SZTE Info

nyito

Munkához látott a Szegedi Tudományegyetem új rektori vezetése

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Fölkerült az i-re a pont: a Szegedi Tudományegyetem régi vezetése átadta az ország egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye irányítását az új vezérkarnak. Ez az átadás- átvételi procedúra 2018. július 2-án 4 órán át tartott és 6 ezer oldalnyi dokumentum formáját öltötte – jelentette be Dr. Fendler Judit. Az SZTE kancellárja köszöntötte az SZTE új rektori vezetését azon a sajtótájékoztatón, amelyen Dr. Rovó László orvosprofesszor immár rektori minőségében mutatta be legközvetlenebb munkatársait, a 4 új rektorhelyettest.


IMG_1533

Képgaléria a sajtótájékoztatóról.


Nem magányos feladat a vezetés, összetett és hatékony munkát követel a Szegedi Tudományegyetem irányítása – fogalmazott Prof. Dr. Rovó László, aki 2018. július 1-jétől vette át a kormányrudat, és 4 éven át tölti be a rektori tisztséget. Az SZTE jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, a rektorra váró feladatokat az előző hónapokban több interjúban, nyilvános fórumon és személyes beszélgetéseken is vázolta – emlékeztetett.


Az SZTE új vezérkara 2018. július 2-i sajtótájékoztatóján bemutatott 4 rektorhelyettes 4 különböző tudományterületen működve az SZTE 4 különböző karának oktatója és kutatója.


IMG_1560


– Saját szakmájuk nemzetközileg elismert vezetőit sikerült felkérnem a rektorhelyettesi posztokra – jelentette ki a rektor, majd röviden bemutatta kollégáit. E tablót az SZTE új rektorhelyettesei kiegészítették szakmai karrierjük vázlatával, illetve szakterületük leghangsúlyosabb feladatainak felvillantásával.


IMG_1537


Prof. Dr. Rovó László rektor az SZTE stratégiai és általános rektorhelyettesének Prof. Dr. Széll Mártát, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Genetikai Intézet tanszékvezető egyetemi tanárát kérte fel. A mikrobiológus elmondta: szegedi születésű, iskoláit is itt végezte, majd 11 évig kutatóként dolgozott az MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézetben. A szegedi egyetemre 1999-ben került vssza: kutatói feladatokat látott el, majd bekapcsolódott az oktatási és diagnosztikai kutatómunkába. Az utóbbi 4 évben az SZTE ÁOK tudományos és külkapcsolati dékánhelyetteseként gyűjtött olyan tapasztalatokat, amelyeket hasznosítani szeretne az egyetem sokrétű feladatainak a végrehajtásában és részbeni irányításában.


IMG_1577


Az oktatási rektorhelyettesi posztot Dr. habil Gellén Klára, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézet vezetője tölti be. Hasonló feladatokat látott el az SZTE ÁJTK dékáni vezetésében két cikluson át. Eredményei közül kiemelte az oktatásnak az új jogszabályi környezethez igazítását, az e-learning tananyag projekt és a középiskolásokat támogató, egyetemi hallgatókra építő tutor-rendszer sikerét, a XXI. század kihívásaira reagáló modern kurzusok indítását. Vezetői prioritásai közül a versenyképességet, a hallgatói létszám növelését és a nemzetközeiesítést említette. Hasonló értékek mentén szeretne dolgozni az SZTE jelenlegi képzéseinek kiváló hírét erősítve és öregbítve.


IMG_1583


Prof. Dr. Kónya Zoltánt, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéket vezető egyetemi tanárát az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettesi feladatkörére azért kérte fel, mert reméli, e területet magasabb dimenzókba emeli – fogalmazott az SZTE új elsőszámú vezetője. Erre lehetőséget lát a nanotechnológia legismertebb magyarországi vegyész professzora. A doktori fokozatát is a szegedi egyetemen megszerző Prof. Dr. Kónya Zoltán az SZTE ipari és iparközeli projektjeit komoly értéknek tekinti. Az SZTE nemzetközi láthatóságának fokozásában, a felsőoktatási rangsorokon való minél jobb szereplésben - e területeken egyfajta minőségi ugrásban jelölte meg legfontosabb feladatait.


IMG_1553


Hatékonyabb és integratívabb módon a régió és az egyetem közötti együttműködés elősegítésében is számít a rektor az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Dr. habil. Zakar Péter, az SZTE Bölcsészettudományi Karon kutató és oktató történész munkájára. A XIX. század magyar történelmével és egyháztörténettel foglalkozó szakember hosszabb ideig oktatott az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán, majd dékáni feladatokat látott el a Gál Ferenc Főiskola társadalomtudományi karán. 2006 és 2014 között a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökeként gyűjtött olyan tapasztalatokat, amelyeket az SZTE nemzetközi és közkapcsolatai erősítésében is hasznosíthat.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók. Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 16.
  10:00 - 15:30
 • február 18.
  18:00 - 19:30
  Az előadás témája a csillagászat, azon belül is szupernóva-robbanások megismerése lesz - nagyon izgalmas téma, most is nagyszerű előadóval! Előadónk a nagyon fiatal és még annál is tehetségesebb dr. Szalai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Junior Prima-díjas (!) csillagásza!
 • február 19.
  10:15 - 11:45
  A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 • február 20.
  16:30 - 17:30
  2019-től a Somogyi-könyvtár programot indít Könyv és kutatója címmel. A 3. emeleten a Gyűjteményi és Helyismereti Osztály régi és ritka könyveivel, helyismereti dokumentumaival (levelezések, kéziratok stb.) találkozhatnak az érdeklődők, így megismerhetik állományunk kincseit. Az egyes dokumentumokról pedig egyetemi oktatók, professzorok tartanak előadást. A program egy órás, a kutatási eredmények megismerése mellett a látogatóink megnézhetik a szóban forgó irodalomtörténeti ritkaságokat is. Szabadegyetemünk tavaszi és őszi félévében a következő előadókat hallgathatják meg: Bíró-Balogh Tamás, Nagyillés János, Sándor Klára, Szilágyi Zsófia, Hansági Ágnes és Szörényi László. Bővebben: https://www.facebook.com/events/2433539956660730/, vagy a Somogyi Könyvtár honlapján.
 • február 20.
  18:00 - 19:00