SZTE Info

nyito

Munkához látott a Szegedi Tudományegyetem új rektori vezetése

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Fölkerült az i-re a pont: a Szegedi Tudományegyetem régi vezetése átadta az ország egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye irányítását az új vezérkarnak. Ez az átadás- átvételi procedúra 2018. július 2-án 4 órán át tartott és 6 ezer oldalnyi dokumentum formáját öltötte – jelentette be Dr. Fendler Judit. Az SZTE kancellárja köszöntötte az SZTE új rektori vezetését azon a sajtótájékoztatón, amelyen Dr. Rovó László orvosprofesszor immár rektori minőségében mutatta be legközvetlenebb munkatársait, a 4 új rektorhelyettest.


IMG_1533

Képgaléria a sajtótájékoztatóról.


Nem magányos feladat a vezetés, összetett és hatékony munkát követel a Szegedi Tudományegyetem irányítása – fogalmazott Prof. Dr. Rovó László, aki 2018. július 1-jétől vette át a kormányrudat, és 4 éven át tölti be a rektori tisztséget. Az SZTE jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, a rektorra váró feladatokat az előző hónapokban több interjúban, nyilvános fórumon és személyes beszélgetéseken is vázolta – emlékeztetett.


Az SZTE új vezérkara 2018. július 2-i sajtótájékoztatóján bemutatott 4 rektorhelyettes 4 különböző tudományterületen működve az SZTE 4 különböző karának oktatója és kutatója.


IMG_1560


– Saját szakmájuk nemzetközileg elismert vezetőit sikerült felkérnem a rektorhelyettesi posztokra – jelentette ki a rektor, majd röviden bemutatta kollégáit. E tablót az SZTE új rektorhelyettesei kiegészítették szakmai karrierjük vázlatával, illetve szakterületük leghangsúlyosabb feladatainak felvillantásával.


IMG_1537


Prof. Dr. Rovó László rektor az SZTE stratégiai és általános rektorhelyettesének Prof. Dr. Széll Mártát, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Genetikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanárát kérte fel. A mikrobiológus elmondta: szegedi születésű, iskoláit is itt végezte, majd 11 évig kutatóként dolgozott az MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézetben. A szegedi egyetemre 1999-ben került vssza: kutatói feladatokat látott el, majd bekapcsolódott az oktatási és diagnosztikai kutatómunkába. Az utóbbi 4 évben az SZTE ÁOK tudományos és külkapcsolati dékánhelyetteseként gyűjtött olyan tapasztalatokat, amelyeket hasznosítani szeretne az egyetem sokrétű feladatainak a végrehajtásában és részbeni irányításában.


IMG_1577


Az oktatási rektorhelyettesi posztot Dr. habil Gellén Klára, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézet vezetője tölti be. Hasonló feladatokat látott el az SZTE ÁJTK dékáni vezetésében két cikluson át. Eredményei közül kiemelte az oktatásnak az új jogszabályi környezethez igazítását, az e-learning tananyag projekt és a középiskolásokat támogató, egyetemi hallgatókra építő tutor-rendszer sikerét, a XXI. század kihívásaira reagáló modern kurzusok indítását. Vezetői prioritásai közül a versenyképességet, a hallgatói létszám növelését és a nemzetközeiesítést említette. Hasonló értékek mentén szeretne dolgozni az SZTE jelenlegi képzéseinek kiváló hírét erősítve és öregbítve.


IMG_1583


Prof. Dr. Kónya Zoltánt, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéket vezető egyetemi tanárát az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettesi feladatkörére azért kérte fel, mert reméli, e területet magasabb dimenzókba emeli – fogalmazott az SZTE új elsőszámú vezetője. Erre lehetőséget lát a nanotechnológia legismertebb magyarországi vegyész professzora. A doktori fokozatát is a szegedi egyetemen megszerző Prof. Dr. Kónya Zoltán az SZTE ipari és iparközeli projektjeit komoly értéknek tekinti. Az SZTE nemzetközi láthatóságának fokozásában, a felsőoktatási rangsorokon való minél jobb szereplésben - e területeken egyfajta minőségi ugrásban jelölte meg legfontosabb feladatait.


IMG_1553


Hatékonyabb és integratívabb módon a régió és az egyetem közötti együttműködés elősegítésében is számít a rektor az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Dr. habil. Zakar Péter, az SZTE Bölcsészettudományi Karon kutató és oktató történész munkájára. A XIX. század magyar történelmével és egyháztörténettel foglalkozó szakember hosszabb ideig oktatott az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán, majd dékáni feladatokat látott el a Gál Ferenc Főiskola társadalomtudományi karán. 2006 és 2014 között a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökeként gyűjtött olyan tapasztalatokat, amelyeket az SZTE nemzetközi és közkapcsolatai erősítésében is hasznosíthat.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók. Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Kedvezményes jegy : 1600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú: 2300 Ft
 • szeptember 18.
  19:00 - 20:00
  A magyar költészet olyan személyisége, aki nem csak nyomozókat, de pszichiátereket és pszichológusokat is megmozgatott, illetve az irodalom őt követő generációira is hatással volt és van. A Budapesten már nagy sikert aratott szeptemberi előadásunkban Szegeden is bepillanthatunk József Attila elméjének egy kis szegletébe. További információ a Facebook eseménynél: https://www.facebook.com/events/524489041331276/
 • szeptember 18.
  19:00 - 20:00
  A dán rendező expresszionista némafilm-klasszikusa 1928-ból. Reneé Jeanne Falconetti a filmtörténet egyik legnagyobb alakítását nyújtja egyetlen filmszerepében. Az egyik mellékszerepben pedig Antonin Artaud látható. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/276008086563593/
 • szeptember 19.
  10:00 - 11:00
  Program: 10.00 – Görög Márta: Köszöntő 10.10 – Farkas Csaba: Megnyitó 10.20 – Duxné Velcsov Katalin: A cégformák változásai 10.40 – Czene Klára: Gondolatok a cégjog fejlődéséről a cégbírósági eljárás tükrében 11.00 – Miskolczi Bodnár Péter: Társaság alapítás 1988-2018 11.20 – Nochta Tibor: A magánjogi felelősség újabb útjairól a társasági jogban 11.40 – Pázmándi Kinga: Az üzletrész, mint eszmei dolog 12.00 – Szegedi András: Gondolatok a gazdasági társaságok tőkevédelmének fejlődéséről 13.30 – Bodzási Balázs: A társasági szerződés jogi jellege, különös tekintettel az érvénytelenségre 13.50 – Szabó Gabriella: Társasági jogi változások az ügyvéd szemével 14.10 – Farkas Csaba: Az üzletrész történeti megközelítésben
 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  Az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor Program létrehozásával a Szegedi Tudomány-egyetem elsődleges célja, hogy a vállalkozói szemléletet és a vállalkozói kedvet népszerűsítse az egyetemisták és a kutatók körében. A Program keretein belül szakértői háttértámogatást biztosít az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság a vállalkozó kedvű fiataloknak. A rendezvényen szakmai előadást tart Ville Kairamo a Demola vezetője. Előadása címe: Regional and international dimensions of university-industry collaborations. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.