SZTE Info

marton-anita_kiemelt

Márton Anita: A siker kulcsa a kitartás és az akarat

Márton Anita szerezte a magyar pályaatlétika első világbajnoki aranyérmét. A Szegedi Tudományegyetem volt gyógypedagógus hallgatója ismét remekelt: ezúttal a birminghami fedettpályás világbajnokságon a világ idei legjobb eredményével, országos csúccsal, 19,62 méterrel nyerte a női súlylökést.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az élsportoló életében nincs megállás: a birminghami bajnokság után Portugáliában versenyzett, és ezután a nyári szezonra készül tovább fáradhatatlan lendülettel. Márton Anitát rövid interjúban kérdeztük.


A világbajnokság után, úgy tudom, ért egy kis kellemetlenség, elkeveredtek a csomagjaid a repülőn. Meglettek már?

Szerencsére nem vesztek el véglegesen, csak az átszálláskor Brüsszelben maradtak. Másnap hiánytalanul megkaptam a csomagom. Kicsit szűkös volt az idő, mert szerdán már utaztam tovább, a csomagokra pedig szükségem volt.


A birminghami világbajnokságon, ahol a magyar atlétika első vb aranyát szerezted meg, betegen vettél részt. Honnan merítettél erőt ahhoz, hogy mégis végig csináld?

Szerencsére azért nem volt akkora nagy a baj. A vb hetében sikerült megfáznom egy kicsit. A verseny alatt egész jól éreztem magam, inkább utána volt rosszabb, hiszen kihajtottam magam rendesen, beleadtam mindent a versenyembe. Tudtam, hogy egész alapozás kezdete óta ezért dolgoztam, így nem állíthatott meg egy kis megfázás.


Azt mondják rád, hogy igazi versenyző típus vagy, mert éles helyzetben, és akkor is általában az utolsó körben lököd a legnagyobbat. Ez egy tudatos stratégia részedről? Mi ennek az oka?

Régebben nekem sem ment így, sportpszichológus segített megtanulni, hogy tudom kihozni magamból a maximumot versenyen, mit csináljak akkor, ha izgulok. Ugyan készülünk rá valamilyen szinten, hogy három lökésből mindig ki kell jönnie egy nagynak, mégsem tudatos az, hogy az utolsó kísérletre lökjem a legnagyobbat. Ez talán kicsit tudatalatti, ilyenkor érzem igazán, hogy tényleg nincs több lehetőségem.


MA


A világbajnokság után szinte egyből indultál tovább Portugáliába, a következő versenyre. Nincs megállás? Van azért időd néha pihenni is kicsit?

A pihenés jelen esetben az utazás volt, illetve a vb után a hétvégém szabad volt Birminghamben. Most azonban Portugália után nincs megállás, elkezdjük a felkészülést a nyári szezonra, edzőtáborozunk.


Hogyan szokott kinézni egy átlagos napod?

Reggeli, edzés, ügyintézés, ebéd, pihenés, edzés, vacsora és alvás. Saját háztartást vezetek, van két kutyusom, így van mit csinálnom az edzések között is. Nem szoktam unatkozni, mindig rohangálok mindenfelé.


Mit gondolsz, mi úgy általában a siker titka?

A kitartás és az akarat. Talán ez a két legfontosabb dolog.


Az SZTE gyógypedagógia szakjára jártál. Hogyan tekintesz vissza ezekre az évekre? Tervezed, hogy egyszer majd gyógypedagógusként fogsz dolgozni?

Örömmel tekintek vissza azokra az évekre. A jövőben biztos, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni, de még nem tudom, hogy edzőként, vagy gyógypedagógusként. Ezt az idő és a lehetőségek eldöntik majd. Mindenesetre biztos sok dolgot tudok majd kamatoztatni az egyetemen tanultakból.


Interjú: Kósa Boglárka

Képek forrása: AFP/BEN STANSALL, MTI/AP/MATT DUNHAM

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *