SZTE Info

Kiemelt_Megyek_utanad_RR

Ősbemutató – az egykori szegedi egyetemista, Grecsó Krisztián regénye a színpadon „szerelmi leltár"

Megyek utánad – Grecsó Krisztián nagysikerű regényéből most először készül színpadi mű. Az ősbemutatót a MASZK Egyesület szervezésében 2018. szeptember 28-án tartják az alkotók. A regényről és színpadi adaptációjáról a Grecsó-kutató Szántai Márkot, az SZTE BTK doktoranduszát kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Semmit magamról.” E Móricz-sort választotta mottónak Grecsó Krisztián. Az egykori szegedi egyetemista ma ismert és elismert író. „Hogyan is lehetne jobban elmesélni egy ember életét, mint a szerelmei történetén keresztül?” – kezdődik a 2014-ben napvilágot látott Megyek utánad című regény kiadói is könyvesbolti ajánlója. Jogos a kérdés: Grecsó Krisztián szövege kulcsregény, vagy szerelmes regény, vagy fejlődésregény, vagy…?


UNKP_Szantai_M


– A Megyek utánad nem kulcsregény, mert nem az a fontos, hogy felfedezünk-e olvasóként valós személyeket, eseményeket, bár szinte minden Grecsó-könyv esetében el lehet játszani ezzel. Szerelmes regénynek sem nevezném, egyrészt, mert ez a kategória a lektűrhöz vezetne el, másrészt, mert itt a szerelmek története inkább csak keret a főhős-elbeszélő Daru önmegértéséhez. Leginkább fejlődésregényként azonosíthatjuk, annak is egy olyan változataként, amely döntően egy fókuszt követve, a párkapcsolatok krónikája révén ragadja meg a személyiségváltozások természetét.


Grecso_konyvborito

Szereti-e Grecsónak ezt a regényét? Miért?


– Az önmegértés felől olvasva folytatása a Mellettem elférsz (2011) című könyvnek. A Mellettem inkább a családi történetek, a Megyek utánad pedig az egyéni sors segítségével folytat önanalízist. A tét nem is az, hogy el lehet-e mesélni egy ember életét a szerelmein keresztül, mert persze, hogy el lehet, inkább az az érdekes, ami összeáll ebből, ahogyan elvezet az elbeszélő én megértéséhez egy ilyen közelítés. Tanulságos irodalmi kísérlet, hogy íróilag hogyan lehet ezt megoldani, és az olvasó számára is adott az önmagára ismerés lehetősége – ezért érdekes számomra ez a regény.

 

Mit gondol Grecsó idővel kapcsolatos meglátásairól?


– A Grecsó-szövegek jellemzően a múltbéli, kollektív és személyes történetek determináló erejét hangsúlyozzák. A szereplők sorsa mindig a múltban gyökerezik, legyen ez személyesen megélt, családi, vagy a szűkebb-tágabb terekhez kötődő esemény. Egy titok napvilágra kerülése megváltoztatja az életüket, vagy éppen a felderített múlt segít megérteni tetteiket, gondolataikat. A terek mellett az időnek, sokszor a különböző időpillanatok párhuzamos mozgásának is kiemelt szerepe van ezekben a művekben.

 

Mi az a három ok, amiért ezt a Grecsó-művet elolvasásra ajánlja annak, aki még nem lapozott bele?


– Az életművel ismerkedők számára azért lehet jó kiindulópont, mert számos elemet tartalmaz a Grecsó-könyvek által megrajzolt szöveguniverzumból: a jellegzetes vidéki és fővárosi helyszíneket, valamint a sorsukkal, múltjukkal, önazonosságukkal küzdő figurákat. Ez a látszólag könnyedebb, szerelmi történeteket felvonultató könyv (amelyben a szerelmi történetek sem olyan könnyedek, sőt) ráadásul sok minden másról is szól: kirajzolódik benne a huszadik századi történelem egy-egy szelete, az elbeszélő hetvenes-nyolcvanas évekbeli gyermekkorának háttérdíszleteitől egészen a délszláv háborúig. Mindeközben folytonosan reflektál az irodalmi hagyományra is, Móricztól József Attilán át saját művekből vett lírai és prózai intertextusokig.

 

Mit gondol: egy regény színpadi változata hogyan hat az olvasóra, az alapműre, a szerzőre?


– Fontos, hogy a néző ne a regény maradéktalan visszaadását várja a darabtól, hanem arra legyen kíváncsi, hogyan formálódik az anyag, miként jelenik meg a történet színházi térben. Ez mindig izgalmas, korábban a Mellettem elférsz című regényből is készült színpadi verzió, 2014-ben mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban, hosszú hónapokon át teltházzal futott. Az, hogy ez az előadás mennyiben értelmezi át a regényt, kiderül a szegedi ősbemutatón, de annyi biztos, hogy új megvilágításba helyezi, kedvet csinálhat az olvasáshoz, újraolvasáshoz.

 

*


megyek_utanad_foto


A Grecsó Krisztián-Bíró Bence: Megyek utánad szerelmi leltár ősbemutatója 2018. szeptember 28-án 19 óra 30 perckor kezdődik a Régi Zsinagógában (Szeged, Hajnóczy utca 12.)

Grecsó Krisztián regényét színpadra írta: Bíró Bence. Szereplők: Mészáros Béla, Kurta Niké, Baki Dániel. Látvány: Ottlik Jikka. Fény: Lukács Sándor, Turcsányi István. Asszisztens: Vincze Petra. Rendező: Dékány Barnabás.

Az előadás a MASZK Egyesület (Szeged), az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE együttműködésében készült. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Színházművészet Kollégiuma. Belépőjegy: 2000 Ft, diákigazolvánnyal 1500 Ft.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Révész Róbert, Bobkó Anna, Dékány Barnabás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 17.
  15:00 - 16:00
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  A szerzővel Prof. Dr. Gallé László emeritus professzor (TTIK Ökológiai Tanszék) beszélget. A könyv az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg 2019. szeptember 10-én, a helyszínen lehetőség lesz a kötet megvásárlására.
  A hangyák világa számunkra idegen világ. Nehéz megérteni az önfeláldozásukat, kérlelhetetlenségüket. Ezek az apró lények jéghideg logika mentén működnek. A szeretet, önzés, becsvágy, szégyen számukra üres fogalmak. Nem az egyed szintjén kell őket vizsgálni: a hangyafészek minden egyes egyede egy szuperorganizmus részét képezi. A kolónia az, ami él, növekszik, szaporodik, sőt gondolkozik és döntéseket is hoz. Minél nagyobb a hálózat, annál összetettebb döntéseket képes meghozni. A hangyák világa talán az evolúció egy következő lépcsőfoka lehet, a szuperorganizmusé, ahol az egyed, hasonlóan a soksejtes élőlények sejtjeihez, már egy nagy egész része, ami önállóan már életképtelen. Gyakran azért olyan nehéz számunkra megérteni a hangyák társadalmát, mert félreértjük a motivációikat. Számunkra ők a földi idegenek.
  Csősz Sándor 1971-ben született Gyulán. Biológusként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem), PhD-fokozatát 2007-ben Szegeden szerezte meg. 2002 és 2012 között a Magyar Természettudomány Múzeum hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője, 2013-tól az MTA-ELTE-MTM Ökológiai kutatócsoport munkatársa. 2014-2017 között a California Academy of Sciences ösztöndíjával a madagaszkári hangyákat kutatta. Hazatérése óta ismét az Ökológiai kutatócsoportban dolgozik. Fő érdeklődési területe a hangyák, emellett kutatta a boglárkalepkék és a hangyák kapcsolatát, valamint a hazai gyepek hangyaközösségeit. A biológiai sokféleség kutatói között szaktekintélynek számít. Számos nemzetközi együttműködésben vesz részt, rangos tudományos közlemények szerzője. Munkássága során közel hetven addig ismeretlen fajt fedezett fel Európában és trópusi területeken. Évekig tanított a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Szent István Egyetemen.
  Az esemény ingyenes, és nem feltétele a könyvtári tagság.
 • szeptember 17.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 17.
  18:00 - 19:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Germán Filológiai Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében