Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_MFOE_j
Vándorgyűléssel kezdődött, kongresszussal folytatódik a fül-, orr-, gégész orvosok találkozója

Vándorgyűléssel kezdődött, kongresszussal folytatódik a fül-, orr-, gégész orvosok találkozója

2018. szeptember 13.
3 perc

Több mint egy tucat kerekasztal-beszélgetés, csaknem kétszáz előadás és számos poszter, néhány videobemutató – ez a Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete (MFOE) 45. kongresszusának, valamint az MFOE Audiológiai Szekciója 55. Vándorgyűlésének számokban kifejezhető jellemzője. Az SZTE ÁOK szakklinkája szervezi a két rangos programot, amelynek az SZTE TIK ad otthont 2018. szeptember 13. és 16. között.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hallást segítő implantátumok beültetésében, a gégesebészetben, a felsőlégúti szűkületek operációjában az európai élvonalba tartozik a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Fül-Orr Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika. E kimagasló szakmai munkának a visszatükröződése, hogy az utóbbi évtizedben többször is Szeged adott otthont a MFOE kétévente és az MFOE Audiológiai Szekció évente összehívott tanácskozásának.


A hallástannal foglalkozó doktoroké a legnagyobb szekció a Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej, Nyaksebész Orvosok Egyesületen (MFOE) belül. Ez a magyarázata annak, hogy az MFOE szegedi rendezvény-sorozata 2018. szeptember 13-án az Audiológusok 55. Vándorgyűlésével kezdődött az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.


AU_vandorgy_kit


Az MFOE elnöke, a MFOE 45. kongresszusa elnöke, az SZTE ÁOK Fül-Orr Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika vezetője, Prof. Dr. Rovó László adta át a Békésy- és a Widex-díjat az Audiológusok 55. Vándorgyűlése nyitányán.


A beszédértés és javítása, az újszülöttkori hallásszűrés, a tinnitus, vagyis a fülzúgás a fő témája az audiológusok vándorgyűlésének. A szakmai program része az agyalapi sebészeti kurzus ugyanúgy, mint az audiológiai workshop, a lézersebészeti bemutató.


AU_vandorgy


– A hallás félig-meddig fizika. Bizonyítja ezt az is, hogy a hallástan egyetlen orvosi Nobel-díjasa Békésy György mérnök – magyarázta mosolyogva saját helyzetét Prof. Dr. Kiss József Géza. Az eredetileg fizikus diplomával rendelkező, majd a mérnöki és közgazdasági végzettséget is megszerző, később orvosi fül-orr-gégészetből doktoráló és habilitáló, ilyen tantárgyakat oktató, az SZTE ÁOK Fül-Orr Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján több mint negyven éve dolgozó szakember a biológia és mikrobiológia világában is otthon van. A halláskárosultak helyzetét javító implantátumokkal foglalkozó szakember a MFOE Audiológiai Szekciójának és az Audiológusok 55. Vándorgyűlésnek az elnökeként úgy véli: világszínvonalon dolgoznak a hazai audiológusok.


A Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete elnöke immár négy éve Prof. Dr. Rovó László, aki 2018. szeptember 14-én 9 órakor nyitja meg a MFOE 45. kongresszusát.


AU_vandorgy1

Az endoszkópos sinus és fülsebészet, a gége és garat mikrosebészet új lehetőségei, az implantálható hallókészülékek, a rekonstrukciós sebészet. Ezek az MFOE 45. kongresszusának fő témái. Az SZTE ÁOK Fül-Orr Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika vezetője előadást tart, kerekasztal-beszélgetést moderál, aktív szerepet vállal kutatási és gyógyítási területe újdonságainak a bemutatásában. Hiszen a modern, implantálható eszközök sebészete mellett a gégeszűkületek sebészeti megoldásának is a világ élvonalába tartozó, szakavatott ismerője.


A konferencián a lézer- és a robotsebészettől kezdve a gégerák diagnosztikán keresztül és az audiológiáig számos video-bemutatóra várják az érdeklődőket. Több mint 50 – köztük számos magyar – vállalat mutatja be hallókészülékeit és implantátumait, sebészeti eszközeit. E cégek termékeinek a fejlesztésébe is bekapcsolódik az SZTE, de diagnosztikai módszerek kipróbálásában is részt vesznek a klinikai szakemberek.


A fül-orr-gégész szakorvosokon kívül belgyógyászok, idegsebészek és mérnökök is érkeznek az MFOE 45. konferenciájára. A több mint ezer szakembert mozgósító program célja a fül-, orr-, gége és fej, valamint nyaksebész orvosok fejlődésének, az utóbbi években hazánkban is bevezetett új műtéti és diagnosztikai eljárásoknak a koncentrált bemutatása. A programon részt vesznek a szakorvosok és a kiemelt témakör határterületeit képviselő neves hazai és nemzetközi szaktekintélyek is. Továbbképző és együttműködést erősítő szerepe is van e konferenciának. Ugyanakkor a rendezvény a fiatalok számára kiírt tudományos díjakkal a felnövekvő fül-orr-gégész generáció bemutatkozására és elismerésére teremt alkalmat.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek