SZTE Info

kiemelt_SZESZT

Hétvége az egyetemi színházak jegyében

Negyedszer gyűltek össze több város fiatal társulatai a Szegedi Egyetemi Színházi Találkozóra (SZESZT-re) április 26. és 28. között. Az immár hagyománnyá vált mini-fesztiválon három napig, öt helyszínen, egész délutánokat és estéket kitöltő programokon mutatták be a művészeti csoportok saját előadásaikat és ismerkedtek meg egymás színpadi módszereivel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A találkozó megnyitóját az SZTE rektori épületének dísztermében tartották, amelyen Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja, az egyetemi színházi egykori tagja köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta: ha a mindenkori hallgató nem csak órától órákig tartózkodik az egyetem falai közt, hanem azon felül is talál elfoglaltságot magának, például önként részt vesz egy színtársulat munkájában, akkor az egyetem és a város kulturális körforgásába is bekapcsolódhat.


SZESZT_megnyito2


Miután Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője is köszöntötte a Szegedre érkezett társulatokat és jó időtöltést kívánt nekik a városban, Chen Xin, az SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium növendékének inspiráló zongorajátéka bocsátotta útra a résztvevőket a programok forgatagába.


SZESZT_megnyito


A találkozó hivatalos vendégei a pécsi Janus Egyetemi Színház (JESZ), a Debreceni Egyetemi Színház (DESZínház), a Veszprémi Egyetemi Színpad (VESZ), a vecsési Kisspista Színház és a székelyudvarhelyi SGR Projekt voltak, egy-egy előadással vagy szakmai bemutatóval, Szegedről pedig a „házigazda” Szegedi Egyetemi Színház zenekara, a Naked SZESZ, a Homo Ludens Project, a Szegedi Nemzeti Színház Kooperáló nevű színházpedagógiai alkotótere, valamint üdítő színfoltként a Poén Partizánok stand up csapat mutatkoztak be a közönségnek. A felvonultatott előadások nem szűkölködtek innovatív megoldásokban, elrugaszkodott nézőpontokban, például a székelyudvarhelyi társulat Kisherceg-előadásában az ismert történetet úgy csavarták meg, hogy a címszereplő nem egy fiú, hanem egy a Földet megtámadó aszteroida volt, vagy a Kooperáló alkotótér Raktárépület című lehengerlő előadásában, amely dráma az SZTE NKI Kulturális Iroda által kiírt 2018-as Egyetemi Drámapályázat győztes munkája volt, középiskolások adtak elő, húsbavágó témában, korukat és tapasztalatukat meghazudtoló módon.


SZESZT_megnyito3


A szombati és a vasárnapi program egy-egy színésztréninggel kezdődött a ZUG színház és művészeti tetthelyen, Szilágyi Szabolcs, a Homo Ludens Projekt tagja vezetésével, de a vendég társulatok is készültek saját szakmai bemutatóval, és interaktív vitaszínházzal. Az előadások helyszínéül a Szegedi Pinceszínház, az SZTE BTK régi tornaterme, a ZUG és a Szegedi Nemzeti Színház balett-terme szolgáltak, majd minden este a JATE Klubban szakmai beszélgetéssel és hajnalba nyúló bulival zárult. Itt mutatták be záróakkordként a Naked SZESZ második lemezét, a Pehelysúlyú világot is. A beszélgetéseken a találkozó zsűritagjai, dr. Kosztolányi József egyetemi docens, Büky Beáta színművész, Benkő Imola Orsolya, a Homo Ludens Project művészeti vezetője és Kiss Ágnes bábművész osztották meg gondolataikat Varga Norberttel az aznap látott előadásokról és egyéb programokról, amelyek sokszínűsége és tartalmassága garantálta a hosszas értékeléseket, ugyanakkor mind a szervezők, mind a résztvevők kreatív fantáziáját előre is megindíthatta a jövő évi, már kereknek mondható, 5. találkozó kínálatához.


SZTEinfo- Gellérfi Bence

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)