Bezár

Hírarchívum

Kelet-európai vallástudományi konferenciát tartottak Szegeden

Kelet-európai vallástudományi konferenciát tartottak Szegeden

2018. június 01.
2 perc

Először rendezték Szegeden az ISORECEA (International Study of Religion in Eastern and Central Europe Association) nemzetközi konferenciáját. A 2018. május 24. és 26. közötti tudományos seregszemlére Európa számos országából és a tengeren túlról is érkezett résztvevők, köztük Olaf Müller a Münsteri Egyetem vallásszociológus professzora.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ISORECEA tudományos közösség a rendszerváltás után azzal a céllal jött létre, hogy Kelet-Közép-Európa vallásosságát kutassa. Kezdeményezői a brit valláskutató Eileen Barker és a magyar Tomka Miklós vallásszociológus voltak. Kétévenként rendezik meg tudományos seregszemléjüket, melyre ezúttal is érkeztek tudósok nemcsak Európa számos országából, de a tengeren túlról is. A valóban sokat mondó „Un(B)loc[k]ing relegion” (kb. „Felszabadítani a vallást”) cím, alatt az elhangzó előadások többek között a pasztoráció társadalmi és vallási környezetéről, feltételeiről is értékes új ismereteket nyújtottak.


A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Vallástudományi Tanszéke szervezte tanácskozáson a Münsteri Egyetem vallásszociológus professzora Olaf Müller "Nemzeti identitás, vallásosság és a migrációhoz való viszonyulás Kelet-Közép Európában” címmel tartott előadást. Müller professzor legfrissebb kutatásai rámutatnak: azok az európai emberek, akik számára a nemzeti identitás és a vallásosság erősen összefügg, alapvetően elutasítóak a migránsokkal szemben, míg azok, akiknek vallásossága nem mutat ilyen szoros összefüggést a nemzeti hovatartozással, elfogadóak.


– Bár személyesen először járok Szegeden, Máté-Tóth András tanszékvezető professzorral baráti kapcsolatban állunk, és szakmai, kutatási tapasztalatainkról is rendszeresen folytatunk eszmecserét. Tudtommal közös tudományos projekt nem folyik a két egyetem között e téren, de elvileg a jövő bármit hozhat, hisz a jó kapcsolat fennáll – fogalmazott Olaf Müller professzor, aki rendszeres kapcsolatot tart fenn szegedi kollégáival.


A konferencia-előadások a társaság Rascee című online folyóiratának 2018 őszén megjelenő számában olvashatók majd.


SZTEinfo - Bartucz Katalin


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek