Bezár

Hírarchívum

IMG_2485

Tizenhárom kitűnő előadás 2018-ban a Pedagógiai esték sorozatban

Tizenhárom kitűnő előadás 2018-ban a Pedagógiai esték sorozatban

2018. január 22.
4 perc

A 2018-as tavaszi évadban visszatérő és új előadókkal, életre szóló élményekkel és magas színvonallal várják a közönséget a Pedagógiai esték előadásaira. Szó lesz többek között a félelemről, az önbizalomról, a boszorkányperekről, az öregedő agyról, a Z generációról és az étkezés protokolljáról is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont együttműködésében 2015 januárja óta szerveznek nagyszabású pedagógiai, oktatási és tanulási fókuszú esti rendezvényeket az IH Rendezvényközpontban, Pedagógiai esték címen.


IMG_2457



– A Pedagógia esték sorozat az egyik legsikeresebb program Szegeden, országos jelentőségű előadókkal. 2017-ben 23 előadást tartottak- ebből 10 teltházas - körülbelül 11 260 nézőnek, ez átlagosan 490 fős közönséget jelent. Az előadók palettája széles: 2017-ben a Pedagógia esték vendége volt például Görög Ibolya protokollszakértő, Bojár Gábor üzletember, Széll Tamás séf, Geszti Péter médiaszakember és Kepes András író-műsorvezető is – tudtuk meg Jávorszky Ivántól, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.


IMG_2468


–A Pedagógia esték egy olyan hely, ahol élmény a tanulás. Cél, hogy olyan előadókat hozzunk el Szegedre, akik egy-egy terület legkiválóbb szakemberei, és akiktől valamennyien tanulhatunk - fogalmazott Porkoláb Mihály, az SZTE JGYPK Mentor(h)áló Szolgáltató és Kutató Központ munkatársa, a programot ismertető sajtótájékoztatón. Hozzátette: fontosnak tartják a sokszínűséget, ezért az élet különböző területiről kínálnak hétről hétre izgalmas témákat. A 2018-as tavaszi évadban 13 kitűnő előadásra várják a vendégeket.


IMG_2503


Az év első előadója, 2018. január 30-án egy visszatérő vendég a programban. Az elmúlt évek egyik sikerszerzője, Nyáry Krisztián „Fölébredett a föld – levelek, naplók, személyes történelem” című előadásában az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hivatalos és magánleveleiből, naplótöredékeiből válogatva meséli újra a 2 év történetét – úgy, ahogy azt az emberek átélték. 2018. február 6-án a Prima Primissima díjas televíziós szerkesztő-műsorvezető Al Ghaoui Hesna várja a közönséget. A szír-magyar származású műsorvezető előadásának témája a félelem. Olyan izgalmas kérdéseket feszeget majd, mint az, hogy miért vágynak az emberek a félelem nélküli élet titkos receptjére, vagy miért fél mindenki a félelemtől.


IMG_2502


A 2018-as évadban is folytatódik az a kezdeményezés, melynek fő célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a Szegeden élő, dolgozó, vagy a városhoz kötődő tudósok, kutatók, szakemberek munkásságának megismerésére – elsősorban ismeretterjesztő, tudománynépszerűsítő előadások keretein belül. A tudománynépszerűsítő vonulat 2018. évi első előadója Prof. dr. Balogh Elemér egyetemi tanár, jogtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, Szeged város Díszpolgára. A 2018. február 13-i előadásban –többek között– a középkortól induló és a 16-17. században kiszélesedő boszorkányperek indítékairól, és az 1728-as nagy szegedi boszorkányper történetéről is hallhatnak az érdeklődők.


Szintén visszatérő vendég Magyarország legnépszerűbb mesekutatója, meseírója és meseterapeutája, dr. Boldizsár Ildikó, aki 2018. február 26-án a felnőtté válásról mesél. Boldizsár Ildikó könyveiben, előadásaiban és képzésein egyaránt külső és belső világunk felfedezésére hív bennünket, s arra biztat mindenkit, kicsiket és nagyokat, hogy ne csak szórakoztató olvasmányként szeressék és élvezzék a meséket, hanem úgy is, mint eszközt önmagunk mélyebb megismeréséhez és elfogadásához.

Az érzelmek logikájáról beszél 2018. március 7-én Dr. Mérő László matematikus, pszichológus. Előadásában megismerkedhetünk az érzelmek szerkezetével,megtudhatjuk, mi az érzelmek szerepe a gondolkodásban és a gazdaságban, és melyek a rosszkedv előnyei. Magyarország talán legismertebb és elismertebb családszociológusa, gyermekvédelmi szakembere, a nemzetközi viszonylatban is szaktekintélynek számító dr. Herczog Mária 2018. március 12-én tart előadást az IH-ban ”Ki védi meg gyermekeinket?” címmel. A gyerekek védelmének legjobb eszköze a család megerősítése, a helyi, univerzális, célzott és szükség szerint speciális ellátások biztosítása – tartja Herczog Mária. A magas minőségű egészségügyi, oktatási és szociális szolgáltatások nemcsak a megelőzés és a korai beavatkozás sikerességét jelentik az érintett gyerekek és családjaik számára, de jelentős megtérülést jelentenek a közösség, a társadalom számára is.


IMG_2464


Tudományos ismeretterjesztő program dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatójának előadása, aki 2018. március 27-én az agy működésének öregedéssel összefüggő változásairól beszél.


2018. április 10-én Simó György üzletember, médiaszakember az internet hatásra megépült virtuális és valóságos világot összekötő hídról beszél és arról, hogy mit hoz a technológiai forradalom a 21. század emberének. Sas István, a magyar reklám egyik kultikus alakja, a magyar reklámfilmezés legismertebb rendezője a „Z”űrős generációról tart előadást 2018. április 23-án. Előadásának középpontjában a Z generáció áll. A Pedagógiai esték vendége lesz 2018. április 24-én Jankovics Marcell DLA, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, jelképkutató, aki a magyar címerről tart majd előadást.


Dr. Kürti Sándor Széchenyi-díjas üzletember 2018. május 2-án „Kell egy csapat!”címmel arról beszél, hogy minden előrelépés és siker mögött egy csapat áll. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus 2018. május 15-én az önbizalomról tart előadást, Görög Ibolya protokollszakértő május 29-én pedig az étkezés protokollját ismerteti.

 

SZTEinfo-Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek