SZTE Info

AMERICAN-FLAG

American Corner nyílik Szegeden

Az amerikai kultúrát és értékeket középpontba helyező programiroda nyílik március 21-én, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A szegedi American Corner kulturális programokkal, fejlesztő foglalkozásokkal, tudománynépszerűsítő előadásokkal, ösztöndíj-lehetőségekkel és amerikai könyvtárral várja az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az országban ötödikként Szegeden nyílik American Corner, az Egyesült Államok Nagykövetsége, a Szegedi Tudományegyetem, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szent-Györgyi Albert Agóra együttműködésében. A március 21-én nyíló szegedi iroda a világ 150 országában jelenlévő American Spaces hálózat része. A szegedi American Corner révén nemcsak Szeged polgárai, hanem a dél-alföldi régió teljes lakossága megismerheti Amerikát.


- A szegedi American Corner célja közelebb hozni az Egyesült Államokat az emberekhez. A Corner látogatói foglalkozások, közösségi alkotóműhely, technológia- és tudománynépszerűsítő előadások, workshopok segítségével ismerhetik meg az Egyesült Államokat. Az érdeklődőket modern digitális eszközpark, informatikai szempontból kiválóan felszerelt, 40 fő befogadására alkalmas előadótér, 3D nyomtató valamint Amerika történelmét és politikáját ismertető kiadványokból, amerikai szépirodalmi és gyerekkönyvekből álló könyvtár is várja. Az irodában az Egyesült Államok kultúrájának bemutatása is helyet kap, amerikai ünnepek és emlékhónapok kapcsán szervezett előadások és kulturális programok formájában - tudtuk meg Gera Judittól, a szegedi American Corner vezetőjétől.


Az intézet középiskolások és egyetemisták számára is elérhető amerikai ösztöndíjakkal és továbbtanulási lehetőségekkel kapcsolatos információs központként is működik. Az intézményben helyet kapnak olyan rendszeres foglalkozások is, melyek során a résztvevők fejleszthetik angol nyelvtudásukat, és közéleti témákat vitathatnak meg. Emellett digitális és vállalkozói kompetenciákat fejlesztő tréningeket és workshopokat is szerveznek - tette hozzá. A Corner szoros kapcsolat kialakítására törekszik a Szegedi Tudományegyetem szervezeti egységeivel, a régió általános és középiskoláival, civil szervezetekkel és vállalkozásokkal.

A programok többsége angol nyelvű és mindenki számára ingyenes. Az eseményekre az általános iskolás diákoktól kezdve, az egyetemistákon át, a felnőtt és nyugdíjas korosztályt is várják az American Corner állandó nyitva tartási idejében, a Szent-Györgyi Albert Agóra harmadik emeletén.


Az iroda 2018. március 21-i megnyitóra Szegedre érkezik David Kostelancik, a budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője is. Az American Corner programjai várhatóan már március 22-én elindulnak, az ezekkel kapcsolatos információk folyamatosan frissülnek az American Corner Szeged Facebook oldalán, az Instagramon és a Twitteren.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja