SZTE Info

BAW2018109

Agykutatás hete a Biológiai Kutatóközpontban

Megnyíltak az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont laborjai a látogatók előtt – az Agykutatás hete programján dr. Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem kutatója is előadást tartott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az epilepsziarohamot lecsitító agyi defibrillátor találmány születésének körülményeiről is mesélt Dr. Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem agykutatója az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont rendezvényén március 13-án.


IMG_6945


- Az intézmény kilencedik alkalommal csatlakozott az Agykutatás hete programsorozathoz – tudtuk meg Dr. Deli Mária főszervezőtől. Az MTA SZBK tudományos tanácsadója elmondta: a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az agykutatás eredményeire és megismertesse az érdeklődőket a legfrissebb tudományos kutatási adatokkal, lehetőségekkel, valamint kitágítsa a laikusok ismereteit az agykutatás jelentőségéről.


A rendezvényre idén is több mint 200 érdeklődőt vártak, már az óvodás korosztálytól. A legkisebbeknek játszóházzal készültek. Dr. Berényi Antal előtt Dr. Pirity Melinda tartott előadást „Az idegrendszer kutatása őssejtekkel” címmel.


BAW2018116


Három intézet, a biofizikai, a biokémiai és a genetikai laborjai nyitották meg ajtajaikat a látogatók előtt, akik többek között agyi sejteket tanulmányozhattak tenyészetben, sötétben világító sejteket figyelhettek meg mikroszkóppal és az őssejtek vizsgálatát is jobban megérthették.


- Nagyon érdekes a rendezvény, és az az előadások is rendkívül izgalmasak voltak – hallottuk Sinka Reginától. A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákja idén először vett részt a rendezvényen. Elárulta: orvosi pályán gondolkodik, B-terve, hogy biológiai vagy kémia szakos tanár végzettséget szerezzen majd a Szegedi Tudományegyetemen.

 

SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna, Harazin András

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00