Bezár

Hírarchívum

kiemelt_Chengdu

Bővíti kínai kapcsolatait a Szegedi Tudományegyetem

Bővíti kínai kapcsolatait a Szegedi Tudományegyetem

2018. június 01.
2 perc

Oktatási együttműködést kötött a Szegedi Tudományegyetem és a kínai Xihua Egyetem. A megállapodásnak köszönhetően nagy számban érkezhetnek kínai hallgatók az SZTE valamennyi képzésre. Beilleszkedésüket kínai oktatási központ kialakításával segítenék. Az oktatói és hallgatói csereprogramokba az SZTE gyakorló iskolái is bekapcsolódhatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A tanításban nem létezhet megkülönböztetés…”- vallotta Konfuciusz. Ebben a szellemben végzi oktatási és nemzetköziesítési tevékenységét a Szegedi Tudományegyetem, amely a világ több mint 100 országából fogad hallgatókat. Az SZTE nemzetközi kapcsolatrendszerét nemrégiben egy újabb egyetemmel bővítette. A Kína harmadik legnépesebb tartományaként számon tartott, 90 milliós Szecsuan fővárosába, a közel 14,5 millió lakosú Chengduba látogatott a Szegedi Tudományegyetem képviseletében Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE újonnan kinevezett rektora és Dr. Tóth Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja.


Az SZTE delegációja oktatási együttműködést írta alá a mintegy 40 ezres hallgatói létszámú Xihua Egyetemmel. A kínai intézmény számos tudományterületen kínál alap- és mesterképzéseket, a gazdaság- és politikatudományoktól kezdve, a mérnöki képzéseken át egészen a bölcsészettudományi területekig. A szegedi egyetemen jelenleg több mint 100 kínai hallgató tanul, legnagyobb számban az Állam- és Jogtudományi Karon.


Chengdu2


Az együttműködésnek köszönhetően a 2019/2020-as tanévre az intézmény minden karára érkezhetnek nagyobb számban kínai diákok. A Szegedi Tudományegyetem vonzerejét körükben növeli a 2012 óta Szegeden működő Konfuciusz Intézet is, amely a nyelvoktatás mellett ösztöndíj-lehetőségekkel és a kínai kultúrát népszerűsítő rendezvényekkel várja az érdeklődőket.


– A kínai partnerek elsősorban oktatási együttműködést kezdeményeztek, de nyitottak a későbbiekben kutatási és tudományos együttműködésre is. Szegeden egy oktatási központot alakítanánk ki, ez egyrészt kollégiumként, másrészt kulturális térként működne. Emellett oktatási helyiségeket is kialakítanának, ahol nyelvi felkészítő kurzusokat és mentorálási rendszert biztosítanának a Szegedre érkező kínai hallgatóknak. Jelenleg tárgyalás folyik az infrastrukturális befektetésről. Az együttműködés első lépéseként a Chengduba tett látogatás során Dr. Tóth Péter dékán több kínai diákot meghallgatott, közülük kettőt fel is vett a Zeneművészeti Karra – fogalmazott a látogatás kapcsán Dr. Fendler Judit, a szegedi egyetem kancellárja.


Chengdu1


Hozzátette: az együttműködés oktatói és hallgatói csereprogramra is lehetőséget biztosít, így a kínai fél mellett a szegedi egyetem polgárai is profitálhatnak az együttműködésből. A kooperáció a jövőben az oktatás minden területére kiterjedhet, a felsőoktatásban tanulók mellett az általános és középiskolai korosztályt is bevonnák a csereprogramokba. A Golden Apple iskolahálózat révén a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola is bővíthetné kínai kapcsolatait.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek