Bezár

Hírarchívum

Nemzetközi Biblikus Konferenciát rendeznek Szegeden

Nemzetközi Biblikus Konferenciát rendeznek Szegeden

2018. augusztus 22.
2 perc

"Az Újszövetség hellén és judaista háttere” címmel rendezi meg augusztus 27. és 29. között nemzetközi konferenciáját a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány (SzNBK). A háromnapos tanácskozás az SZTE-hez kötődő JATEPress Kiadó gondozásában megjelent "Vallástörténeti Szövegygűjtemény az Újszövetséghez" című könyv köré szerveződik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A Szegedi Tudományegyetemen működő JATEPress Kiadó gondozásában jelent meg Klaus Berger és Carsten Colpe (szerk.) Religionsgeschichtliches Textbuch zum Neuen Testament -Vallástörténeti Szövegygűjtemény az Újszövetséghez című könyvének fordítása, mely köré a konferencia szerveződik. A könyv fordítási munkálatai kapcsán elsöprő erővel vált világossá számomra, hogy az újszövetségi szerzők szövegeiben különböző formában számos ókori téma, műfaj, esetenként konkrét szöveg él tovább, amely a Biblia szövegére sokféle hatást gyakorolt. A Biblia szövegének szakralitása miatt a közbeszédben elhomályosult az a tény, hogy az Újszövetségi Szentírás egyben a hellenista irodalom része is. Erről a témáról eddig nem rendeztek Magyarországon átfogó konferenciát úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Erre a téma újszerű megközelítését ígérő konferenciára mintegy 40 előadó jelentkezett be. A hallgatók az előadások által reményeink szerint átélhetik azt az intellektuális és lelki élményt, amelyet az első pogány keresztények éltek át, amikor a keresztény igehirdetéssel találkoztak – fogalmazott a konferencia kapcsán Dr. Benyik György, az SzNBK igazgatója.


A magas rangú külföldi hittudósok mellett, több magyarországi egyetem képviselői is bemutatják kutatási témájukat augusztus 27-29. között, a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában. Felkért díszelőadóként Szegedre érkezik - többek között - Reimund Bieriger (Leuven), Udo Schnelle (Erlangen-Nürnberg) és Karl- Wilhelm Niebuhr (Jena). Előadást tart a SZTE BTK Ókortörténeti Tanszékének oktatója, Dr. Dávid Nóra is "Halál a második szentély korában" címmel.


A konferencia bárki számára nyitott és ingyenes. A részletes program itt elérhető.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek