SZTE Info

kiemelt_SZGYTV_biokemia

Zentai diákok látogattak az SZTE ÁOK Biokémiai Intézetébe

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézetében jártak 2019 tavaszán a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai tanárukkal. A három tanuló a tavaly decemberi Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjaként nyerte el a lehetőséget.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ország egyik legnagyobb és legrangosabb természettudományi versenye, az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny két fordulóból áll. A versenyen a kérdéseket biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas tudós életéből, munkásságából állítják össze az egyetem kiváló oktatói. A szervezők az értékes nyeremények kiosztása mellett minden évben kisorsolnak a döntőbe be nem jutott csapatok között az egyetem természettudományos intézeteibe szóló intézmény- és laborlátogatásokat is. Így a tehetséges diákok személyes élményt szerezhetnek az SZTE-n folyó oktató és kutató munkáról.


SZGYTV_biokemia2


A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulói is az egyik különdíjnak köszönhetően látogathatták meg az SZTE ÁOK Biokémiai Intézetét. A tehetséges fiatalok – Kulcsár Tamás, Csepella Máté és Csíkos Enikő – hatalmas élményként élték meg a 2018-as Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. – Iskolánk évek óta részt vesz a versenyen, és mindenki pozitív élményként mesél róla. Nagyon örültünk a különdíjnak és alig várjuk, hogy bepillantsunk az egyetem biokémiai intézetének munkájába – fogalmaztak. A fiataloktól megtudtuk: mindannyian az SZTE-t jelölik meg a továbbtanulásnál. – Van még időm eldönteni, hogy pontosan mivel szeretnék foglalkozni, de a biológia és a kémia érdekel leginkább, így valószínűleg e területek valamelyikén fogok továbbtanulni – mondta Kulcsár Tamás. – Már másfél éve eldöntöttem, hogy sebész leszek, így az orvosit tűztem ki célul – tette hozzá Csepella Máté. Csíkos Enikő inkább a matematika felé orientálódik, a fiatal tehetség alkalmazott matematikát szeretne tanulni az SZTE-n.


SZGYTEV_biokemia


A zentai gimnázium tanulóit Prof. Dr. Dux László az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet vezetője köszöntötte, és mutatta be az intézet feladatait és kutatási tevékenységét. Az intézetvezető előadása után Dr. Csont Tamás, egyetemi docens ismertette a diákokkal, a tanár-hallgató közös kutatómunka lehetőségeit, a Tudományos Diákköri Konferencia előnyeit. Az intézet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az egyetemisták és az oktatók egy adott kutatási területen közös munkát folytassanak, amely mindkét fél számára hasznos tapasztalatokkal szolgálhat – derült ki Dr. Csont Tamás előadásából.


SZGYTV_biokemia3


A zentai fiatalokat Becsky Dániel II. évfolyamos PhD hallgató vezette be a genetika és a génmódosítás világába, majd Gyulai-Nagy Szuzina, az Általános Orvostudományi Kar III. évfolyamos hallgatója tájékoztatta őket a Szent-Györgyi ösztöndíj-programról. Megtudtuk: a nemzetközi ösztöndíjprogram fedezi a kutatómunka költségeit, eszközöket és konferencia részvételi lehetőségeket biztosít, és segíti a tehetséges fiatalokat nemzetközi tudományos kapcsolatok kialakításában. A laborlátogatás során Dr. Szűcs Gergő kutató jóvoltából azzal az érdekességekkel is megismerkedhettek a zentai fiatalok, hogy a szív perfúziós rendszer, hogyan képes egy patkány szívét működésben tartani.


SZTEinfo- Szöveg és fotó: Kocsis Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)