SZTE Info

kiemelt_BTK_verseny

Az Internet, mint a művelt diákok barátja - rendhagyó tanulmányi verseny zajlott a BTK-n

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a kulturális örökség európai évének jegyében szervezett „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” címmel kreatív műveltségi versenyt. A három fordulós, 11-12. évfolyamos középiskolásoknak meghirdetett, még 2018 decemberében indult verseny döntőjét április 12-én rendezték a Bölcsészkar épületében. A tíz legjobb eredményt elért diák közül Török Petra, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulója lett a győztes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Internet nemcsak veszélyforrás, hanem a tudásszerzés és tudásterjesztés páratlanul hatékony, érzékeny és összetett tere is. A felsőfokú könyvtárosképzés szegedi egyetemi gazdája, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke ezért olyan tanulmányi versenyt hirdetett, ahol felsős középiskolásoknak az informatika eszközeivel kellett műveltségi, a kulturális örökséggel kapcsolatos kérdéseket megoldaniuk. Nem is akárhogy: gondolkodásra, kreativitásra késztetve őket.


IMG_20190412_100507


A megoldás egyetlen feladat esetében sem volt elég: az is számított, hogyan keresték meg a választ, hogyan döntötték el, mi hiteles forrás, mi nem az; hol találták meg például a megadott verset vagy szakirodalmat; vagy milyen nagy gyűjteményeket (könyvek, folyóiratok, könyvkatalógusok, múzeumok, adatbázisok) használtak és miért éppen azokat.


A kiírók célja az volt, hogy a verseny résztvevőinek digitális írásbeli készségei úgy fejlődjenek, hogy egyben műveltségük is növekedjen. A feladatok rávezették a diákokat arra, hogy a „keresés” önmagában kevés, hiszen műveltség nélkül hatékony keresés sem végezhető, tehát a klasszikus, tudásközpontú műveltség és a modern technológia nem kizárja, hanem erősítheti egymást. A tanulás így egyben szórakozás is lehet.


IMG_20190412_100649


Április 12-én az addigi fordulókban legjobb eredményt elérő tíz diák és kísérő tanáraik találkoztak a versenyt szervező tanszék oktatóival a Bölcsészkar Informatoriumában, ahol délutánra, szoros versenyben megszületett az eredmény is.

Az első (Török Petra, Bethlen Gábor Református Gimnázium, felkészítő tanára: Csipakné Nagy Bertilla) a második (Zanócz Bence, BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma, felkészítő tanára: Ollárné Tatár Mária) és a harmadik helyezettet (Rácz Fanni, Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, felkészítő tanára: dr. Major Hajnalka) alig néhány pont választotta el egymástól. De a jó hangulatú, közös büféebéddel záruló eseményen nemcsak az értékes ajándékutalvánnyal gyarapodó győztesek, hanem valamennyi résztvevőről elmondható volt: nagy lépéseket tettek a digitális térbe költözött és ott is folyamatosan gyarapodó kulturális örökség megismerésében, s mostantól kétségkívül tudatosabban vehetnek részt ennek megőrzésében és ápolásában is.


BTK_verseny
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


SZTEinfo

Fotó: SZTE BTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)