SZTE Info

Kiemelt_SZTA

Nobel- és Agy-díjas tudóssal is találkoztak a szegedi egyetemen a középiskolás tehetségek

Az élményközpontú tudományos képzés jellemzi a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és az SZTE közös programját. A Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XI. Találkozójának a Szegedi Tudományegyetem adott otthont 2018. március 21-23. között. A Szent-Györgyi Talentum díjat idén Haracska Lajos, az SZBK kutatója kapta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

61 iskola 285 diákja és 66 tanára vett részt a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XI. Találkozóján. A 2018. március 21-23. közötti rendezvény-sorozatra hivatalos 10. osztályos középiskolások számára a legnagyobb élményt a laboratóriumi gyakorlatok mellett az jelentette, hogy találkozhattak a Nobel-díjas Bert Sakmann-nal, a program mögötti Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány képzési igazgatójával és az Agy-díjas Buzsáki György is beavatást tartott a tudomány világába.

 

 

Mit kínál a Szegedi Tudós Akadémia?


Kialakultak főbb elemei, beért a Szegedi Tudós Akadémia programja. A tavaszi rendezvény célja, hogy a 10. osztályos gimnazisták közül összegyűjtsük a legtehetségesebbeket. Arra törekszünk, hogy mielőbb kiderüljön: közülük kik azok, akik 11. és 12. osztályos korukban bekapcsolódhatnak az e korosztály számára indított kétlépcsős programba. Az őszi rendezvényünk a 12. osztályosok számára kínál lehetőségeket arra, hogy a szegedi egyetemi laboratóriumokban bekukkantva elkezdhessék a kutatómunkát. Ezek közül a fiatalok közül kerülnek ki azok az egyetemisták, akik beköltözhetnek a „Bartók művházként” ismert szegedi épületből kialakított kollégiumba. Tehát struktúrálódik az SZTA – fogalmazott kérdésünkre válaszolva dr. Hegyi Péter professzor, a nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló tehetséggondozási forma ötletgazdája. A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány titkáraként ő a motorja e civil szervezet és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében fejlődő Szegedi Tudós Akadémiának (SZTA).


Sajtotajekoztato_20180322

 

Milyen típusú kísérletekre biztosít lehetőséget az SZTA? Erről szerezhettek élményközpontú benyomásokat a 2018. március 21-23. közötti programon résztvevő 10. osztályos középiskolások. A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium laboratóriumaiban kísérletezhettek a diákok. Az SZTA meghívására az ország minden csücskéből ide sereglő tehetségek például a vásárhelyi laborban sertésszívet boncolhattak, megnézhették az üregrendszerét, míg a szegedi középiskola műszereivel molekuláris biológiai gyakorlatot végezhettek.

 

– A technika legújabb elemeit is bevonjuk a diákokkal végzett munkába. Például a feltett kérdésekre „okostelefonjuk” segítségével szavazhattak. Tehát az interaktív lehetőségek teljes tárházát mozgósítjuk, hogy minél intenzívebb munka jellemezze a két és fél napos szegedi programot – magyarázta Hegyi Péter professzor. – Úgy tűnik, ez nagyon vonzó a diákok számára.


SZTA_kozonseg

 

Az SZTA őszi programjának hagyománya, hogy abba bekapcsolódhatnak a Szegedi Tudományegyetem 2012-ben indított és sokoldalúsága miatt is népszerű Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny résztvevői. Igaz, kicsit más a két rendezvény célcsoportja. A Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre a 10-12. osztályos és biológiából, kémiából, fizikából, valamint közismereti tárgyakból legfelkészültebb diákok érkeznek, míg az SZTA őszi rendezvényére 12. osztályos, az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő fiatalok kapnak meghívást.

 

 

Nobel-díjas támogatás


A Szegedi Tudós Akadémia programjainak különlegességét az adja, hogy ahhoz szakmai támogatást nyújt a Nobel-díjas Bert Sakmann. A német fiziológua először 2012. márciusában járt Szegeden. A Szent-Györgyi Albert Nobel-díja 75. évfordulója tiszteletére összeállított akkori programra összesen 9 Nobel-díjas kutató érkezett a Szegedi Tudományegyetemre. Munkásságukat és kötődésüket Szent-Györgyi Alberthez akkor az SZTE és az SZBK kutató mutatták be a Délmagyarországban és az SZTE Hírportálján is közzétett cikk-sorozatban. Bert Sakmann eredményeit, elektrofiziológiai módszerének jelentőségét Varró András, az SZTE farmakológus professzora ismertette.


SZTA_int_BS

 

"Bert Sakmann a sejtek egyedi ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár, a patch clamp méréstechnika kidolgozásáért 1991-ben Erwin Neher-rel együtt nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat. 2008-tól a Max Planck Neurobiológiai Intézet nyugalmazott kutatócsoportjának vezetője. A kutató 2015 óta képzési igazgatóként vesz részt a Szegedi Tudós Akadémia munkájában."

 

– Ez a program azért fog működni, mert a tanítás iránt is elhivatott, lelkes tudósok mozgatják – méltatta az SZTA jelentőségét a Nobel-díjas kutató. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: – Olvastam a „hősükről”, Klebelsbergről. Úgy vélem, Hegyi Péterék hasonló lelkesedéssel vannak megáldva az oktatást illetően, mint ő volt. Részemről a közreműködés személyes kapcsolaton alapul: kedvelem Szegedet. Miért? Talán azért, mert én Heidelbergben nőttem fel, ami szintén egy kisebb méretű egyetemi város, és e két egyetemi központ atmoszférája nagyon hasonlít egymáshoz.


