csapadek

Csapadék és villámárvíz előrejelző rendszert fejlesztenek az SZTE-n

Csapadék és villámárvíz monitoring, előrejelző, online tájékoztató és figyelmeztető rendszert építenek ki a magyar-szerb határ menti régiók városaiban. A Szegedi Tudományegyetem projektje jelentősen segítheti az extrém „csapadékesemények” idején a városlakókat a személyes szintű védekezésben, és támogatja a helyi döntéshozókat, közműszolgáltatókat az esetleges válsághelyzetek kárainak enyhítésében.

Közép-Európa városi térségeiben a jelentős károkkal járó villámárvizek összefüggnek a klímaváltozással. Térségünkben ugyanis a csapadék egyre kevesebb, és egyre intenzívebb „csapadékeseményben” koncentrálódik. Az „Extrém csapadék és villámárvíz monitoring, előrejelzés és korai figyelmeztető rendszer fejlesztése a Magyar-Szerb határon átnyúló régió városi területeire” című URBAN-PREX HUSRB/1602/11/0097 projektet 2019. április 25-én mutatták be a Szegedi Tudományegyetemen.


Olyan innovatív fejlesztés a projekt célja, amelynek eredményeként kiépítik a csapadék és villámárvíz monitoring, előrejelző és online tájékoztató és figyelmeztető rendszert a magyar-szerb határ menti régiók városaiban. Két csapadékmérő hálózatot alakítanak ki a projektterület két legnépesebb városában. A szerbiai Novi Sad (Szabadka) és a magyarországi Szeged városában az eddigieknél jóval nagyobb térbeli felbontásban ismerhető meg a lehulló csapadék mennyisége. A rendszer folyamatosan gyűjtött adatai és a mérések valós idejű megjelenítése jelentősen segítheti az extrém „csapadékesemények” idején a városlakókat a személyes szintű védekezésben. E projekt támogatja a helyi döntéshozókat és közműszolgáltatókat is az esetleges válsághelyzetek kárainak enyhítésében.

 

A valós időben operatívan futó rövid távú csapadék és villámárvíz előrejelző rendszer kifejlesztése is része a projektnek. Ez nemcsak a két legnépesebb városra, hanem a program teljes területére kiterjed. Az előrejelző rendszer kialakítása számos távérzékeléses eljárással gyűjtött adaton és a két városban kiépített csapadék monitoring rendszerek mérésein alapul. A két város csapadék monitoring adatai az előrejelző rendszer finomhangolásához szükségesek. Ezzel garantálható a minél pontosabb előrejelzés a teljes „program-területre”.

 

Az aktuális mérési adatok és az előrejelzések szabadon elérhetők lesznek bárki számára a projekt weboldalán, valamint a közösségi médiában, továbbá az Android mobil applikáció segítségével. A méréseket és az előrejelzést egy korai figyelmeztető rendszer is kiegészíti. E fejlesztést a lakosság vagy a helyi hatóságok alkalmazhatják a veszélyes időjárásra történő felkészülés időszakában vagy az extrém csapadék okozta elemi károk enyhítésére.