SZTE Info

esemeny-innovacios_panka_page-masolat

Innovációs Hét a szegedi egyetemen

Mi az az innovációs ökoszisztéma? Milyen témákon dolgoznak a klinikai kutatások kiválóságai? Az egyetem hogyan vesz részt a szegedi tudásgazdaságban? Ezekre a kérdésekre is válaszol az SZTE 2018. május 14-17. közötti, változatos helyszínű, Innovációs Hét programsora, amelyet hallgatói ötletverseny és a Szent-Györgyi Albert innovációira is utaló legújabb film ősbemutatója tesz emlékezetessé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

– Minden új, korábban még nem létező dolog létrehozása, vagy új problémák megoldására szolgáló új lehetőség, módszer és eszköz, így például a gyógyszer is innováció. Az innovációs lánc legelejét képviselik azok az alapkutatások, amelyekről még nem tudható, hogy azok eredményeit egyszer valaki hasznosítja-e vagy sem – hallottuk Kemény Lajostól. Az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese által felügyelt területek kapcsolata összetett és egyre bővül. Ezt demonstrálja, hogy az SZTE hagyományos „Innovációs Nap” rendezvénye 2018-ra „Innovációs Hét” május 14-17. közötti programsorozattá bővült.


A pilot kutatási projektek és a szegedi innovációs ökoszisztéma szereplőinek a bemutatkozásával május 14-én, hétfőn 9 órakor indul az SZTE Innovációs Hét. Az SZTE EFOP-3.6 1-16-2016-00008 „Intelligens élettudományi technológiák, módszertanok, alkalmazások fejlesztése és innovatív folyamatok, szolgáltatások kialakítása a szegedi tudásbázisra építve” című projekt szereplői szakmai konzultációjával párhuzamosan kerekasztal-beszélgetés főszereplői lesznek az innovációs ökoszisztéma fejlesztésével foglalkozó szervezetek és már működő startupok. Az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság rendezvényének az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont.


A nemzetközi klinikai kutatások és az innováció kapcsolatának a feltárása is célja a International Clinical Trials Day programnak május 15-én az MTA budapesti székházában.


Az SZTE Innovációs Díjat az egyetem azon kutatói és hallgatói nyerhetik el, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet. Az SZTE Rektori Épületben május 16-án 9 órakor kezdődő egyetemi innovációs napon adják át a díjakat és arra a kérdésre is válaszolnak mi az SZTE szerepe a szegedi tudásgazdaság kiépítésében.


Hogyan lesz egy kósza ötletből üzletileg is sikeres vállalkozás? Kiderül május 17-én az SZTE TIK-ben 9 órakor kezdődő Idea Challenge intenzív ötletversenyen. Az egyetemisták csapatokban dolgoznak, hogy megoldást találjanak egy-egy valós üzleti problémára, majd azt prezentálják a szakmai zsűri előtt.


A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkássága előtt tiszteleg az SZTE a SZAB-székházban május 17-én 11 órától a Csodálattal és hálával című új film ősbemutatójával.

SZTEinfó

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2018. május 02.

honlapra

„Bibó István, Szűcs Jenő és mások megközelítéseit tovább gondolva újszerű elméletet sikerült kidolgozonom a kelet-közép-európai térség társadalmi identitásának értelmezésére. Eszerint a régió elsődleges markere a sebzett kollektív identitás, ez mozgatja a döntéshozókat, ennek mentén értelmezhetőek a társadalmi reakciók, választási eredmények. Sőt a kortárs szépirodalom legjelesebb képviselői is e sebek fájdalmát és a gyógyulás lehetőségeit tematizálják.”

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 29.
  18:00 - 20:00
  Az asztalnál minden eldől! - Görög Ibolya előadása
 • május 30.
  10:00 - 11:00
  A kiállítást megnyitja Révész Róbert, fotográfus.
 • május 31.
  16:00 - 17:00
  Az ‘Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek’ előadássorozat keretei között Palotás Zsolt mutatja be új kötetét: Bejek, korzárók és diplomaták – A Tuniszi Kormányzóság kapcsolatai a nyugat-európai országokkal és az Egyesült Államokkal, 1605-1830. A szerzővel Ferwagner Ákos, a BTK Történeti Intézetének docense beszélget.
 • június 4.
  18:00 - 20:00
  Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció.
 • június 5.
  17:00 - 18:00
  Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)