Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_SZTE_palyaorientacio

Az SZTE is részt vett a Déri szakgimnázium és szakközépiskola pályaorientációs napján

Az SZTE is részt vett a Déri szakgimnázium és szakközépiskola pályaorientációs napján

2018. március 02.
3 perc

„… Hogy első gondolatuk a Szegedi Tudományegyetem legyen, ha a továbbtanulást tervezik.” E célkitűzéssel vett részt az SZTE Mérnöki Kar, illetve az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar a szegedi Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola pályaorientációs napján. Az SZTE a duális képzés előnyeire is fölhívta a figyelmet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A duális képzés megismertetésére és népszerűsítésére minden lehetőséget megragad a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE Mérnöki Kar, illetve az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar duális képzéseit bemutatták a szegedi Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola pályaorientációs napján is.

 

– Diákjaink informálását, illetve iskolánk és a partnercégek kapcsolatának az erősítését, a kapcsolatrendszer bővítését tartottuk szem előtt, amikor megszerveztük a pályaorientációs napot – fogalmazott Vargáné Szőke Márta. A szegedi Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója elmondta: a pályaorientációs napi vállalkozói fórumra a gépészet, az informatika és az elektronika területét képviselő egyetemeket, illetve egyetemi karokat, továbbá az ilyen profilú cégeket hívták meg. – Az előadásokon a 10-11. évfolyam tanulói a nyári, összefüggő szakmai gyakorlat teljesítésének lehetőségeiről is tájékozódhattak. Az érettségiző diákok olyan cégekkel is találkoztak, akik tanulószerződés megkötésével biztosítják a gyakorlati vizsgára felkészítést. De azon végzős technikusok számára, akik tanulmányaik befejezése után munkába szeretnének állni, ugyancsak remek lehetőség volt a munkaadókkal való találkozásra.

 

22 cég, 3 egyetem 4 kara – köztük az SZTE MK és az SZTE TTIK – vett részt a szép hagyományú szegedi Déri szakgimnázium és szakközépiskola első alkalommal megrendezett pályaorientációs napján. A program eredményességéhez hozzájárult a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatása is.

 

– Az SZTE MK oktatói és hallgatói közül többen is kötődnek a Dérihez, onnan érkeztek. Jómagam is ott érettségiztem – árulta el Péter Szabó István, az SZTE MK Mérnöki Duális Központ vezetője. – Minden lehetőséget megragadunk arra, hogy bemutassuk a középiskolásoknak, milyen továbbtanulási lehetőségeket kínál a Szegedi Tudományegyetem, képzéseink hogyan kapcsolódnak a gyakorlati élethez.

 

A középiskolások számára – többek között – Kalocsán, Kecskeméten, Gyulán, Békéscsabán is tartott pályaorientációs prezentációt az SZTE. E programok résztvevői megismerhetik az SZTE gyakorlatorientált képzéseit. A Déri rendezvényéhez hasonlatos programokon, az SZTE MK és az SZTE TTIK kiállítja azokat a pneumobilokat, amelyeket szegedi mérnök és informatika szakos hallgatók terveztek és építettek annyira eredményesen, hogy azokkal a hazai és nemzetközi versenyeken is érmeket szereztek.


SZTEhallgatok

 

Az SZTE STECO csapat három tagja – Gyurkó Csilla (SZTE MK), Kele Péter (SZTE TTIK) és Gyulai Zoltán (SZTE MK) mutatta be a Déri szakgimnázium és szakiskola diákjainak saját tervezésű és gyártású Shell Eco-Marathon versenyautójukat, amellyel 2017-ben Le Mans-ban érték el az eddigi legjobb eredményüket: pneumobiljukkal 242 km/kWh átlagfogyasztást mértek.

 

A végzős technikusok közül sokan készülnek felsőoktatási intézményekbe. Számukra az egyetemek és a duális képzésben résztvevő partnereik bemutatkozása nyújtott fontos információt – magyarázta a szegedi Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója. – Szorosabb együttműködést tervezünk a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával, hogy a továbbtanulni szándékozó diákjaink körében az egyetem képzéseinek népszerűségét növeljük, hogy első gondolatuk a Szegedi Tudományegyetem legyen, ha a továbbtanulást tervezik.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: SZTE MK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek