Bezár

Hírarchívum

nyito_bor

„Tudósok borait” választott a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság

„Tudósok borait” választott a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság

2018. április 25.
2 perc

Borkóstolós sajtótájékoztatón mutatták be a „tudósok borait”. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2018. évi közös bormustráján 15 pincészet 40 bora versenyzett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Vinum Academiae at Universitatis” cím elnyeréséért 15 pincészet 40 borát hasonlították össze 2018. tavaszán az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem hagyományos borbírálatán, amelyhez idén is csatlakozott az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont. A „borok tudósait” képviselő ítészek választották ki a „tudósok borának” is nevezhető 8 díjazott nedűt.


IMG_8859

Képgaléria a sajtótájékoztatóról ide kattintva érhető el.


A „tudósok borait” bemutató 2018. április 25-i sajtótájékoztatón Fülöp Ferenc akadémikus, az MTA SZAB elnöke arra emlékeztetett, hogy az alkohol a gyógyszerészetben a nyugtatók és az altatók csoportjába tartozik. Elmondta: vegyész, borbírálóként mégis laikusként és nagy szeretettel keresi a „minták” között a legharmonikusabb borokat.


IMG_8832Köszönte a pincészetek és a borbírálók munkáját az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese. Martinek Tamás professzor szerint az ismeretterjesztéshez is hozzájárul, hogy évről-évre megválasztják az egyetem és akadémia borát, népszerűsítik a borkultúrát.

 

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2018. évi prémium fehérbora a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Mád „Nyulászó Hárslevelű Furmint 2015” bora, az egyetem és a SZAB prémium vörösbora a Dániel Pince „Chef 2011” elnevezésű itala. Az SZTE és a SZAB közös rendezvény fehérborának az Áts Pincészet 2016-os évjáratú Furmintját, rendezvény vörösborának a Cseri Pincészet 2015-ös évjáratú Pannonhalmi Chansonját választották.

 

Az SZTE egységei közül kettő rendelkezik idén saját borral. Az SZTE Állam és Jogtudományi Kar prémiumkategóriás vörösbora a Tringa Borpince Cabernet Sauvignon 2013-ja. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar prémiumkategóriás fehérbora a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád „Tokaji Hárslevelű 2015”, a prémiumkategóriás vörösbor Koch Csaba pincészetéből – Vin Art – a „Francia Módi Cuvée 2015” lett.


IMG_8813

 

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont idén először fehérbort, a Bárdos és Fia Pincészet „Mátrai Chardonnay 2016”-ját emelte a prémiumkategóriás borává.

 

A „Vinum Academiae at Universitatis” cím elnyerését igazoló okleveleket a 7 nyertes pincészet képviselőinek az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke, Tóth Gábor professzor adta át a pincészetek képviselőinek. A „Vinum Academiae at Universitatis” emblémájú palackokba zárt italokat idén is megkóstolhatják a szegedi borfesztivál vendégei: most először az SZTE önálló standjáról (az E4 elnevezésű faházban) a Széchenyi téren kínálja majd a „tudósok borait”.


SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek