, hogy Baracskai Judit is elnyerte az SZTE tehetségeket támogató Sófi Alapítvány díját. Baracskai Judit szerepálmai címmel a Szegedi Egyetem Magazinban a Kincsem filmhez fűződő élményeiről is vallott…


A Baracskai Judit szegedi sikerszériájáról szóló beszámolókat most a búcsúzó beszélgetésre invitáló sorok zárják: 2018. április 27-én, pénteken 17 órakor a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében kezdődik a beszélgetéssel egybekötött koncert, amely az SZTE Egyetemi Tavasz fesztiválprogramjának része.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17.
  15:00 - 16:00
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  A szerzővel Prof. Dr. Gallé László emeritus professzor (TTIK Ökológiai Tanszék) beszélget. A könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg 2019. szeptember 10-én, a helyszínen lehetőség lesz a kötet megvásárlására.
  A hangyák világa számunkra idegen világ. Nehéz megérteni az önfeláldozásukat, kérlelhetetlenségüket. Ezek az apró lények jéghideg logika mentén működnek. A szeretet, önzés, becsvágy, szégyen számukra üres fogalmak. Nem az egyed szintjén kell őket vizsgálni: a hangyafészek minden egyes egyede egy szuperorganizmus részét képezi. A kolónia az, ami él, növekszik, szaporodik, sőt gondolkozik és döntéseket is hoz. Minél nagyobb a hálózat, annál összetettebb döntéseket képes meghozni. A hangyák világa talán az evolúció egy következő lépcsőfoka lehet, a szuperorganizmusé, ahol az egyed, hasonlóan a soksejtes élőlények sejtjeihez, már egy nagy egész része, ami önállóan már életképtelen. Gyakran azért olyan nehéz számunkra megérteni a hangyák társadalmát, mert félreértjük a motivációikat. Számunkra ők a földi idegenek.
  Csősz Sándor 1971-ben született Gyulán. Biológusként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem), PhD-fokozatát 2007-ben Szegeden szerezte meg. 2002 és 2012 között a Magyar Természettudomány Múzeum hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője, 2013-tól az MTA-ELTE-MTM Ökológiai kutatócsoport munkatársa. 2014-2017 között a California Academy of Sciences ösztöndíjával a madagaszkári hangyákat kutatta. Hazatérése óta ismét az Ökológiai kutatócsoportban dolgozik. Fő érdeklődési területe a hangyák, emellett kutatta a boglárkalepkék és a hangyák kapcsolatát, valamint a hazai gyepek hangyaközösségeit. A biológiai sokféleség kutatói között szaktekintélynek számít. Számos nemzetközi együttműködésben vesz részt, rangos tudományos közlemények szerzője. Munkássága során közel hetven addig ismeretlen fajt fedezett fel Európában és trópusi területeken. Évekig tanított a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Szent István Egyetemen.
  Az esemény ingyenes, és nem feltétele a könyvtári tagság.
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 17.
  18:00 - 19:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Germán Filológiai Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében