SZTE Info

kiemelt_BTK_verseny

Az Internet, mint a művelt diákok barátja - rendhagyó tanulmányi verseny zajlott a BTK-n

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a kulturális örökség európai évének jegyében szervezett „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” címmel kreatív műveltségi versenyt. A három fordulós, 11-12. évfolyamos középiskolásoknak meghirdetett, még 2018 decemberében indult verseny döntőjét április 12-én rendezték a Bölcsészkar épületében. A tíz legjobb eredményt elért diák közül Török Petra, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulója lett a győztes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Internet nemcsak veszélyforrás, hanem a tudásszerzés és tudásterjesztés páratlanul hatékony, érzékeny és összetett tere is. A felsőfokú könyvtárosképzés szegedi egyetemi gazdája, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke ezért olyan tanulmányi versenyt hirdetett, ahol felsős középiskolásoknak az informatika eszközeivel kellett műveltségi, a kulturális örökséggel kapcsolatos kérdéseket megoldaniuk. Nem is akárhogy: gondolkodásra, kreativitásra késztetve őket.


IMG_20190412_100507


A megoldás egyetlen feladat esetében sem volt elég: az is számított, hogyan keresték meg a választ, hogyan döntötték el, mi hiteles forrás, mi nem az; hol találták meg például a megadott verset vagy szakirodalmat; vagy milyen nagy gyűjteményeket (könyvek, folyóiratok, könyvkatalógusok, múzeumok, adatbázisok) használtak és miért éppen azokat.


A kiírók célja az volt, hogy a verseny résztvevőinek digitális írásbeli készségei úgy fejlődjenek, hogy egyben műveltségük is növekedjen. A feladatok rávezették a diákokat arra, hogy a „keresés” önmagában kevés, hiszen műveltség nélkül hatékony keresés sem végezhető, tehát a klasszikus, tudásközpontú műveltség és a modern technológia nem kizárja, hanem erősítheti egymást. A tanulás így egyben szórakozás is lehet.


IMG_20190412_100649


Április 12-én az addigi fordulókban legjobb eredményt elérő tíz diák és kísérő tanáraik találkoztak a versenyt szervező tanszék oktatóival a Bölcsészkar Informatoriumában, ahol délutánra, szoros versenyben megszületett az eredmény is.

Az első (Török Petra, Bethlen Gábor Református Gimnázium, felkészítő tanára: Csipakné Nagy Bertilla) a második (Zanócz Bence, BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma, felkészítő tanára: Ollárné Tatár Mária) és a harmadik helyezettet (Rácz Fanni, Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, felkészítő tanára: dr. Major Hajnalka) alig néhány pont választotta el egymástól. De a jó hangulatú, közös büféebéddel záruló eseményen nemcsak az értékes ajándékutalvánnyal gyarapodó győztesek, hanem valamennyi résztvevőről elmondható volt: nagy lépéseket tettek a digitális térbe költözött és ott is folyamatosan gyarapodó kulturális örökség megismerésében, s mostantól kétségkívül tudatosabban vehetnek részt ennek megőrzésében és ápolásában is.


BTK_verseny
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


SZTEinfo

Fotó: SZTE BTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00