SZTA_1

 

Jó benyomásokat gyűjtött szegedi és vásárhelyi középiskolai látogatásain a hazai oktatási rendszerről, a tanárok és diákok elhivatottságáról Bert Sakmann. A Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója az is feladata, hogy meghallgatja a programba bekapcsolódó diákok észrevételeit és panaszait, azokat továbbítja és segíteni próbál a megoldásban.

 

– Külföldi tudósokat bátorítok arra, hogy jöjjenek Szegedre néhány napra. Ez ugyanúgy nem jelent nehézséget, mint az, hogy más tudósokkal beszélgessek, és bemutassam nekik ezt a szép szegedi kezdeményezést, amely iránt a diákok is érdeklődnek – válaszolta újságírói kérdésre az SZTA képzési igazgatója, aki feladatának tekinti, hogy minél rangosabb tudósokat hívjon el 3-5 napra szegedi előadó körútra.

 

 

Kérdezhették a Brain Prize birtokosát


Bevezetés az emberi agy működésébe. Ez volt a témája a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XI. Találkozóján az előkészítő előadásoknak. A szemináriumi programokat Szent-Györgyi Vezető Tanárok tartották. A Szent-Györgyi Hallgatókkal, azaz az idősebb diákokkal, egyetemistákkal a szegedi Novotel szállóban beszélgethettek az ifjabb tehetségek.


SZTA_BS

 

A Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok XI. Találkozójának 2018. március 22-i plenáris ülésén, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében megjelenteket a Nobel-díjas német fiziológus, Bert Sakmann köszöntötte.

 

A Szegedi Tudós Akadémiát, valamint annak középiskolai programját Hegyi Péter professzor mutatta be a népes hallgatóságnak. Arra is emlékeztetett, hogy a tudósakadémiát Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre, hogy újra vonzóvá tegyék a fiatalok számára a tudományos életpályát.


További információ az SZTA-ról: Szegedi_Tudos_Akademia_bemutatasa

 

Különlegessé tette e programot, hogy az Agy-djías Buzsáki György is beszélgetett a középiskolásokkal, válaszolt kérdéseikre a laborgyakorlatokon. A Brain Prize elismerést 2011-ben elnyert Buzsáki György, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora munkásságát a vele együtt dolgozó Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar oktatója mutatta be.


Brenyi_Buzsaki

 

Az Agy-díjjal, vagyis a Brain Prize kitüntetett magyar kutató két másik kollégájával, Freund Tamással és Somogyi Péterrel együtt a memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért nyerte el a rangos elismerést.

 

Szegedi kapcsolatokkal is rendelkezik a világhíres kutató. Az epilepszia-kutatással foglalkozó, a hippokampusz működésének a megértését fókuszba állító Berényi Antallal, a Szegedi Tudományegyetemen Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetében dolgozó adjunktussal, az MTA Lendület pályázatát és a Gábor Dénes-díjat elnyert kutatóval szoros a munkakapcsolata. Berényi Antal uniós ösztöndíjas posztdoktorként érkezett Buzsáki György mellé, a világ egyik vezető laboratóriumába, New Yorkba. A szegedi kutató ott kezdett el foglalkozni a ritmikus agyi aktivitásokkal. Ottani állatkísérletekben sikerült bizonyítaniuk, hogy koponyán kívüli ingerléssel megállítható az epilepsziás rohamok egy bizonyos típusa. Az eredményeket leíró közös cikket a Science magazin közölte. A két tudós és csapata a memória működését is vizsgálja, rangos lapokban több közös publikációjuk is megjelent már. Legutóbb a közös fejlesztésű agyi defibrillátoruk keltett tudományos szenzációt.


Buzsaki_ea

 

A kognitív tevékenység motorikus eredete címmel tartott Buzsáki György előadást, majd türelmesen válaszolt a középiskolások és tanáraik kérdéseire.

 

Varró András farmakológus professzor (SZTE Általános Orvostudományi Kar), a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke Szent-Györgyi Emlékéremmel köszönte meg a vendégek eddigi munkáját.

 

Az SZTA részeként 2013-ban megalapították a Szent-Györgyi Talentum-díjat, amelyet az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért ítélnek oda. A díj elnyerésének feltétele, hogy a tudós – a díj névadójához, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét a Tisza-parti városban végezze. Az elismerést gálaműsoron adták át a Szegedi Nemzeti Színházban Haracska Lajos molekuláris biológusnak, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont professzorának, a karcinogenezis témakörében végzett kutatásaiért.

 

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és az SZTE közös, Szegedi Tudós Akadémia Programja az Emberi Erőforrások Minisztériuma Támogatásával valósult meg.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Ú. I., R. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • szeptember 29.
  14:00 - 18:00
  Az SZTE Konfuciusz Intézet sok szeretettel vár minden kedves vendéget a Konfuciusz Napon. A programsorozat két részből áll. 15.00 és 17.00 óra között a látogatóink interaktív állomásainkon játékos formában ismerkedhetnek meg Kínával. A feladatokat teljesítő résztvevők értékes ajándékokat nyerhetnek. 17.00 órakor kezdődik gálaműsorunk, amelyen különböző Kínával kapcsolható műsorszámokat mutatnak be a Konfuciusz Intézet hallgatói, tanárai, barátai. A programon a részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a konfuciusz@rekt.szte.hu címen lehet.
 • október 1.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet)