SZTE Info

Kiemelt_LoveShake

Felráz a LoveShake – az SZTE hallgatóit párkapcsolati problémáikban a Léleknavigátor is segíti

Saját nő – férfi kapcsolatának jeleneteit viszi színre a LoveShake című előadásban két népszerű színművész. A különleges IH-beli bemutató, 2018. szeptember 19. után arra számít az egyetemisták „Léleknavigátora”, hogy több fiatalban is megérik a döntés: párkapcsolati problémái megoldásához szakember segítségét kéri az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Merész, szokatlan őszinteséggel vallanak magukról, kapcsolatukról a LoveShake zenés-táncos darab szerzői és főszereplői. A két népszerű színművész – Szabó Győző és Rezes Judit – közösen megélt élethelyzeteit viszi színre. Egyfajta párkapcsolati játék ez a formabontó darab. A „LoveShake – Az élet összeráz” című duett ajánlója szerint „közismert dalok és izgalmas koreográfiák segítségével mutatják be egy kapcsolat ívét, annak csodáit és nehézségeit. Történeteik saját történetek, megélt, igazi állomások. Az előadás ezért személyes érintettséggel, őszintén és kendőzetlenül mesél. Kerüli azonban a dokumentarista realitást, így a valóság és fikció keserédes keveréke jelenik meg a színpadon.”


loveshake_ea_horvathjudit_print-4576

 

– Egy-egy párkapcsolati problémákat feszegető színdarab bemutatója után többnyire megnövekszik azoknak az egyetemistáknak a száma, akikben megérik a döntés: családi vagy partnerével kapcsolatos gondjai megoldásához szakembertől kér segítséget – osztja meg tapasztalatát Tajti Péter. Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ irodavezetőjétől tudjuk, hogy a hallgatók mentális jólétének biztosításának támogatására minden felsőoktatási intézmény biztosítja a pszichológiai tanácsadást. Az SZTE 14 éves „központi szolgáltatását” mentálhigiénikus, pszichológus és pszichiáter szakember biztosítja.

 

Lehet-e harmóniában, együtt élni egy tőlünk teljesen különböző emberrel? Érdemes-e küzdeni egymásért? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ ad Szabó Győző és Rezes Judit páros, saját élethelyzetei és tapasztalatai alapján.

 

A „LélekNavigátor” az SZTE különleges szolgáltatása, úgy is mondhatnánk: „szegediegyetemikum”. Ezt a lelki élet világában iránymutatást jelentő, ráadásul ingyenes és online tanácsadást az SZTE hallgatói közül több százan igénybe veszik egy-egy tanévben. Ám a fiatalok lelki konfliktusainak 70 százalékát kitevő családi és párkapcsolati problémák megoldásához kulcsot ad az öt alkalommal ingyenes igénybe vehető személyes tanácsadás is. Szorongást oldó relaxációs, a tanulást segítő, valamint önismereti és személyiségfejlesztő kurzust az új szemeszter elején hirdetik.

 

A nőről és a férfiról szól a LoveShake. A történetei eredetiek és egyediek, mégis mindenki számára ismerősek lehetnek. „A sztárpár egyszerre vicces és szívszorító estével várja az érdeklődőket” – Szegeden 2018. szeptember 19-én, szerdán 19 órától az IH Rendezvényközpont színpadán. A belépőjegyes program a szegedi MASZK Egyesület szervezésében érkezik Szegedre.

 

Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szolgáltatásaival, 12 szakemberrel egy-egy tanévben körülbelül 300 hallgatónak segít. A mintegy 2000 órában nyújtott szolgáltatáscsomag személyes része magyar, angol és német nyelven is igényelhető. A szegedi egyetemisták lelki jólétét 14 éve segítő centrum honlapján megtalálható az információ: időpontot lehet foglalni a +36 62 544-029 számon, vagy a dcentrum@stud.u-szeged.hu e-mail címen, majd személyesen ügyfélfogadási időben lehet jelentkezni Szegeden, a Honvéd tér 6. szám alatti épületben, amely a Vitéz utca 17. szám alatti irányból is megközelíthető.

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Horváth Judit

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex