Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_nyari_egyetem

A gombáktól kezdve a lézeren át a hungarológiáig – Szeged a vakáció idején „nyári egyetemi” város

A gombáktól kezdve a lézeren át a hungarológiáig – Szeged a vakáció idején „nyári egyetemi” város

2018. július 25.
4 perc

A bölcsészet és a jog, az élettudományok és a fizika, a gazdaság és a helyes kutatói magatartás is terítékre kerül az SZTE nyári egyetemein. A Szegedi Tudományegyetem például júliusban 6 nyári iskolának ad otthont. Miért? Az SZTE 1-4 hetes nyári egyetemeinek szervezői közül két professzort kérdeztünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeged az egyetemisták és a tudományos kutatók városa a nyári szünetben is. A Szegedi Tudományegyetem több karán szerveznek nyári iskolákat magyar és külföldi kutatóknak és hallgatóknak, sőt: középiskolásoknak is.


IMG_3411-2

Képgaléria a nyári egyetemről.


A helyes kutatói magatartás, a plagizálás, a nők szerepe a tudományban vagy a minőségi tudományos cikkek megírásának folyamata is téma lett a mikrobiológusok szegedi nyári egyetemén. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszéke 10. alkalommal szervezett nyári iskolát, a humánpatogén gombák kutatásának összes fő témakörét bemutatta a résztvevőknek. A mikrobiológusok nyári egyetemének július 6. és 11. közötti programban terítékre került – többek között – a patológia, a genetika, a sejtbiológia, az immunológia, a diagnosztika és a gombás fertőzések orvoslásának számos aspektusa.


– A vakációzást tudománnyal kötik össze a science-alapú nyári egyetemek – hallottuk Bari Ferenc professzortól. A szegedi egyetemen általa vezetett Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet két egyetemi karhoz – az SZTE Általános Orvostudományi Karához, valamint az SZTE Természettudományi és Informatikai Karához – is kötődik, így nem csoda, hogy olyan nyári iskolát szervez, amely több tudományág művelőit kovácsolja össze.


Az egész város büszke arra, hogy az ELI, e nagyszabású lézerprojekt 3 pillére közül az egyik Szegeden épült föl. Az ELI-ALPS kutatóközpont működésének kiteljesítésében úgy is szerepet vállal az SZTE, hogy folyamatosan felkészíti az élettudományokkal foglalkozó kutatókat, az orvosokat és fogorvosokat, a fizikusokat és vegyészeket a lézer nyújtotta lehetőségekre. Az idén ötödik esztendeje megrendezett „Lasers in Medicine and Life Sciences” (LAMELIS) elnevezésű nyári iskolában a hazai és a nemzetközi tudományos élet kiemelkedő kutatói tartottak előadásokat és laborbemutatókat. A július 11. és július 20. közötti program középpontjában a lézerfény és az élő rendszerek kölcsönhatása állt.


– E nyári iskolában medikusok és fizika szakos hallgatók, orvosok és fogorvosok első kézből kaphattak információt az ELI-ALPS időszerű állapotáról és lehetőségeiről – összegzett a LAMELIS ötletgazdájának számító professzor. A 10 napos programban szereplő 14 féle tárgyat 23 előadó ismertette, közülük 12 szegedi, 9 tartozik az SZTE kötelékébe. Az európai országok mellett például Indiából is érkezett érdeklődő, kifizette a 200 eurónyi részvételi díjat. Nagyjából tíz nemzet képviseltette magát Szegeden a kiscsoportos foglalkozásokon és győződhetett meg arról, hogy az SZTE valóban európai színvonalú kutatóegyetem.


Talán épp a LAMELIS sikere nyomán a szegedi ELI-ALPS kutatóintézet először szervez nyári iskolát fiatal kutatóknak. Július 27-ig várják a jelentkezőket az augusztus 27-31. közötti tudományos programra. Az SZTE kutatói is tartanak foglalkozásokat, melyeken fókuszba kerül – többek között – az attoszekundumos impulzusok létrehozása és alkalmazásai, az ultragyors képalkotási technikák rövid röntgenimpulzusokkal, a részecskegyorsítás, a plazmafizika és a nagy intenzitású lézerekkel végzett nukleáris fizikai vizsgálatok állnak.


Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet Fordító és Tolmácsképző, valamint Hungarológiai Központja 18. alkalommal hívja Szegedre a magyar nyelvvel és kultúrával ismerkedő külföldieket. Július 16-án mintegy 40 diák érkezett 19 különböző országból azért, hogy augusztus 10-ig részt vegyen az SZTE hírneves Hungarológiai Nyári Egyetemén.


– A tandíjat a kínai állam fizeti, az ottani ösztöndíjat elnyert hallgatók az itt tanultakból nálunk vizsgáznak, krediteket szereznek, ezt az eredményt elismertethetik a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemen – vázolta angol nyelvű programjuk szakmai hátterét Karsai Krisztina. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézetét vezető professzortól megtudtuk: 30 kínai joghallgatót fogadtak a 3 héten át tartó, július 27-én lezáruló Bűnügyi nyári egyetemükön. – Az oktatóink számára is kihívás az Európába „tengerentúli tapasztalatokért” érkező kínai fiatalokkal foglalkozni a nyári lazább környezetben. A kínai egyetemisták itt nem csak az emberi jogokról tanultak, nem csupán az igazságszolgáltatás olyan intézményeibe látogathattak el, mint mondjuk a Csillag börtön vagy a rendőrségi helyszínelők laboratóriuma. A bírósági ítélkezési szünetben szegedi joghallgatók szimulációs perben mutattak be jogeseteket, majd megvitatták a kínai egyetemistákkal.


Közgazdász palánták ismerkednek a gazdasági és üzleti élettel az SZTE Gazdaságtudományi Kar július 27-ig tartó nyári tehetséggondozó táborában.


Az SZTE bevételeit is növelő nyári egyetemi kínálat évről-évre bővül. Az SZTE ÁJTK szellemi alkotásokról szóló első nyári iskolája idei július egyetemi újdonsága.


SZTEinfo - G. E., Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek