Bezár

Hírarchívum

ac_nyitokep

American Corner nyílt Szegeden

American Corner nyílt Szegeden

2018. március 22.
3 perc

American Corner nyílt Szegeden - az American Spaces hálózat legfiatalabb tagja az Amerikai Nagykövetség, Szeged Megyei Jogú Város és a Szegedi Tudományegyetem közreműködésében jött létre a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Budapest, Debrecen, Veszprém és Pécs után tegnap Szegeden is megnyílt az American Corner, a világ 169 országában, Szöultól Szabadkáig jelenlévő American Spaces hálózat legújabb tagjaként. Az American Corner programokat és előadásokat szervez, amelyeken a résztvevők megismerhetik az Egyesült Államokat, az amerikai hagyományokat és kultúrát, tájékoztatást kaphatnak az amerikai továbbtanulási lehetőségekről. A szegedi intézmény az Egyesült Államok Nagykövetsége, a Szegedi Tudományegyetem és a Szeged Megyei Jogú Város által fenntartott Szent-Györgyi Albert Agóra együttműködésében jött létre.


ac_2

 

- Nyilvános programok sokszínű platformjaként, az American Cornerek elősegítik a szabad eszmecserét, ellensúlyozzák a negatív előítéleteket, valamint kapcsolatot építenek az Egyesült Államok és Magyarország között. Vidéki helyszíneinken diplomatáink, követségi munkatársaink és az Egyesült Államokból idelátogató előadók tartanak tájékoztatókat, lehetőséget kapva arra, hogy megismerhessék a fővároson kívüli Magyarországot, miközben ők is bemutathatják az amerikai kultúrát. Mától Szeged is ilyen szerepet tölt be a vidéki, dél-kelet magyarországi közösségek életében – mondta megnyitó beszédében David Kostelancik, a budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője.


Botka László polgármester szerint a szegediek hidakat szeretnek építeni, a nemzetközi kapcsolatok minden téren – kulturálisan és tudományos értelemben is - összekötik a különböző nemzeteket. Szeged sok szálon kötődik az Egyesült Államokhoz: a Szeged-Toledo testvérvárosi megállapodást 30 éve írták alá, és a Szegedi Tudományegyetemnek is számos amerikai partneregyetemmel van jó együttműködése. - Meggyőződésem, hogy ez a Corner is hozzájárul majd a város pezsgő kulturális életéhez, és gyümölcsöző kapcsolatot hoz létre magyarok és amerikaiak között. Az American Corner egy olyan híd lesz, ami összeköt – mondta a polgármester.

 

Szabó Gábor, az SZTE rektora saját amerikai kutatóútját elevenítette fel, és hangsúlyozta, hogy aki kutatóként szeretne dolgozni, annak szükséges hosszabb-rövidebb időt az Egyesült Államokban is eltöltenie, hiszen ott vannak a tudományos élet legfontosabb központjai. Éppen ezért a szegedi egyetem számára nagyon fontosak a nemzetközi kapcsolatok.

 

A szegedi American Corner igazgatója, Gera Judit a megnyitón megköszönte a bizalmat, és azt ígérte, rengeteg programmal várják majd a szegedieket.

 

Az American Corner Szeged a Szent-Györgyi Albert Agórában működik, állandó nyitva tartással. Programjai elérhetők az intézmény Facebook oldalán. Az érdeklődőket csütörtökön 17 órától Dr. Kalenda Eaton várja, a program címe: Slavery and Women in Literature.


Antal Éva Eső

Fotó: Németh Attila / Amerikai Nagykövetség


További részletek a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Szegedi Egyetem Magazin 2018/1 számában.


american_corner


További cikkek a Szegedi Egyetem Magazin 2018/1. számából:

Datki Zsolt: a hobbim realisztikus romantika

Márton Anita: A siker kulcsa a kitartás és az akarat

A beteg ember reménye is, hogy kordában tartható a káosz

Cambridge-ben jártak az SZGYTV győztesei

Az SZTE kapu a világra: nemzetköziesítéssel a versenyképességéért

A könyvtár digitális írástudásunkat fejleszti

Mérföldkövek - Őrségváltás a Szegedi Tudományegyetemen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek