SZTE Info

BAW2018109

Agykutatás hete a Biológiai Kutatóközpontban

Megnyíltak az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont laborjai a látogatók előtt – az Agykutatás hete programján dr. Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem kutatója is előadást tartott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az epilepsziarohamot lecsitító agyi defibrillátor találmány születésének körülményeiről is mesélt Dr. Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem agykutatója az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont rendezvényén március 13-án.


IMG_6945


- Az intézmény kilencedik alkalommal csatlakozott az Agykutatás hete programsorozathoz – tudtuk meg Dr. Deli Mária főszervezőtől. Az MTA SZBK tudományos tanácsadója elmondta: a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az agykutatás eredményeire és megismertesse az érdeklődőket a legfrissebb tudományos kutatási adatokkal, lehetőségekkel, valamint kitágítsa a laikusok ismereteit az agykutatás jelentőségéről.


A rendezvényre idén is több mint 200 érdeklődőt vártak, már az óvodás korosztálytól. A legkisebbeknek játszóházzal készültek. Dr. Berényi Antal előtt Dr. Pirity Melinda tartott előadást „Az idegrendszer kutatása őssejtekkel” címmel.


BAW2018116


Három intézet, a biofizikai, a biokémiai és a genetikai laborjai nyitották meg ajtajaikat a látogatók előtt, akik többek között agyi sejteket tanulmányozhattak tenyészetben, sötétben világító sejteket figyelhettek meg mikroszkóppal és az őssejtek vizsgálatát is jobban megérthették.


- Nagyon érdekes a rendezvény, és az az előadások is rendkívül izgalmasak voltak – hallottuk Sinka Reginától. A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákja idén először vett részt a rendezvényen. Elárulta: orvosi pályán gondolkodik, B-terve, hogy biológiai vagy kémia szakos tanár végzettséget szerezzen majd a Szegedi Tudományegyetemen.

 

SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna, Harazin András

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)