Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_zEtna

89. Ünnepi Könyvhét – az SZTE irodalomtörténésze is kérdezett „a zEtna tüzérzékeny köteteiről”

89. Ünnepi Könyvhét – az SZTE irodalomtörténésze is kérdezett „a zEtna tüzérzékeny köteteiről”

2018. június 14.
4 perc

A zEtna kiadó léte jelentős a vajdasági irodalom számára, már több könyvünnepen Szegeden vendégeskedett. Miként is munkálkodnak és alkotnak hitben és lélekben a vajdasági szerzők? Kiderült a 89. Ünnepi Könyvéhét két szegedi rendezvényén is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A zentai 19 éves zEtna irodalmi portál és kiadó a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi központi helyszínén, a Dugonics téri színpadon Balázs Attilával és Fenyvesi Ottóval az zEtna gondozásában megjelent könyveikről, illetve „a zEtna tűzérzékeny köteteiről” a Virág Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszék megbízott tanszékvezető egyetemi docense beszélgetett. A szegedi irodalomtörténész nem először találkozott a csapattal, hiszen a 2012. évi könyvünnepen is Virág Zoltán mutatta be a vajdasági irodalmárokat.

 

Kht_zEtna_1


A vajdasági magyar irodalom volt a főszereplő a Grand Café 2018. június 10-i könyvheti programján is. A zEtna szerzőivel – Balázs Attilával, Fenyvesi Ottóval, Lennert Móger Tímeával, Szögi Csabával – a József Attila-díjas költő, Beszédes István, a zentai webmagazin és könyvtár megálmodója beszélgetett.

 

A nőkhöz fűződő testi, szellemi és lelki kapcsolatát járja körül Szögi Csaba a Kismadár a csontketrecben című regényében. A szerző negyven évesen kezdte el írni a történetet, amelynek középpontjában a nő misztériumát próbálja megfejteni. A három kismadár, azaz három nő történetét ábrázoló könyvben fellelhető a múltrendezés összegző szándéka és naplószerű részek is. De vajon mire jut ebben az összegzésben és fejtegetésben a szerző a könyv végére?

 

Homo labilis, ez a címe Lennert Móger Tímea verseskötetének. Itt a férfi-nő, de leginkább az általánosan vett emberi küzdelmek, a mindennapok nehézségei között s mindemellett folyamatosan jelen van a vajdasági táj. A költőnő, elmondása szerint, nem tud, de nem is szeretne elvonatkoztatni a településtől, ahol él. Verseiben szociális érzékenységgel fordul a szórványlét mindennapjaihoz.


khet_Balazs

 

„Nagyobb kicsiknek és kisebb nagyoknak” szól Balázs Attila Szökés a bolhacirkuszból című regénye, mely Kisbolha Péter bolha apafigura történetét meséli el. A szerző megfogalmazása szerint infantilizmusokat ír, de felnőtteknek, tehát ez a könyv sem tekinthető gyerekkönyvnek. Valamiféleképpen a történelem ellen akart írni. Abban, hogy nemcsak az embernek, de vele együtt a bolháknak is lehet történelmük, hisz ők is végig jelen voltak egyfajta ironikus-játékos lehetőséget látott a szerző. Így történt, hogy Kisbolha Péter mesélni kezdett a családjának.

 

A zEtna történetében első alkalommal jelent meg posztomusz kötet. Ennek fontosságát Beszédes István alapító-szerkesztő külön hangsúlyozta, hiszen a posztomusz kötetek esetében egy költészet feltámasztásáról van szó. Fehér Kálmán halála után megjelent kötetét mutatták be. Ezt a kötetet azonban nem hagyományosan a szerzőhöz közel álló emberek állították össze, hanem maga Fehér Kálmán.


Khet_Fenyvesi_O

 

Fenyvesi Ottó Halott vajdaságiakat olvasva című kötetének második könyvében a szerző saját múltjával és gyökereivel számolt, a vajdasági magyar irodalom és kultúra fontosságát hangsúlyozva. A második könyv 33 szerző munkásságának és életének állít emléket, különböző olvasmányélményeket és anekdotákat összegyűjtve.

A zEtna egyesület is: célja „a kortárs magyar produkció gyarapítása és népszerűsítése…

 

Ferencz Hedvig

Fotó: Bánffi István

 

További információ:

89. Ünnepi könyvhét – „nagy gondolatok kertjében lakni, s olvasni, mint egykor” – Darvasi Lászlóval és Szilasi Lászlóval

89. Ünnepi Könyvhét – Drámapedagógiai kört indít, a fiatalokat vonzó programokat kínál a Szegedi Nemzeti Színház

89. Ünnepi Könyvhét – Nagy Gábor Dániel a társadalmi tőke és a vallás kapcsolatrendszeréről

89. Ünnepi Könyvhét – Az SZTE frankofón bölcsészei a felvilágosodásról, a művészet befogadásáról, az utazási irodalomról

89. Ünnepi Könyvhét – Boldizsár Ildikó mesekutató a történetek hatalmáról

89. Ünnepi Könyvhét – Vendégsátorban az Europe Direct az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Intézettel

89. Ünnepi Könyvhét: 60 éves a Hupikék törpikék képregény – e műfaj kulcs az olvasás népszerűsítésében

89. Ünnepi Könyvhét – J. Nagy László: „A múlt benne van a jelenben – Algériában és Franciaországban is”

89. Ünnepi Könyvhét – Jancsák Csaba: Reform-hullámvasúton a tanárképzés

89. Ünnepi Könyvhét Szegeden: a programok több mint fele SZTE-s kötődésű

A 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjai: a professor emeritustól a gyerekig

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek