SZTE Info

Bemutatkozik Szeged innovációs ökoszisztémája

Kerekasztal-beszélgetésen mutatkozik be Szeged innovációs ökoszisztémája a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Hetén. Május 14-én reggel 9-től a József Attila Tanulmányi és Információs Központban összegyűlnek azon szervezetek és startupok, akik célul tűzték ki az innovációs ökoszisztéma fejlesztését városunkban

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoMi is az az „innovációs ökoszisztéma”?

Olyan személyek, vállalatok, szervezetek és intézmények, melyek magas növekedési potenciájúak, magas likviditási rátával rendelkeznek, sikeresek, újítóak. Ezek formális és informális folyamatok alapján működnek.


A kerekasztal-beszélgetés célja

Az ökoszisztéma szereplőit hivatott közelebb hozni egymáshoz, válaszokat keresni és találni a fejlesztendő területeken felmerülő kérdésekre.


Mik az innovációs ökoszisztéma elemei?

Egyetemek/kutatás-fejlesztési intézmények; tanácsadó és mentor szervezetek; inkubátorok; akcelerátorok; coworking irodák; szolgáltató cégek (szaktanácsadás, könyvelés, jogi stb. szervezetek); rendezvényszervező cégek; startup versenyek; befektetői hálózatok; kockázati tőkealap-kezelők; kockázati tőkebefektetők; crowdfunding szervezetek; egyéb finanszírozó intézmények (hitel, támogatás stb.); média, blogok.


Kik az innovációs ökoszisztéma szereplői?

Startup/spin-off vállalatok; vállalkozók; befektetők, üzleti angyalok; kutatók, innovátorok; mentorok; potenciális csapattagok (egyetemi hallgatók, doktoranduszok, lakosság stb.), egyéb támogatók; kormányzat.


Mi a szegedi ökoszisztéma szereplőinek célja?

Olyan összehangolt tevékenységek által, mint a közös versenyek, tudásmegosztó és közösségépítő események, valamint a nyílt innováció megteremtése által előre mozdítsák a térség vállalkozói szellemiségét, megosztásra kerüljenek egymás között a kapcsolati hálók, amely kollaborációk által keletkező szinergiák kölcsönösen előnyösek az ökoszisztéma összes szereplője számára.


Milyen területeket szeretnének fejleszteni, mik lesznek a beszélgetés témái?

Az elemek vizsgálata nemrég került a fejlesztési politikák fókuszába, de kezd átalakulni Európában is az a berögzült elv, miszerint az innovációhoz elegendő csupán egy jó oktatási rendszer és versenyszabályozás, míg a többi a piaci szereplőkön múlik.

A beszélgetés témái között szerepel az oktatás és képzés, a finanszírozás, a jogszabályi környezet, a támogató környezet.

Résztvevők: Pitó Enikő (SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság); Karmann Roland (INPUT Program); Földi Dominik (Szeged GYEEK Club); Végh Marcell (Jump Start Vállalkozásfejlesztési Központ); Huszár Sándor (SZTE Marketing Klub); Duda Ernő (Solvo).


A program regisztrációhoz kötött, jelentkezni az inno@rekt.szte.hu címen lehet.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2018. május 02.

honlapra

„Bibó István, Szűcs Jenő és mások megközelítéseit tovább gondolva újszerű elméletet sikerült kidolgozonom a kelet-közép-európai térség társadalmi identitásának értelmezésére. Eszerint a régió elsődleges markere a sebzett kollektív identitás, ez mozgatja a döntéshozókat, ennek mentén értelmezhetőek a társadalmi reakciók, választási eredmények. Sőt a kortárs szépirodalom legjelesebb képviselői is e sebek fájdalmát és a gyógyulás lehetőségeit tematizálják.”

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 29.
  18:00 - 20:00
  Az asztalnál minden eldől! - Görög Ibolya előadása
 • május 30.
  10:00 - 11:00
  A kiállítást megnyitja Révész Róbert, fotográfus.
 • május 31.
  16:00 - 17:00
  Az ‘Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek’ előadássorozat keretei között Palotás Zsolt mutatja be új kötetét: Bejek, korzárók és diplomaták – A Tuniszi Kormányzóság kapcsolatai a nyugat-európai országokkal és az Egyesült Államokkal, 1605-1830. A szerzővel Ferwagner Ákos, a BTK Történeti Intézetének docense beszélget.
 • június 4.
  18:00 - 20:00
  Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció.
 • június 5.
  17:00 - 18:00
  Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)