Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_2_frankofon

A frankofónia ünnepe: Francia Filmnapok Szegeden, az SZTE közreműködésével

A frankofónia ünnepe: Francia Filmnapok Szegeden, az SZTE közreműködésével

2018. március 21.
5 perc

2018. március 23. és 25. között Szegeden Francia Filmnapokat rendeznek. Ám a programot szervező Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület és az SZTE Frankofón Egyetemi Központ egész éven át várja a frankofileket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Frankofónia Nemzetközi Szervezete (OIF) születésnapja, március 20. körüli időszakban Szegeden is változatos programokkal hívják fel a figyelmet a francia kultúra értékeire.


Frankofon


Konferenciát tartottak, Európa és Afrika kapcsolatrendszeréről vitáztak a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ egyik termében a nemzetközi tanulmányokkal foglalkozó hallgatók. A másik helyiségben a szegedi Radnóti gimnázium franciául tanuló diákjai találkoztak szenegáli fiatalokkal és gasztronómiáról, divatról beszélgettek, nevetgélve. A padlásszobában szegedi egyetemistáknak tartott francia órát – nem középiskolás fokon – az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézetében is oktató nyelvtanár. A negyedik teremben a 2018. március 23. és 25. között esedékes Francia Filmnapok szegedi eseményeiről informált a Dugonics tér 2. számú épületben is szorosan együttműködő két frankofón szervezet egy-egy vezetője: Kruzslicz Péter Pál, az SZTE Frankofón Egyetemi Központ adminisztratív igazgatója és Pálfi György, az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület elnöke. Mindkét frankofón vezető a Szegedi Tudományegyetem oktatója, mindketten elkötelezett hívei és népszerűsítői a francia nyelvnek és kultúrának.

 

 

A francianyelvűség magyarországi fellegvárában

 

– Ernyőszervezet az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület, amely koordinálja mindazt az aktivitást, ami jellemzi Szegedet, a francianyelvűség magyarországi fellegvárát, melynek egyik erős bástyája az SZTE – fogalmazott Kruzslicz Péter Pál, miután elsorolta és a termeikre mutatva demonstrálta: egy átlagos hétköznap délutánján milyen sokféle programoknak ad otthont a Dugonics tér 2. számú épülete emeleti szárnyának a nagy részét elfoglaló két frankofón szervezet.


KP_PGy_j

 

Az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület és Nyelviskola 1990-ben jött létre, azóta folyamatosan mintegy száz állandó taggal büszkélkedhet. Aktív részese annak a 136 országban működő 1040 helyi egyesületet számláló hálózatnak, amelynek célja a francia nyelv, a frankofón kultúra és az általa képviselt értékek közvetítése és terjesztése világszerte elismert és színvonalas nyelvoktatási és kulturális események szervezésével.

 

– Zenei programokkal az Agórában indult a frankofóniát ünneplő szegedi rendezvény-sorozat, amelynek változatosságához hozzájárul a Budapesti Francia Intézet, hiszen élvezzük Frédéric Rauser igazgató támogatását – tette hozzá Pálfi György,

 

 

7 „mozi” 4 napon át

 

A francia és francia nyelvű filmművészet múlt évi legjobb terméséből válogatva hét 2017-es francia filmet mutatnak be 2018. március 23. és 25. között a szegedi Belvárosi moziban. A Francia Filmnapokon látható alkotások között megtalálható a különleges francia öniróniára és helyzetkomikumra épülő vígjáték, az emberi természetről elgondolkodtató líra és a társadalmi kérdéseket feldolgozó dráma is.

 

– A két szegedi frankofón szervezet vezetői által válogatott filmeket magyar felirattal vetítik, a szórakoztatás és elgondolkodtatás mellett a francia világlátást is bemutatják – ajánlotta a nézők figyelmébe a programot az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület és Nyelviskola kommunikációs és marketing igazgatója, Farkasné Mészáros Alexandra.

