Bezár

Hírarchívum

KE_termeszettudomany_2018

Természettudományos érdekességek a Kutatók Éjszakáján

Természettudományos érdekességek a Kutatók Éjszakáján

2018. szeptember 24.
2 perc

Rengeteg különleges programmal várja az érdeklődőket a Természettudományi és Informatikai Kar, illetve a Mérnöki Kar, szeptember 28-án. A Kutatók Éjszakáján megismerkedhetünk a feketelyukakkal, megtudhatjuk, hogyan készül a csoki télapó, milyen nyomokat hagynak a betegségek a csontokon, és megvizsgálhatjuk az X-kromoszómához kapcsolódó szemszín öröklődést is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Mérnöki Kar szervezésében barangolhatunk a mechatronika játszóterén, vagy részt vehetünk látványos víz-és szennyvíztisztítással kapcsolatos kísérletekben. Az édesszájúaknak kötelező program a Csoda Csoki Éjszaka, ahol bemutatják a csokoládé formázását kísérletekkel, és megtudhatjuk, hogyan készül a csoki télapó. A legbátrabbak pedig meg is kóstolhatják az elkészült alkotásokat. Akik pedig Hamupipőkeként szeretnék kipróbálni magukat, azok részt vehetnek a gabonamagvak szétválasztási kísérletében.


Számos növényekhez kapcsolódó programmal készül a TTIK is. Többek között a „herbáltól” a heroinig, sámánok, boszorkányok és megtévedt tinik nyomába eredhetünk a pszichedelikus szépségekről szóló előadás során. Egy interaktív bemutatón, amely a növényi zárósejtek működéséről szól, választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogyan „lélegeznek” a növények, és hogyan párologtatnak. Távolabb kalandozva a növények világától, érdekes kémiai kísérletekben is részt vehetnek a látogatók. A genetika iránt érdeklődők megtudhatják, hogy az egyes emberek örökítőanyaga közötti eltérések, hogyan befolyásolják és eredményezik azt, hogy minden ember egyedi.


A TTIK-n az informatika iránt érdeklődő vendégek is rengeteg izgalmas program közül válogathatnak. A látogatók megtudhatják, hogy mit is tanulhatnak Steve Jobstól, vagy bepillanthatnak a mikroszimulációs eszközök alkalmazásába. A környezetváltozás iránt érdeklődők választ kaphatnak a régóta fenyegető kérdésre: üvegház vagy jégkamra vár ránk? Ehhez kapcsolódóan lehetőségünk lesz az időjárással is jobban megismerkedni. Megtudhatjuk, hogy van-e hangja az időjárásnak, és hogyan fotózzuk azt. Sőt, akár a vállalkozó szelleműek maguk is készíthetnek időjárás-jelentést.


Interaktív formában elkészíthetjük saját ujjlenyomatainkat is, sőt szakember segítségével elemezhetjük is azokat. Az érdeklődők bevezetést kapnak az archeogenetikai DNS-vizsgálatok világába is, a rokoni kapcsolatok, vándorlási útvonalak, népcsoportok származásának és betegségeinek genetikai kutatásába. Milyen nyomokat hagynak a betegségek a csontokon? Milyen járványok tizedelték őseinket? A kérdésekre a válaszokat Dr. Pálfi György paleopatológus adja meg nekünk.


A Természettudományi és Informatikai Kar, valamint a Mérnöki Kar részletes programjait itt elérhetők: Kutatók Éjszakája 2018


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAA program az EFOP-3.4.4-16-2016-00015 számú, „A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban” című projekt keretében valósul meg.



Korábban írtuk:

Társadalomtudományos szenzációk a Kutatók Éjszakáján

Egészségtudományi különlegességek a Kutatók Éjszakáján

Mezőgazdasági témájú programok a Kutatók Éjszakáján

Bölcsészettudományi érdekességek a Kutatók Éjszakáján

Középpontban a tudomány: több száz program a Kutatók Éjszakáján

Szavazás és pályázatok a Kutatók Éjszakája programjai között

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek