SZTE Info

Kiemelt_Semmelweis

Semmelweis Ignác szobra az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kertjében

Szoborállítással és előadásokkal tiszteleg Semmelweis Ignác emléke előtt, az „első igazi klinikai tudós” születése 200. évfordulója alkalmából a Szegedi Tudományegyetem. Az „anyák megmentőjének” mellszobrát fölállították az SZTE ÁOK szülészeti klinika Semmelweis utcai főbejáratánál, illetve hamarosan fölavatják a WHO genfi székházában is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világon elsőként statisztikai adatok és saját tudományos kutatásai, megfigyelései alapján Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője” felfedezte fel, hogy a gyermekágyi láz nem járvány, hanem az orvosok által terjesztett fertőzés. Megállapította, hogy a XIX. század közeépig kiemelkedően magas halálozási arányszámmal járó gyermekágyi láz és az azt okozó fertőzés a szülő nőkkel kapcsolatba kerülő személyek gondos kézfertőtlenítésével megelőzhető. Több vegyszer kipróbálása után 1847 tavaszán a klórmeszet választotta fertőtlenítőszernek. A klórmeszes kézmosás szigorú bevezetésével az általa vezetett szülészeti osztályon 25-30-ról 1 százalékra esett vissza a halálozási arány. Többek között e tényekről is szó esett a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ rendezvényein 2018 első felében, a Semmelweis-emlékévhez kapcsoldó előadásokon.


SIszobor_LGY

 

 

„az első igazi klinikai tudós”


Semmelweis Ignácnak köszönhető, hogy az összes manuális orvosszakma ott tart, ahol ma van! Tanai sok millió ember életét mentették meg – hangsúlyozta Prof. Dr. Lázár György. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja a Semmelweis Ignácot ábrázoló mellszobor 2018. szeptember 4-i avató ünnepségén arról is beszélt, hogy „az első igazi klinikai tudós” módszerei, melyeket a szepszis és gyermekágyi láz megelőzésére alakított ki a statisztikai adatokat elemezve, saját korában nem találtak megértésre és elfogadásra kollégái körében. – Semmelweis lelkesedéssel teli, komoly és kitartó munkájának igazi jelentőségét csak a következő orvosgeneráció ismerte fel igazán – mondta a szegedi sebészprofesszor, aki görög sorstragédiához hasonlította Semmelweis életét és halálát. – Ám a görög tragédiának szerves része maga a katarzis: Semmelweist tanainak elfogadása és általánossá válása a halhatatlanok sorába emelte.


SIszobor_VIP

Az SZTE Semmelweis-szoboravató ünnepségén készült felvételek megtekinthetőek itt:

https://www.flickr.com/photos/143739712@N04/sets/72157699437485331


Semmelweis Ignác mellszobrát a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof Dr. Rovó László és kancellárja, Dr. Fendler Judit, továbbá az SZTE több rektorhelyettese, az SZTE ÁOK és több egyetemi kar dékánjának, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ számos jeles munkatársának, illetve ifjú medikusoknak és gyógyszerészhallgatóknak a jelenlétében avatták föl.


SIszobor_PI

 

Nemzeti, sőt nemzetközi hősnek nevezte a XIX. századi magyar tudóst beszédében Jean-Marc Cavaillon. A párizsi Pasteur Intézet professzora szerint minden orvosnak, minden tudósnak, orvostanhallgatónak, sőt: mindenkinek ismernie kell Semmelweis Ignácot. Az SZTE vendégprofesszora kitért Semmelweis újítására, a kézmosás fontosságára, ami talán banálisnak tűnhet napjainkban. Ám Semmelweis tudta, hogy életeket ment. Napjainkban, születése 200. évfordulóján olyan tisztelet veszi körül, amelyet életében sosem kapott meg. Bár a szepszis, mely ellen harcolt, még mindig létezik, a kézmosás higéniájának a szükségessége ma már nem vitatott, hanem teljesen elismert alapszíntű, klasszikus szabály az orvostudományban is.

 

 

A szegedi örökség


– „Mi Semmelweis öröksége?” Ezt kérdezték tőlem egy franciaországbeli konferencián. „Szeged úgy tiszteleg Semmelweis emléke és munkássága előtt, hogy minden újszülött a Semmelweis utcában, az SZTE klinikáján látja meg a napvilágot” – idézte fel Prof. Dr. Bari Ferenc, az SZTE ÁOK prodékánja élményét. Elárulta: ennek hatására határozta el, hogy javasolja: az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika utcája névadójának szobrot kell állítani! Az ötlet megvalósítását az SZTE vezetése támogatta, a feladatot Farkas Pál szegedi szobrászművész örömmel vállalta.


SIszobor_BF

 

Genfben, a WHO székházában ugyancsak az SZTE ÁOK kezdeményezésére és a szegedi egyetem részbeni támogatásával állítják föl Semmelweis Ignác szobrát – árulta föl a szegedi kezdeményezés ötletgazdája, Prof. Dr. Bari Ferenc, aki 2018 nyarán, a fiatal orvosokat Semmelweis örökségére utalva indította el pályájukon: „Mossanak minél gyakrabban kezet. Legyen mindig tiszta a kezük! S maradjon mindig tiszta a kezük!”

 

– Semmelweis példáját és igazságát terjeszteni szakmai és erkölcsi kötelesség is – fogalmazott Prof. Dr. Németh Gábor. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája igazgatója kifejezte örömét, hogy ennek az intézmények a kertjében, a főbejárat közelében, a Semmelweis utcában áll Farkas Pál szobrászművész alkotása. Hiszen az „anyák megmentője”, Semmelweis Ignác szobra előtt érkeznek és távoznak az SZTE- klinikát látogató nők és asszonyok, az édesanyák, édesapák és az itt született gyermekek.

 

 

A hallgatók véleménye


Immár Semmelweis mellszobra mellett hetven köztéri alkotás, köztük például a szegedi Tiszavirágzás és a Pénzes kárász szobor is Farkas Pál művészetét hirdeti. Miként fér meg az alkotás és a művészeti oktatás egy életműben? – kérdeztük a szoboravató ünnepség végén Farkas Pált, aki szelíd s mégis szenvedéllyel teli mosollyal azt válaszolta: „Mikor az ember már úgy érzi mindent átadott, amit tud és elég tanáccsal ellátta a hallgatókat: irány a műterem.” 


SIszobor_GYTK_hallgatok

 

– Tetszik ez a szobor – fényképezkedett a ragyogó alkotással a szemközti kollégiumból az ünneplők közé vegyülő két egyetemista lány. Egyiküktől, Dúl Izabellától megtudtuk: az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói is tanulnak Semmelweisről a kvalitatív kémia és a tudománytörténeti kurzuson. Barátnője, a kiskőrösi Csvila Johanna pedig nevetve elárulta: három testvérével egyetemben itt született a szegedi klinikán, amelynek bejárata közelében immár ifjú nőként tiszteleghet Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője” szobra előtt.

 

SZTEinfo – Ferencz Hedvig, Ú. I.

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. október 15.

Benedekfi_nyito

Benedekfi István és Benedekfi Zoltán a szegedi egyetem iskolapadjától indulva ma már a katedrán állva adják át az SZTE-n megszerzett tudásukat. A fiatal tehetségek nevéhez saját kurzus, egy különleges előadásmód és egy Oscar-díjra jelölt film zenéje is kapcsolódik. A testvérpárt a zene szeretetéről és munkájukról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE KK Osztrák Könyvtárának és az SZTE BTK Osztrák Tanszékének közös szervezésében
 • november 20.
  18:00 - 19:00
  A SZAB Tudósklub és a Szegedi Közéleti Kávéház közös rendezvénye. A beszélgetés résztvevői: Dr. Csikós Zsuzsanna tanszékvezető egyetemi docens, Prof. Dr. J. Nagy László professor emeritus, Dr. Csernus Sándor egyetemi docens és Dr. Dékány András egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatói. A beszélgetést vezeti: Dr. Lénárt András egyetemi adjunktus (SZTE BTK) Prof. Dr. Anderle Ádám, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének alapítója és vezetője hosszú éveken keresztül, nemzetközi szinten is a hispán világ kiemelkedő kutatójának számított, ma is meghatározó szaktekintély. Magas rangú magyar és nemzetközi kitüntetések, számos önálló kötet és tanulmány mutatja, hogy Spanyolország és Latin-Amerika kapcsán széleskörű tudással rendelkezett, amit iskolateremtő egyetemi oktatóként és kutatóként évtizedeken keresztül osztott meg hallgatóival és az olvasóközönséggel. Halálának második évfordulóján pályatársai, barátai idézik fel emlékeiket Anderle professzorral kapcsolatban, amely segítségével kirajzolódik egy rendkívül színes és izgalmas pálya képe.
 • november 20.
  19:00 - 20:00
  Műsor: I. Brandenburgi verseny, valamint a C-dúr szvit lesz hallható
 • november 21.
  14:00 - 18:00
 • november 21.
  16:00 - 17:00
  A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Kérjük, látogatási szándékát jelezze a Tudós Klub kezdete előtt Biacsics Boglárkánál e-mailen a biacsicsb@richter.hu címen!