 

A szegedi Belvárosi Moziban a Francia Filmnapok vetítési időpontjai:

2018. március 23. (péntek) 18 óra: Derült égből család / Momo;

március 24. (szombat) 18.15 óra: Láthatás /Jusqu’à la garde; 20:15 Viszontlátásra odafent / Au revoir là-haut;

március 25. (vasárnap) 18:15 óra: Egy burka, egy nadrág / Cherchez la femme; 20:15 Egy tisztességes ember / Je ne suis pas un salaud;

március 26. (hétfő) 18:15 óra: Legfeljebb összeházasodunk / Et au pire on se mariera; 20:15 óra: Mrs. Hyde / Madame Hyde.

 

– Nyitni szeretnénk a kollégák, a város, a térség irányába, túl szeretnénk lépni azon, hogy a francia kultúra az Eiffel-tornyot és a pezsgőt jelentse – hangsúlyozta Kruzslicz Péter Pál.

 

Francia és svájci koprodukcióban készült, de kanadai film is megtalálható az idei márciusi kínálatban. Tavaly ősszel az afrikai filmek kerültek középpontba: az utazás témakörből kiemelkedett a La pirogue, A halászbárka című szenegáli alkotás, amely a migráció elindító okaira is magyarázatot ad.

 

 

A nyelvoktatástól a frankofón bálig

 

– Az egyik leginkább perspektivikus nyelv a francia, amit érdemes az angol mellett második nyelvként is megtanulni. Elég ha rápillantunk a térképre, hogy lássuk: több kontinensen és számtalan országban használatos a francia, miközben a diplomácia nyelve is – érvelt a nyelvtanulás mellett Pálfi György. – A borászattól kezdve a turizmuson át a divatvilágig számos témakörrel kapcsolatban hasznosítható a francia nyelv.

 

A Szegedi Alliance Française a francia nyelv terjesztése érdekében folyamatosan indít kurzusokat, miközben a francia és frankofón kultúra és művészet bemutatására törekszik a dél-alföldi régióban. Oktatási és kulturális tevékenységén keresztül részt vállal abban, hogy a magyar közönség megismerje és megszeresse mindazt, amit Franciaország és a francia nyelvű világ a kultúra terén a komoly- és népzenétől kezdve a régi és kortárs szerzőkön át a festőkig és tudósokig alkotott. Az egyesület hozzájárul a francia-magyar együttműködések és kapcsolatok fejlesztéséhez. Teszi mindezt a kulturális sokszínűség támogatásával a kultúrák közötti egyenértékűséget hirdetve.

 

– A focibajnokságtól kezdve a konferenciákon át a könyvtárig számos programmal és szolgáltatással várjuk a frankofíl személyeket – tette hozzá Kruzslicz Pál.

 

Az Szegedi Alliance Française egész évben konferenciákat, kerekasztal beszélgetéseket, kiállításokat, koncerteket, színházi előadásokat és filmvetítéseket szervez, továbbá számos rendezvény társszervezője, így részt vesz Szeged Város francia programjainak, a Szegedi Tudományegyetem francia nyelvű eseményeinek rendezésében, de kulturális rendezvényeivel eléri a szélesebb régió közönségét is. Az Egyesület hagyományosan legismertebb rendezvénye a Francia Filmnapoknak, amely a Budapesti Francia Intézettel közösen immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a frankofón tavasz, a frankofónia hónapja rendezvénysorozat keretében.

 

– A frankofón egyetemi központban is hasznosítjuk az egyesület nyelvoktatási tapasztalatait – tett hozzá Pálfi György, aki elárulta: április 12-én Jean-Pierre Brun professzor az antik borfogyasztásról és régészetről tart előadást, majd Franciaország magyarországi nagykövete, Éric Fournier ad itt dzsessz koncertet, november 17-én pedig frankofón bállal zárják a 2018-as esztendőt, köszönhetően az épületben működő új francia étterem, a Boros kakas támogatásának.

 

 SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek