Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_khet_SZNSZ_j

89. Ünnepi Könyvhét – Drámapedagógiai kört indít, a fiatalokat vonzó programokat kínál a Szegedi Nemzeti Színház

89. Ünnepi Könyvhét – Drámapedagógiai kört indít, a fiatalokat vonzó programokat kínál a Szegedi Nemzeti Színház

2018. június 13.
4 perc

A Szegedi Nemzeti Színház újdonságairól is szó esett a 89. Ünnepi Könyvéten. A színház új igazgatójával, Barnák Lászlóval és Horgas Ádám rendezővel Beslin Anita újságíró beszélgetett a 2018/2019-es évad bemutatóiról, illetve ötleteikről, szándékaikról és terveikről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Egyfajta lázas szellemiséget kellene a színház falai közé vinni – fogalmazott a Szegedi Nemzeti Színház rendezője. Horgas Ádám elárulta: életében a hangsúlyt most szeretné Szegedre helyezni. Szerinte a Szegedi Nemzeti Színháznak minden esélye megvan arra, hogy nemzeti színvonalúvá váljon.


Khet_SZNSZ_j

 

 

Színházpedagógus a színpadon


Horgas rendezésében kerül majd színpadra Shakespeare vígjátéka, a Szentivánéji álom, valamint Daniel Keyes Virágot Algernonnak című színműve is.

 

– A lelkes és motivációval teli munkaláz, szeretném, ha jelen lenne a színház falai közt – fogalmazott Barnák László. A Szegedi Nemzeti Színház új igazgatója a 2018. június 10-i, könyvheti beszélgetésen kifejtette: az emberek akkor dolgoznak a legjobban, ha a feladatukat igazán akarják csinálni, nem pedig teljesíteniük kell. Beszélt a kellemetlenségekről is. Ilyen a bemutatók időpontjának csúszása vagy az operakedvelő közösség „képezésének” hiánya.

 


Khet_SZNSZ_1


A 12 dühös ember rendhagyó színpadra állításakor szegedi egyetemistákkal rendezőként dolgozó Barnák László a szegedi teátrum új programjába bevonja Kállai Ákos színházpedagógust is. A Szegedi Nemzeti Színházban úgynevezett drámapedagódiai kört indítanak, ahol minden korosztály magára találhat. A jelentkezők, a színház művészeivel együtt, különböző témaköröket járnak majd körbe, és osztálytermi előadásokra is készülnek.


 

Ajándék az izgalmas évad


– A művésznek élete végéig képeznie kell magát – hangsúlyozta Horgas Ádám. Éppen ezért az újítások között mesterkurzusok tartása is szerepel, mely egyaránt érinti majd a színészeket és rendezőket is. Horgas szerint rendkívül eredményes lenne egy ilyen közös gondolkodás, ahol remek szakemberek szellemiségével ismerkedhetnek meg. A közönség számára olyan kínálatot szerettek volna tálalni, amiben mindenki megtalálja majd a magáét. Izgalmas évadot szeretnének ajándékozni a nézőknek.

 

Khet_HA


Hangsúlyt kap a Szegedi Nemzeti Színház mindhárom tagozata. A teátrum új vezetői szeretnék a színház többműfajúságát erősíteni. Így a színpadon egyaránt láthatóak lesznek prózai darabok, operák, de musical és balett előadások is helyet kapnak a kínálatban. A közönség – többek között – élvezheti majd: az évadnyitó Tótékat Örkény Istvántól, Bulgakov Álszentek összeesküvését. Az operák közül Szép Ernő Május címet viselő operáját, Donizetti Bolondokházát, és Mascagni Parasztbecsületét is. A Szegedi Kortárs Balett előadásában pedig az Orfeusz és Euridikét, valamint a musicalek közül a Valahol Európábant. Závada Pál új darabjának, Az utolsó üzlet ősbemutatójának is a Szegedi Nemzeti Színház ad majd helyet. Egy koprodukcióra is vállalkoznak: Mozart Figaro házasságát mutatják be közösen szentendrei, budapesti, győri, debreceni és szegedi művészek.

 


Kamaszokat a nézőtérre!


– Nem szeretnénk elengedni a gyerekek kezét – tért rá egy másik jelentős újdonságra Barnák László. – A gyerekdarabok általában csak az egészen kicsiket célozzák meg, így az általános iskola felső tagozata a színház falain kívül, a kisgyermekeknek szóló és felnőtt előadások között reked – magyarázta az új igazgató. Ennek tükrében új diákbérletet hoztak létre a kamaszok részére.


Khet_SZNSZ_3

A gyermek előadások között szerepel – többek közt – a Világszép nádszálkisasszony, és a Szaffi is.


A Szegedi Nemzeti Színház 2018/2019-es évadában a rendezőként dolgozik majd: Horgas Ádám, Bezerédi Zoltán, Szabó Máté, Toronykőy Attila, Szőcs Artur, Lukáts Andor, Baksa Imre és Alföldi Róbert is. A bérleteket 2018. augusztus 21-től lehet megvásárolni.

 

Vígjáték, tragikum, musical, balett, illetve klasszikusok és kortársak, felnőtteknek és gyerekeknek – mindezt kínálja a Szegedi Nemzeti Színház a 2018/2019-es évadra, remélve, hogy a közönség bizalommal és türelemmel fordul majd a teátrumhoz és mindenki megtalálja a kedvére való darabot, így pedig a csodát...

 

Ferencz Hedvig

Fotó: Bánffi István

 

További információ:

 

89. Ünnepi Könyvhét – Nagy Gábor Dániel a társadalmi tőke és a vallás kapcsolatrendszeréről

 

89. Ünnepi Könyvhét – Az SZTE frankofón bölcsészei a felvilágosodásról, a művészet befogadásáról, az utazási irodalomról

 

89. Ünnepi Könyvhét – Boldizsár Ildikó mesekutató a történetek hatalmáról

 

89. Ünnepi Könyvhét – Vendégsátorban az Europe Direct az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Intézettel

 

89. Ünnepi Könyvhét: 60 éves a Hupikék törpikék képregény – e műfaj kulcs az olvasás népszerűsítésében

 

89. Ünnepi Könyvhét – J. Nagy László: „A múlt benne van a jelenben – Algériában és Franciaországban is”

 

89. Ünnepi Könyvhét – Jancsák Csaba: Reform-hullámvasúton a tanárképzés

 

89. Ünnepi Könyvhét Szegeden: a programok több mint fele SZTE-s kötődésű

 

A 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjai: a professor emeritustól a gyerekig

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek