SZTE Info

AMERICAN-FLAG

American Corner nyílik Szegeden

Az amerikai kultúrát és értékeket középpontba helyező programiroda nyílik március 21-én, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A szegedi American Corner kulturális programokkal, fejlesztő foglalkozásokkal, tudománynépszerűsítő előadásokkal, ösztöndíj-lehetőségekkel és amerikai könyvtárral várja az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az országban ötödikként Szegeden nyílik American Corner, az Egyesült Államok Nagykövetsége, a Szegedi Tudományegyetem, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szent-Györgyi Albert Agóra együttműködésében. A március 21-én nyíló szegedi iroda a világ 150 országában jelenlévő American Spaces hálózat része. A szegedi American Corner révén nemcsak Szeged polgárai, hanem a dél-alföldi régió teljes lakossága megismerheti Amerikát.


- A szegedi American Corner célja közelebb hozni az Egyesült Államokat az emberekhez. A Corner látogatói foglalkozások, közösségi alkotóműhely, technológia- és tudománynépszerűsítő előadások, workshopok segítségével ismerhetik meg az Egyesült Államokat. Az érdeklődőket modern digitális eszközpark, informatikai szempontból kiválóan felszerelt, 40 fő befogadására alkalmas előadótér, 3D nyomtató valamint Amerika történelmét és politikáját ismertető kiadványokból, amerikai szépirodalmi és gyerekkönyvekből álló könyvtár is várja. Az irodában az Egyesült Államok kultúrájának bemutatása is helyet kap, amerikai ünnepek és emlékhónapok kapcsán szervezett előadások és kulturális programok formájában - tudtuk meg Gera Judittól, a szegedi American Corner vezetőjétől.


Az intézet középiskolások és egyetemisták számára is elérhető amerikai ösztöndíjakkal és továbbtanulási lehetőségekkel kapcsolatos információs központként is működik. Az intézményben helyet kapnak olyan rendszeres foglalkozások is, melyek során a résztvevők fejleszthetik angol nyelvtudásukat, és közéleti témákat vitathatnak meg. Emellett digitális és vállalkozói kompetenciákat fejlesztő tréningeket és workshopokat is szerveznek - tette hozzá. A Corner szoros kapcsolat kialakítására törekszik a Szegedi Tudományegyetem szervezeti egységeivel, a régió általános és középiskoláival, civil szervezetekkel és vállalkozásokkal.

A programok többsége angol nyelvű és mindenki számára ingyenes. Az eseményekre az általános iskolás diákoktól kezdve, az egyetemistákon át, a felnőtt és nyugdíjas korosztályt is várják az American Corner állandó nyitva tartási idejében, a Szent-Györgyi Albert Agóra harmadik emeletén.


Az iroda 2018. március 21-i megnyitóra Szegedre érkezik David Kostelancik, a budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője is. Az American Corner programjai várhatóan már március 22-én elindulnak, az ezekkel kapcsolatos információk folyamatosan frissülnek az American Corner Szeged Facebook oldalán, az Instagramon és a Twitteren.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  10:00 - 11:00
  Program: 10.00 – Görög Márta: Köszöntő 10.10 – Farkas Csaba: Megnyitó 10.20 – Duxné Velcsov Katalin: A cégformák változásai 10.40 – Czene Klára: Gondolatok a cégjog fejlődéséről a cégbírósági eljárás tükrében 11.00 – Miskolczi Bodnár Péter: Társaság alapítás 1988-2018 11.20 – Nochta Tibor: A magánjogi felelősség újabb útjairól a társasági jogban 11.40 – Pázmándi Kinga: Az üzletrész, mint eszmei dolog 12.00 – Szegedi András: Gondolatok a gazdasági társaságok tőkevédelmének fejlődéséről 13.30 – Bodzási Balázs: A társasági szerződés jogi jellege, különös tekintettel az érvénytelenségre 13.50 – Szabó Gabriella: Társasági jogi változások az ügyvéd szemével 14.10 – Farkas Csaba: Az üzletrész történeti megközelítésben
 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  Az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor Program létrehozásával a Szegedi Tudomány-egyetem elsődleges célja, hogy a vállalkozói szemléletet és a vállalkozói kedvet népszerűsítse az egyetemisták és a kutatók körében. A Program keretein belül szakértői háttértámogatást biztosít az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság a vállalkozó kedvű fiataloknak. A rendezvényen szakmai előadást tart Ville Kairamo a Demola vezetője. Előadása címe: Regional and international dimensions of university-industry collaborations. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Vajda Tamás történész (SZTE Egyetemi Levéltár) előadása: A szegedi egyetem díszdoktora: Glattfelder Gyula csanádi püspök
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  A kiállítást megnyitja Kecskés László, közreműködik Kosztándi István Liszt-díjas hegedűművész.
 • szeptember 19.
  19:00 - 20:00