SZTE Info

Alapítvány nyújt segítséget a gyászfeldolgozásban

Kevesen tudjuk, hogy egy átlagos felnőtt ember több mint 40 féle olyan veszteséget él át élete során, amelyet gyász követ. Az érzelmi folyamat feldolgozásakor sokszor állnak elő olyan nehézségek, amelyek megakadályozzák a teljes felépülést. Ezen próbálnak segíteni a Gyógyulás a Gyászból Alapítvány szakemberei, köztük szegedi egyetemi polgárok is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A gyász nem csupán a halálesetekhez köthető folyamat, gyász követ minden olyan életeseményt, mely hatására előző életszakaszunk visszavonhatatlanul lezárul. Gyászolunk akkor is, ha elveszítjük a munkahelyünket, ha elválunk, elköltözünk, vagy akár az életünk pozitív változási után is, mivel lezárul egy előző életszakasz, ha megházasodunk vagy ha nagyobb összeget nyerünk a lottón. A gyász során ellentmondásos érzések kavarognak bennünk, egyszerre lehetünk szomorúak és felszabadultak, boldogok és elkeseredettek. Ezt az érzelmi folyamatot mindannyian másként éljük meg. Az ilyen életesemények feldolgozásához nyújtunk segítséget. Az Alapítvány munkatársai és önkéntesei – köztük több szegedi egyetemi oktató és hallgató – ingyenes tájékoztató előadásokat, nyílt napokat szerveznek, ahol az érdeklődők megismerhetik a Gyászfeldolgozás Módszert. Az előadásokon megtudhatják, mit mondjanak, vagy mit ne mondjanak egy gyászolónak, és hogyan segíthetnek a veszteséget átélt emberek önmaguknak a módszerrel – magyarázza Dr. Sarungi Emőke a Gyógyulás a Gyászból Alapítvány kuratóriumának tagja.


A felnőtt- és gyermekpszichiáter, pszichoterapeuta hozzáteszi: Alapítványuk általános célja a testi és lelki egészség megőrzése és visszanyerése, a terápia, fejlesztés és művészetek eszközeivel. Kiemelt figyelmet fordítanak a Gyászfeldolgozás Módszer széles körű népszerűsítésére, és gyászfeldolgozás specialisták képzésére. Emellett minden olyan tevékenységet, megmozdulást támogatnak, amelyek hozzájárulnak az Alapítvány céljainak megvalósításához. Így például segítik a művészeti pszichoterápia népszerűsítését, transz-kulturális projektek létrehozását, felhívják a figyelmet a művészetek gyógyító erejére, és olyan fiatal szakembereket támogatnak, akik nem tudják a pszichoterápia vagy a gyászfeldolgozás tanfolyam teljes díját kifizetni.

Az Alapítvány jelenlegi tevékenysége a felnőtt korosztály gyászfeldolgozásának segítésére irányul a Gyógyulás a gyászból című kézikönyv alapján. A jövőben azonban szeretnék a gyermekeket érintő gyász feldolgozását is népszerűsíteni a pedagógusok, szülők körében. Emellett célul tűzték ki, hogy a magyarországi előadások mellett, határon túli magyar területeken is népszerűsítsék a módszert.


Az Alapítvány támogatására 2018. február 17-én, szombaton jótékonysági estet szerveznek a Móra Ferenc Múzeumban. Bővebb információ itt.


A következő tájékoztató előadást 2018. március 3-án, szombaton 10 órától tartják Szegeden, a Madách utca 6. szám alatti központban, ahol Hent Cecília pszichológus, Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista beszél a gyász- és veszteségfeldolgozás módszeréről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)