SZTE Info

nyito

Munkához látott a Szegedi Tudományegyetem új rektori vezetése

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Fölkerült az i-re a pont: a Szegedi Tudományegyetem régi vezetése átadta az ország egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye irányítását az új vezérkarnak. Ez az átadás- átvételi procedúra 2018. július 2-án 4 órán át tartott és 6 ezer oldalnyi dokumentum formáját öltötte – jelentette be Dr. Fendler Judit. Az SZTE kancellárja köszöntötte az SZTE új rektori vezetését azon a sajtótájékoztatón, amelyen Dr. Rovó László orvosprofesszor immár rektori minőségében mutatta be legközvetlenebb munkatársait, a 4 új rektorhelyettest.


IMG_1533

Képgaléria a sajtótájékoztatóról.


Nem magányos feladat a vezetés, összetett és hatékony munkát követel a Szegedi Tudományegyetem irányítása – fogalmazott Prof. Dr. Rovó László, aki 2018. július 1-jétől vette át a kormányrudat, és 4 éven át tölti be a rektori tisztséget. Az SZTE jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, a rektorra váró feladatokat az előző hónapokban több interjúban, nyilvános fórumon és személyes beszélgetéseken is vázolta – emlékeztetett.


Az SZTE új vezérkara 2018. július 2-i sajtótájékoztatóján bemutatott 4 rektorhelyettes 4 különböző tudományterületen működve az SZTE 4 különböző karának oktatója és kutatója.


IMG_1560


– Saját szakmájuk nemzetközileg elismert vezetőit sikerült felkérnem a rektorhelyettesi posztokra – jelentette ki a rektor, majd röviden bemutatta kollégáit. E tablót az SZTE új rektorhelyettesei kiegészítették szakmai karrierjük vázlatával, illetve szakterületük leghangsúlyosabb feladatainak felvillantásával.


IMG_1537


Prof. Dr. Rovó László rektor az SZTE stratégiai és általános rektorhelyettesének Prof. Dr. Széll Mártát, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Genetikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanárát kérte fel. A mikrobiológus elmondta: szegedi születésű, iskoláit is itt végezte, majd 11 évig kutatóként dolgozott az MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézetben. A szegedi egyetemre 1999-ben került vssza: kutatói feladatokat látott el, majd bekapcsolódott az oktatási és diagnosztikai kutatómunkába. Az utóbbi 4 évben az SZTE ÁOK tudományos és külkapcsolati dékánhelyetteseként gyűjtött olyan tapasztalatokat, amelyeket hasznosítani szeretne az egyetem sokrétű feladatainak a végrehajtásában és részbeni irányításában.


IMG_1577


Az oktatási rektorhelyettesi posztot Dr. habil Gellén Klára, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézet vezetője tölti be. Hasonló feladatokat látott el az SZTE ÁJTK dékáni vezetésében két cikluson át. Eredményei közül kiemelte az oktatásnak az új jogszabályi környezethez igazítását, az e-learning tananyag projekt és a középiskolásokat támogató, egyetemi hallgatókra építő tutor-rendszer sikerét, a XXI. század kihívásaira reagáló modern kurzusok indítását. Vezetői prioritásai közül a versenyképességet, a hallgatói létszám növelését és a nemzetközeiesítést említette. Hasonló értékek mentén szeretne dolgozni az SZTE jelenlegi képzéseinek kiváló hírét erősítve és öregbítve.


IMG_1583


Prof. Dr. Kónya Zoltánt, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéket vezető egyetemi tanárát az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettesi feladatkörére azért kérte fel, mert reméli, e területet magasabb dimenzókba emeli – fogalmazott az SZTE új elsőszámú vezetője. Erre lehetőséget lát a nanotechnológia legismertebb magyarországi vegyész professzora. A doktori fokozatát is a szegedi egyetemen megszerző Prof. Dr. Kónya Zoltán az SZTE ipari és iparközeli projektjeit komoly értéknek tekinti. Az SZTE nemzetközi láthatóságának fokozásában, a felsőoktatási rangsorokon való minél jobb szereplésben - e területeken egyfajta minőségi ugrásban jelölte meg legfontosabb feladatait.


IMG_1553


Hatékonyabb és integratívabb módon a régió és az egyetem közötti együttműködés elősegítésében is számít a rektor az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Dr. habil. Zakar Péter, az SZTE Bölcsészettudományi Karon kutató és oktató történész munkájára. A XIX. század magyar történelmével és egyháztörténettel foglalkozó szakember hosszabb ideig oktatott az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán, majd dékáni feladatokat látott el a Gál Ferenc Főiskola társadalomtudományi karán. 2006 és 2014 között a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökeként gyűjtött olyan tapasztalatokat, amelyeket az SZTE nemzetközi és közkapcsolatai erősítésében is hasznosíthat.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók. Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex