SZTE Info

kiemelt_hallgatoi_dijkioszto_2018

Díjazták az SZTE kiváló hallgatóit

Rektori oklevéllel és pénzjutalommal ismerték el az egyetemi verspályázat, a zenei, valamint vers- és prózamondó verseny résztvevőit, a jó tanuló-jó sportoló verseny és az SZTE Sófi Alapítvány díjazottjait december 5-én a Szegedi Tudományegyetem hagyományos hallgatói díjkiosztó ünnepségén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A díjakat Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő adták át.


Az Egyetemi Vers- és Prózamondó Verseny első díját Fogas Benjámin, a BTK pszichológia szakos hallgatója vehette át. Második helyen Kovács Kincső, a TTIK biológia–kémia tanári szakos hallgatója, harmadik helyen Péter Lea, a BTK pszichológia szakos hallgatója végzett. Jutalomban részesült Rajsli Dália, a BTK pszichológia szakos hallgatója.


A díjakat szakmai zsűri ítélte oda. A zsűri tagjai: Fekete Gizi színművésznő (Szegedi Nemzeti Színház), Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet), Nyéki Tamás, Szeged Város Önkormányzat Művelődési Osztályának munkatársa és Tajti Gabriella irodavezető (SZTE NKI Kulturális Iroda).


hallgatoi_dijkioszto_2018

A díjátadón készült képek itt megtekinthetőek.


Az Egyetemi Zenei Verseny komolyzene kategóriájában első díjat kapott Rónaszéki Anna Jolán zongora (GYTK gyógyszerész), második díjat kapott a Viva Vivaldi Trio (Telek Sára furulya, ETSZK ápolás és betegellátás; Kovács Péter hegedű ÁOK; Bíró Viola zongora TTIK molekuláris bionika). Harmadik helyen végzett Balázs Kinga Anna marimba (BTK angol-spanyol tanári) és Schindler Regina zongora (FOK fogorvos). Jutalomban részesült Noé Veronika ének (JGYPK óvodapedagógus).


Népzene kategóriában a dobogó első helyére Eke Edina Mietta citerás, a JGYPK gyógypedagógia szakos hallgatója állhatott. Második helyen a Szelence Énekegyüttes végzett: Szerda Zsófi (TTIK matematika-technika tanári), Pásztor Tímea (TTIK biológia), Molnár Kinga (TTIK biomérnök), Kiss Karina (TTIK biológia), Szabó Zsuzsanna (Óbecsei Gimnázium) és Lukács Kata.


Jazz, musical, sanzon kategóriában Halászi Tímea Katinka énekes, az MK élelmiszerbiztonság és minőségi mérnök mesterszakos hallgatója nyerte el az első díjat. Második helyen Gusztos Enid ének (ÁJTK jogász), harmadik helyen Kaszab Tamás ének (GTK kereskedelem és marketing) végzett.


Az elismeréseket odaítélő zsűri tagjai: Katona Judit igazgató (Király-Kőnig Péter Zeneiskola), Németh Miklós karvezető, énekes, manager (Fool Moon, Rock 4), Marton Árpád művészeti író, kritikus, Benedekfi István zongoraművész (SZTE Zeneművészeti Kar) és Varga Kornél népzenész, művészeti vezető (Zűrös Banda, Fonó Klub Szeged).


hallgatoi_dijkioszto_2018_2


Az Egyetemi Verspályázat díjairól Annus Gábor főszerkesztő (tiszatajonline), Bene Zoltán író, főszerkesztő (Szeged folyóirat) és Tajti Gabriella irodavezető (SZTE NKI Kulturális Iroda) döntött. A zsűri az első díjat Erdélyi Rékának (BTK fordító-tolmács), a második díjat Zádori Bence Leventének (BTK kommunikáció és média) a megosztott harmadik díjat Redenczki Fanninak (TTIK környezetmérnök) és Szitás Benjáminnak (BTK pszichológia) ítélte oda. Jutalomban részesítették Ferencz Hedviget (BTK magyar).


A 2018. évi SZTE Jó tanuló-jó sportoló verseny első díját női kategóriában Nagy Rita Katalin, a Mérnöki Kar gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgatója vehette át. A tehetséges fiatal kick-boksz sportágban jelentős eredményekkel büszkélkedhet: 2017-ben WAKO felnőtt VB-en (kick light kategória) 2. helyen, 2018-ban a Világkupán, kick light kategóriában 2. helyen, a Magyar Bajnokságban kick light kategóriában és light-contact kategóriában is 1. helyen végzett. A Jó tanuló-jó sportoló versenyen második helyezést ért el Bereczki Karina Anna (fitness) a Mérnöki Kar élelmiszermérnök szakos hallgatója, harmadik helyen Szabados Ivett (cselgáncs) a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar magyar-történelem osztatlan tanári szakos hallgatója végzett.


A férfiak közül az első díjat Simon Péter (triatlon) a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar testnevelő-edző szakos hallgatója nyerte. Sporteredményei: Duatlon Országos Bajnokság (sprint táv) 3. hely; Triatlon Országos Bajnokság (féltáv) 3. hely; Triatlon Országos Bajnokság (hosszútáv) 1. hely.


hallgatoi_dijkioszto_2018_4


Az SZTE Sófi Alapítvány díjazott hallgatói:

1. Gombos Jarmo, az SZTE Sófi Alapítvány Arany fokozatú ösztöndíjasa

SZTE, Állam-és Jogtudományi Kar (ÁJTK) II. MA Nemzetközi tanulmányok szakos hallgató

2. Mihalkó József, az SZTE Sófi Alapítvány Arany fokozatú ösztöndíjasa

SZTE, Mérnöki Kar (MK) II. MSc Élelmiszermérnök szakos hallgató

3. Nagy Eszter, az SZTE Sófi Alapítvány Arany fokozatú ösztöndíjasa

SZTE, Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) II. MSc Fizikushallgató

4. Nógrádi Bernát, az SZTE Sófi Alapítvány Kuratóriumi díjasa

SZTE, Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) III. Általános orvostanhallgató

5. Papp Noémi, az SZTE Sófi Alapítvány Biológus kategória III. díjasa

SZTE, Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) III. BSc Biológushallgató

6. Szántai Márk, az SZTE Sófi Alapítvány Arany fokozatú ösztöndíjasa

SZTE, Bölcsészettudományi Kar (BTK) III. MA Történelem-magyar tanár szakos hallgató


hallgatoi_dijkioszto_2018_3
A díjátadón közreműködött a Szegedi Egyetemi Énekkar.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft