Bezár

Hírarchívum

Az egyetemi színházaké volt a hétvége

Az egyetemi színházaké volt a hétvége

2018. május 03.
2 perc

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó (SZESZT) április 27. és 29. között, különböző városok fiatal társulatainak vendégszereplésével. Az előadásokból, workshopokból és szakmai beszélgetésekből álló, egész délutánokat és estéket kitöltő eseménysorozat több szegedi helyszínen is várta a nagyérdeműt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A találkozót az SZTE Rektori Épület Átriumában nyitotta meg Prof. Dr. Gyenge Zoltán, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, számos egykori egyetemi darab szereplője, rendezője, és Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője. Köszöntőikben hangsúlyozták, milyen hosszú múltra tekint vissza a szegedi egyetemi színjátszás, kiemelve némely emlékezetes korszakot, és hogy a találkozó programja az aktuális darabok felvonultatása mellett épp erre a nagy és felelősségteljes örökségre is vissza kíván tekinteni. Például az egykori, Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad 1973-as Petőfi-rock, az első magyar rockopera előadás-felvételének levetítésével a BTK Auditorium Maximumában, amelyet követően a közönség, Bene Zoltán újságíró moderálásában, a darab zeneszerzőjével, Vági Lászlóval beszélgethetett.


SZESZ_megnyito_20180427_12

 

A változatos előadásokról az Universitas Szimfonikus Zenekar, a Grimaszk Társulat, a pécsi Janus Egyetemi Színház (JESZ), a Debreceni Egyetemi Színház (DESZínház), a Vígkarma, a Csak Egy Társulat (CSET), a vecsési Kisspista Színház, a székelyudvari SGR Projekt, a Veszprémi Egyetemi Színpad, a Sungazers zenekar és a természetesen a házigazda, a Szegedi Egyetemi Színház gondoskodott. Ezen társulatok találkozóinak immár oly módon hagyománya lett, hogy míg a szegedi rendszerint ilyenkor tavasszal, a debreceni és a veszprémi viszont ősszel zajlanak le, és már a miskolci egyetemi társulat is tervezi a maga találkozóját, így lassan egész évben lesz hova indulniuk, készülve a bemutatandó darabjaikkal.

 

Nem csak a színjátszásé volt a főszerep, hanem a zene is nagy szerepet kapott: az Agórában a Péter és a farkas című ismert mesejátékot adta elő, kisebbeknek és nagyobbaknak, mintegy családi programként az Universitas Szimfonikus Zenekar a Grimaszk Társulattal karöltve, a Sungazers együttes a Hungi Vigadóban pedig eklektikus poszt-progresszív zenei utazásra invitált, némi kortárs irodalmi töltettel: a zenei show-ba Géczi Gergő novella-részleteit is bevonták. Külön műfajt képviselt Lipták László délutáni workshop-sorozata is a ZUG Művészeti Tetthelyben, amely foglalkozásokat minden évben egy-egy fogalom köré fon, ennek idei főtémája a függőség lett. Az estéket szakmai beszélgetések zárták a Nyugi Kertben, amelyeken a zsűri, Büky Beáta színművész, Kiss Ágnes bábművész, Lőkös Ildikó dramaturg és Rédei Roland színművész sorra vették és kiértékelték az aznap látott darabokat, akár hajnali fél 3-ig is. Ezek a hajnalba nyúló beszélgetések is érzékeltetik, milyen mozgalmas és tartalmas hétvégéje volt ez az egyetemi színházaknak, köztük a szegedinek.


SZTEinfó

Fotó: Török Rozália (SZTE NKI Kulturális Iroda archívum)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek