Bezár

Hírarchívum

SZTE_HVG

HVG-rangsor: a legjobb vidéki egyetem az SZTE

HVG-rangsor: a legjobb vidéki egyetem az SZTE

2018. november 23.
3 perc

A legjobb vidéki egyetem a Szegedi Tudományegyetem – ezt támasztja alá a HVG legújabb felsőoktatási rangsora is. A szegedi egyetem mind az intézményi, mind a képzési területi rangsorokban előkelő helyeken szerepel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kiemelkedően teljesít a Szegedi Tudományegyetem a HVG felsőoktatási rangsorán. Az elmúlt évhez hasonlóan az összetett intézményi rangsorban a második helyet érte el az SZTE. Ezen a listán csak az ELTE előzi meg a szegedi intézményt, vagyis a vidéki egyetemek rangsorában a Szegedi Tudományegyetem a legjobb. Oktatói kiválóság alapján az SZTE a 2., hallgatói kiválóság alapján az 5. helyen szerepel.


A HVG listáját a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján állították össze. Figyelembe vették például a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a nyelvvizsgával felvettek arányát és a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát. Az oktatói kiválóságot a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók száma, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók aránya alapján állapították meg.


A gazdasági hetilap az intézmények értékelése mellett a karok ranglistáját is felállította. Ebben a 4. helyet szerezte meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, 10. lett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, 16. az Általános Orvostudományi Kar. Az oktatók kiválósága alapján a karok rangsorában a 3. helyen szerepel az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, 5. a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar.


Az agár-képzésterületi listán az oktatói kiválóság alapján a 13. az SZTE Mezőgazdasági Kara, a hallgatók kiválósága alapján a 11. helyen az SZTE Mérnöki Kar, a 17. helyen a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kar áll. A bölcsészettudományi képzésterületi rangsorban 3. az SZTE BTK az oktatók kiválósága alapján, 5. a hallgatók kiválósága alapján. Az SZTE Gazdaságtudományi Kara a 3. legjobb a hallgatók kiválósága, 11. az oktatók kiválóság alapján a gazdaságtudományi rangsorban.


Az informatikai képzések listáján az oktatók kiválósága alapján az első, a hallgatók kiválósága alapján a 6. helyen szerepel az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar. A jogi képzésterületi rangsorban az oktatók kiválósága alapján az első, a hallgatók kiválósága alapján a 4. az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar. A szegedi egyetem mérnöki kara az oktatók kiválóságát mérő listán a 21. a hallgatói kiválósági listán a 22. helyen szerepel a műszaki képzésterületi rangsorban.


Az orvos- és egészségtudományi képzési rangsorban az oktatók kiválóság alapján a 3. az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, 6. az SZTE Általános Orvostudományi Kar, 19. az SZTE Fogorvostudományi Kar, 20. az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. A hallgatók kiválósága alapján 3. az SZTE Általános Orvostudományi Kar, 13. az SZTE Fogorvostudományi Kar, 14. az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, 15. az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar.


A pedagógus-képzésterületi listán a hallgatók kiválóság alapján a 4. helyen szerepel az SZTE Tanárképző Központ, 11. helyen az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar. Az oktatók kiválóság alapján a 4. az SZTE Zeneművészeti Kar és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar. A sporttudományi képzésterületi rangsorban a hallgatók kiválósága alapján a 4. legjobb az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar.


A társadalomtudományi listán a hallgatók kiválósága alapján 7. az SZTE BTK, 9. az SZTE ÁJTK, 23. az SZTE JGYPK és 27. az SZTE ETSZK. A természettudományi képzésterületi rangsorban a hallgatók kiválósága alapján 3., az oktatók kiválóság alapján az 1. az SZTE TTIK.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek