SZTE Info

Kiemelt_Vasvari_P_UI

Március 15.: a ’48-as forradalom és szabadságharc nyitánya, a magyar sajtó ünnepe

70 éve avatták föl az SZTE Dugonics téri épületének előterében a „márciusi ifjak” egyik vezéralakja, Vasvári Pál mellszobrát. Erre is emlékezhetünk az 1848-as forradalom és szabadságharc nyitányának 170. évfordulóján, a magyar sajtó napján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az 1848-as egyetemi ifjúság vezérének büszke megemlékezéssel az egyetemi ifjúság. 1948. március 15. Előre a népelem és az ifjúság egységéért”. Ez a fölirat olvasható Vasvári Pál (1826 1849) mellszobra alatt. Az alkotás 1948. március 15-én avatták föl a Szegedi Tudományegyetem Dugonics tér 13. szám alatti épületének előcsarnokában.


Vasvari_P

 

Vasvári, a forradalmár egyetemista


Történész és a „márciusi ifjak” jeles alakja volt Vasvári Pál. Gróf Károlyi József „anyagi támogatásának köszönhetően juthatott el Pestre, és munkaadója révén nyerhetett bepillantást a reformkor politikai küzdelmeibe. Vasvári a fővárosba kerülve beiratkozott az egyetemre, ahol előbb bölcsészetet, majd jogot tanult – az 1848-as forradalom idején is joghallgató volt –, de legjobban a történelem keltette fel az érdeklődését. Mentora, Horvát István nyelvész-történész mellett utóbb Michelet, Hegel és az utópista szocializmus egyik neves képviselője, Étienne Cabet is komoly hatást gyakorolt a fiatalember gondolkodására” – olvasható a rubicon.hu oldalon. Tarján M. Tamás a cikkében arra is kitér, hogy „a forradalmiság, a nacionalizmus és a polgárosodás eszméi utóbb sajátos módon keveredtek Vasvári munkáiban; Sali Bánk álnéven többször publikált az Életképekben, a Pesti Divatlapban és a Társalkodóban.”

 

Vasvári „1844 óta a politizáló egyetemi ifjúság ismert alakja volt, az Egyetemi Magyar Társulat betiltása után az Irodalmi Körben és az 1847-ben megalapított Ellenzéki Körben is aktív szerepet vállalt, 1847–48 fordulóján pedig Petőfiékkel és a Pilvax kávéházban szerveződő társasággal is kapcsolatba lépett” – írja Tarján M. Tamás.

 

 

12 pontos beszédek


Az 1848-as 12 pont szövegének a véglegesítésében, a március 15-i pesti forradalom megszervezésében is döntő szerepe – rögzíti a történész, aki leírja: „Vasvári e neves napon több helyen – például az egyetemi ifjúság előtt és a Városházánál – is beszéddel lelkesítette a tömeget, helyet kapott a Helytartótanács elé járuló delegációban, majd a Közcsendi Bizottmány tagja lett. A fiatalembernek múlhatatlan érdemei voltak abban, hogy a polgárság a következő napokban megőrizte nyugalmát, és a forradalom vérontás nélkül zajlott le…”


Vasvari_2

 

Koszorút helyeztek el Vasvárinak a szegedi egyetemi épületben felállított mellszobránál a nevét viselő szegedi középiskola diákjai egy évvel ezelőtt. Az alkotásról a Délmagyarország: 1970. március 17-i száma adta hírül, hogy „a márciusi fiatalok jeles tagjának, a forradalmár történészének a mellszobra. Az alkotás készítője Váradi szobrászművész”.

 

 

Az egyetemi sajtó szülőhelye


1848. március 15-én hirdették ki a polgári sajtószabadságot, majd április 11-én törvénybe is foglalták. Erre a fordulatra emlékezve 1990 óta a magyar sajtó napját is ünnepeljük március idusán.

 

Az SZTE Dugonics téri épülete és környéke az egyetemi sajtó szülőhelye – írjuk az SZTE honlapon a Virtuális egyetemi séta menüpont alatt.

 

A Szegedi Tudományegyetemen jogelődje, a Kolozsvárról száműzött, majd 1921-ben Szegeden befogadott Ferenc József Tudományegyetem 1922. február 1-jén jelentette meg első diáklapját, az Új Élet című politikai, társadalmi, kritikai hetilapot a „Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesülete” kiadásában.

 

Médiaszemélyiségként is jeleskedett a szegedi tudósok között Szent-Györgyi Albert. A szegedi egyetem Nobel-díjasa könnyed stílusban nyilatkozott, ugyanakkor „a szegedi egyetemi ifjúság lapja”, a Szegedi Híd alapítójaként és szerzőjeként, a Délvidéki Szemle szerkesztőbizottsági tagjaként is ünnepelhetjük – írtuk az egyetemi sajtó történetét bemutató cikksorozatunkban.

 

1935. szeptember és 1936. június között a Délvidéki Ifjúság címet viselte az egyetemi kiadvány, 1941 és 1944 között pedig már új megközelítéssel készült a Szegedi Híd, melyet a röviddel korábban megszervezett Szegedi Egyetemi Ifjúság (SZEI) nevű egyetemi egységszervezet adott ki. Ez volt az első olyan szegedi diáklap, amely a hallgatók kari, felekezeti, nemzetiségi megoszlásától függetlenül minden hallgató számára íródott. Az egyetlen lapszámot megélő Egyetemi Élet 1946 szeptemberében jelent meg.

 

A Szegedi Egyetem, a szegedi felsőoktatási intézmények lapja a Dugonics téri szerkesztőségben született 1953. január 26-án – 65 esztendeje. Többek között a Szegedi Egyetem, a Szegedi Egyetem Magazin lapszámaiba is belelapozhatunk az SZTE UnivHistória repozitóriumban keresgélve. Ez a Szegedi Tudományegyetemhez és jogelődjeihez köthető egyetemtörténeti jelentőségű kiadványok és hírek adatbázisa, az SZTE Klebelsberg Könyvtár gondozásában.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00