Bezár

Hírarchívum

Mikrobiológusok nyári tábora az SZTE-n

Mikrobiológusok nyári tábora az SZTE-n

2018. június 26.
1 perc

Idén ünnepli tizedik évfordulóját a Central European Summer Course on Mycology (CESC). A humánpatogén gombák biológiájával foglalkozó nemzetközi konferenciát és nyári iskolát két évente szervezi meg az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszéke.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A július 6. és 11. közötti nyári iskolában a humánpatogén gombák kutatásának összes fő témakörét bemutatják a résztvevőknek. Felöleli többek között a patológia, genetika, sejtbiológia, immunológia, diagnosztika és a gombás fertőzések orvoslásának aspektusait. Az előadásokat a terület igazi „nagyágyúi” tartják, akik a világ számos országából, így például Lengyelországból, Franciaországból, az USA-ból, Szlovákiából, Csehországból, Mexikóból, Németországból, Brazíliából, Nagy-Britanniából, érkeznek Szegedre. Előad például Dr. Julian Naglik (Anglia) és Bernhar Hube (Németország), akiknek kutatócsoportjai a világon először írtak le gomba által termelt pórusképző toxint, melyről kiderült, hogy a Candida albicans, az egyik legismertebb kórokozó gomba, fontos virulencia faktora. A diákok is lehetőséget kapnak arra, hogy előadáson vagy poszteren bemutathassák a kórokozó gombákkal kapcsolatos saját kutatásaikat.


A CESC-hez idén már harmadszorra kapcsolódik a Rising Stars in Mycology Workshop, mely a kutatói léttel, életpályával foglalkozik előadások, kerekasztal- beszélgetések és egyéb interaktív programok segítségével. Az elmúlt évek során olyan fontos tárgykörök kerültek terítékre, mint a helyes kutatói magatartás, a plagizálás, a nők szerepe a tudományban vagy a minőségi tudományos cikkek megírásának folyamata.


Az angol nyelvű konferencia részletes programja itt elérhető.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek