SZTE Info

Kiemelt_sportorvosi

Mit tehet az SZTE a szegedi sportsikerekért?

Az SZTE „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek – antidopping szaktanácsadás” című projektjének bemutatóján Szeged számos vezető sportszakembere és több egyetemi hallgató is részt vett. Az SZTE Sportorvostani Tanszéke, illetve az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézete kutatási eredményeivel, tapasztalataival, szaktanácsadásával és laboratóriumi vizsgálatokkal is sokat tehet Szeged sportsikereiért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bokszolók, kajak-kenusok, labdarúgók, vízilabdázók is képviseltették magukat a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sportorvostani Tanszéke, illetve az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet 2018. március 21-én tartott konferenciáján. A tanácskozáson arra a kérdésre keresték a választ, hogy az SZTE mit tehet a szegedi sportsikerekért.

 

 

Tanácsadás, nem csupán engedély kiadás


Nagy érdeklődés kísérte a sportvezetők, a sportolók, a sportorvosok és az egyetemi hallgatók részéről is az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú, „A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében” című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáját. A szervezők szerint közel százan hallgatták meg Dr. Csonka Csaba, az SZTE sportügyekért felelős rektori megbízottjának köszöntőjét.


Sportorvosi_rektori_mb

 

A medikusok által szabadon választható tárgyak közé tartozik immár a sportorvoslás a Szegedi Tudományegyetemen. A szegedi egyetemen megalakult Sportorvostani Tanszék és az itt több mint fél éve működő sportorvosi rendelő segít az olyan kérdés megválaszolásában is, mint az, hogy a sportteljesítmény miként fokozható. E témakör megközelíthető – többek között – a genetika, az edzettség, a technika, a psziché, a technológia, a taktika, a táplálkozás, a körülmények és a teljesítményfokozók szempontjából – sorolta Dr. Csonka Csaba. A sportügyekért felelős rektori megbízott utalt a 2004. évi törvényre. E jogszabály rögzíti: a sport a közjó része. A szakember pontosította, mi a különbség a sportoló és a versenyző között, majd a sportorvoslás történetét vázolta.


Sportorvosi_nyitany_j

Az egészség és az egészségmegőrzés, a rehabilitációs és a prevenció, a gyógyítás és a tanácsadás is része a sportorvosi munkának, ez immár nem csak a sportolói engedély kiadásából áll.

 

 

„Ha jól eszünk, jól leszünk”


A konferencia díszelőadását Dr. Martos Éva orvosprofesszor tartotta. A Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ intézetvezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke hangsúlyozta: a megfelelő táplálkozás a felkészülés idején segíti az optimális teljesítmény elérését. „Ha jól eszünk, jól leszünk” – idézte az előadó az ismert szlogent, miközben részletezte az energiaszükséglet biztosításának és az energiahasznosításnak az összefüggéseit.

 

– Az étvágy nem jó indikátora az energiaszükségletnek – hangsúlyozta Dr. Martos Éva. – A alacsony energiaellátottságnak súlyos élettani, pszichológiai, viselkedésbeli következménye lehet: akár a teljes felkészülési idő 21 százaléka is kieshet.

 

Az olyan tévképzetek eloszlatásában is segített az orvosprofesszor, mint ami például a szénhidráthoz tapad. Aláhúzta: a szénhidrátot biztosítani kell edzés vagy verseny előtt, alatt és után is. Tippként említetett a szénhidrátos folyadékkal történő szájöblítés teljesítmény és közérzetjavító hatását.

 

– Bélszínből nem lesz bicepsz, de a terhelés után közvetlenül 15-25 gramm fehérje bevitele javasolt – mondta a szakember, aki a verseny előtti nap étkezési szabályait ecsetelve szólt az úgynevezett kisétkezések jelentőségéről is. – A tej a legideálisabb fehérjeforrás – mondta.

 

A folyadékpótlás fontosságát bizonyítandó arra emlékeztetett, hogy ha a testsúlyunk 2 százalékát elveszítjük, az az összes életfunkciónkat megzavarhatja. Dr. Martos Éva a sportoló számára egyéni folyadékterv készítését javasolja. – Nem csak akkor kell inni, ha szomjasnak érezzük magunkat. Mindig legyen a kezünk ügyében vizes palack vagy sportital! Tiltó listára tenném – nem csak a sportolók esetében – az úgynevezett energiaitalt – hangsúlyozta. Arra is fölhívta a figyelmet, hogy a folyadékháztartás állapotát a vizelet színe mutatja: a halványsárga szín a megfelelő.

 

– Ha működik, akkor valószínűleg tiltott. Ha nem tiltott, akkor valószínűleg nem működik, néhány kivétellel – összegezte az étrend kiegészítőkkel kapcsolatos orvosi tapasztalatot. – Soha nem feledhetjük: az étrend kiegészítők nem helyettesíthetik az egészséges táplálkozást.


Sportorvosi_etrendkiegeszitok

 

A 2016. évi nyári olimpiai játékokon résztvevő nő és férfi sportolók körében végzett felmérés szerint étrend kiegészítőként 81-85 százalékuk vitamint szedett, 73-60 százalékuk ásványi anyagokat pótolt.

 

Hogyan segíthetjük a sportolót a teljesítménynövelésben? – tette föl a kérdést a vendégelőadó. – Mutassunk példát! Kérjük dietetikus segítségét és az étrend és folyadékterv betartása érdekében vonjuk be a családtagokat! Legyen választási lehetősége a sportolónak étkezéskor és iváskor: az edzés helyszínén legyen gyümölcs és víz! Az étkezési időt építsék be az edzéstervbe! Az ún. kisétkezések idejére is biztosítsanak a sportoló számára sportitalt, gyümölcsöt, joghurtot, müzli szeletet! Az étrend kiegészítőkhöz kötődő szponzorációnál legyenek kritikusak! Mert étrend kiegészítők és doppingszerek esetében nincs 100%-os biztonság!

 

Mi az étrend-kiegészítők szerepe a teljesítményfokozó sporttáplálkozásban? A szerteágazó téma keresztmetszetét adta Dr. Márton János egyetemi docens, az SZTE ÁOK Sportorvostani Tanszék tanszékvezető-helyettese.

 

 

Az edzés művészete


Sportsebészként ismertette az edzésre adott biológiai válasz reakciókat Dr. Török László. Az SZTE ÁOK Sportorvostani Tanszék vezetője kifejtette, mit jelent az edzés művészete.


Sportorvosi_sportsebesz

 

– A terhelést úgy kell adagolni, hogy a sportoló, a megterhelés ellenére mindig „túlgyógyuljon”! – javasolta a sebész, aki előadásában a teljesítménykényszer és a sérülések összefüggéseire fókuszált. – A sportsérülések zöme az úgynevezett túledzés stádiumában következik be. A sportsérülés oka a nem megfelelő edzésvezetés – osztotta meg hallgatóságával tapasztalatát. – Az egyénre szabott terhelés mellett a megfelelő bemelegítés és az edzés utáni levezetés, a nyújtás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.


Sportorovosi_eloadok

 

Az edzéstervezésben a tejsavmérés jelentőségét Dr. Mikulán Rita, az SZTE ÁOK Sportorvostani Tanszék egyetemi adjunktusa ecsetelte.

 

A rehabilitációban a gyógytornász szerepét az SZTE ÁOK Központi fizioterápiás részleg oktatási csoportját képviselő Ulrichné Varga Rita ismertette. A gyógytornász bemutatta a törzsizmok, azaz a core izmok szerepét a sportolók teljesítményfokozásában.

 

 

„Győzd le önmagad!”


A mentális rendezettségnek is szerep jut a sportolói teljesítménynövelésben – igazolta Komár Réka. Az SZTE ÁOK Sportorvostani Tanszék pszichológusa előadásában a sportoló személy erőforrásait mozgósító, a stresszt oldó és a teljesítményt növelő technikákat mutatott be. Kitért az autogén, vagyis önmagunk által indítható, saját erőből merítő és saját aktivitást felhasználó, rendszeresen, azaz tréningszerűen végezhető gyakorlatokra. Felvillantotta a „Képzeld el!”-mintát, a „negatív gondolatok átkeretezésének” módszerét, a progresszív relaxáció trükkjeit. Szerinte életünk sportemberei vagyunk mindannyian: ahogy a sportoló számára minden meccs, az átlagembernek minden konfliktusos helyzet tanulási folyamat, amelynek a lányege, hogy „győzd le önmagad!”


Sportorvosi_kozonseg

 

Az SZTE a sporttehetség-gondozás szolgálatában címmel Dr. Győri Ferenc, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet vezetője tartott előadást. Szólt a sportteljesítmény mérésének lehetőségeiről, a tehetség típusairól.

 

Szeged tehetségegyenlege jó – állította egyetemi sporttörténeti és számadatokra hivatkozva Dr. Győri Ferenc. – Legutóbb Márton Anita olimpiai bronzérmes, világbajnok ezüstérmes, fedett pályás világbajnok súlylökő igazolta, hogy az SZTE egyetemi sport szervezése miként járul hozzá a tehetséggondozáshoz.


Sportorvosi_konf_j_
Az SZTE a sporttehetség-gondozás szolgálatában.
 

A sport szakos képzés, a sporttudományi kutatások, a sporttal kapcsolatos szolgáltatások fejlesztése, a sporttudományi laboratórium, a László Ferenc belgyógyász által elindított úgynevezett mozgásgyógyszer program is része az SZTE e téren végzett munkájának.


Sportorovosi_hallgatok

 

A hallgatóság soraiban Csongrád megye több sportorvosa és a térség több sportegyesületének a vezetője, edzője is megjelent. Az előadások részletessége miatt nem maradt idő a kerekasztal-beszélgetésre. De a medikusok és az edzőnek készülő egyetemi hallgatók is választ kaptak a kérdésre: az SZTE mi mindent tehet a szegedi sportsikerekért.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)