SZTE Info

Kiemelt_SZGYTV_biokemiai

Szent-Györgyi nyomában a Janus Pannonius Gimnázium diákjai - „A kutatás legjobb motorja a kíváncsiság”

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert egykori kutatóhelyére, a Szegedi Tudományegyetemre látogattak a Janus Pannonius Gimnázium diákjai. Az egyetem egykori rektorának nevét viselő tanulmányi verseny egyik nyereménye, hogy a pécsi gimnazisták szétnézhettek az SZTE Biokémia Intézetében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny (SZGYTV) az ország egyik legrangosabb természettudományi versenye. A kérdéseket biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas tudós életéből, munkásságából állítják össze az egyetem kiváló oktatói. A tavaly decemberben megrendezett versenyen a csapatok között intézménylátogatást is kisorsoltak a szervezők. Szent-Györgyi egykori munkahelye egyik utód intézetét a pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjai látogathatták meg.


biokemiai_4


A Biokémia Intézetben Dux László intézetvezető professzor, a tanulmányi verseny zsűrijének elnöke fogadta a pécsi diákokat és tanáraikat. A gyerekek mindannyian a természettudomány iránt érdeklődnek, sokan készülnek közülük orvosnak, van olyan diák is, aki agykutató szeretne lenni. Dux László professzor mesélt a diákoknak arról, hogy 1930-tól Szent-Györgyi milyen kutatásokat végzett a szegedi egyetemen. Arról, hogy 1937-ben neki ítélték oda a Nobel-díjat, a professzor azt mondta: „Ami a szívünkhöz még inkább közelállóvá tette mindezt, az az, hogy kiderült: a Szegedtől délre termő paprikában nagyon magas a C-vitamin tartalom”.


biokemiai_3


Az intézetben nagyon fontosnak tartják, hogy továbbvigyék Szent-Györgyi örökségét. Ezért különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a hallgatók már az első évben bekapcsolódhassanak a kutatásokba. A Tudományos Diákkörökről Csont Tamás egyetemi docens beszélt a csapatnak. A tudományos diákkörök tevékenysége az egyetemek utánpótlás nevelésében és a tudásátadásban elengedhetetlen, hiszen a hallgatókból lesz a jövőben az az oktatói-kutatói gárda, amire támaszkodni lehet. A kutatás legjobb motorja a kíváncsiság – mondta Csont Tamás.


biokemiai_2


Az előadásokat laborlátogatások követték: Dr. Ocsovszki Imre fizikus a flow cytométer működését, és a berendezéssel végzett méréseket, míg Dr. Szűcs Gergő, az intézet kutatója a szívperfúziót mutatta be. A diákok megismerkedhettek a Biokémia Intézet TDK-s hallgatóival, majd Dr. Keller-Pintér Anikó egyetemi adjunktus, valamint Köhler Zoltán és Becsky Dániel PhD hallgatók bemutatták a kutatócsoportot, amelyben dolgoznak.


A tizennégy pécsi diák közül többen készülnek sebésznek, van, aki állatorvos szeretne lenni, más gyermekorvos, agykutató. Vukman Dominika, a Janus 11. osztályos diákja még nem döntötte el, hogy az orvostudományi vagy az egészségtudományi karra felvételizik.


biokemiai_1


– Nagyon nehéz kiemelni, hogy mi tetszett a legjobban. A laborokban nagyon sok érdekes dolgot láttunk és hallottunk. Ami nagyon hasznos volt, hogy a hallgatók bemutatták, hogy milyen kutatásokat végeznek, hogyan dolgoznak, milyen tapasztalataik és lehetőségeik vannak – mondta a pécsi diák.

biokemiai_5

A szegedi egyetem mind a mai napig ápolja a Nobel-díjas tudós örökségét, akit 1928-ban neveztek ki a szegedi egyetem Orvosi Vegytani Intézetének élére. Szent-Györgyi Albert két évvel később foglalta el a katedrát és 1945-ig dolgozott a szegedi egyetemen. Az általa vezetett intézetet az SZTE négy egysége, köztük a Biokémiai Intézet is jogelődjének tekinti. Az első időszakban a Cambridge-ben megkezdett kutatásait folytatta. Ennek az időszaknak kultúrtörténetileg is jelentős eredménye a hexuronsavnak C-vitaminként való azonosítása, izolálása, majd kinyerése a szegedi nagytáj jellegzetes mezőgazdasági termékéből, a paprikából. Kutatási eredményeiért 1937-ben Szent-Györgyi Albertnek ítélték oda az Orvosi és Élettani Nobel-díjat. Mindmáig ez az egyetlen olyan Nobel-díj, melynek átvételi ünnepségéről Magyarországra indult haza a kitüntetett. A Szegedi Tudományegyetem minden évben rangos tanulmányi versennyel tiszteleg egykori rektora előtt. A háromnapos rendezvényen a diákok nemcsak versenyezhetnek, de részt vehetnek a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok találkozóján is. A verseny döntőjében a tét már óriási: a harmadik és második helyezett ösztöndíjat és értékes tárgynyereményeket kap. Az első helyezett nyereménye idén egy négynapos cambridge-i tanulmányút volt, amelyen a Cambridge-Szegedi Society tagjai látták vendégül a győzteseket. Részükre szakmai programokat, labor- és egyetemlátogatást szerveztek, illetve az SZTE SZGYTV első helyezett csapatának tagjai elmentek abban a cambridge-i intézetbe is, ahol egykor Szent-Györgyi Albert dolgozott.


Antal Éva Eső

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex