Bezár

Hírarchívum

vernyomas

Két klinika szakemberei várják a lakosságot a szombati Rotary egészségszűrő napra

Két klinika szakemberei várják a lakosságot a szombati Rotary egészségszűrő napra

2019. augusztus 13.
3 perc

Az SZTE SZAKK II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Centrum és a Gyermekgyógyászati Klinika közreműködésével a három szegedi Rotary klub augusztus 17-én, szombaton Rotary Aktív Nap keretében nagyszabású lakossági szűrőprogramot szervez. Az újszegedi Rotary Tanösvény-Gergő ligetbe szervezett egészségfelmérés és tanácsadás mellett Nordic Walkingra, kerékpározásra, kajakozásra, sárkányhajózásra, vitorlázásra is várják a természetet szerető, egészségtudatos résztvevőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A három szegedi Rotary klub – a Szeged Dóm, Szeged-Tisza és a Szent-Györgyi Albert – összefogásával nagyszabású, sportos szabadidős programokkal kiegészített egészségfelmérő rendezvényre várják a lakosságot. Mint ahogy az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Palotás Sándor, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club új elnöke elmondta, jótékonysági alapeszményük egyik célja, hogy ne csak kérjenek, hanem adjanak is.


Hagyományteremtő céllal rendezik a Rotary Aktív Napot a prevenció, a rekreáció és a rehabilitáció jegyében Szeged egyik legszebb természeti környezetében: az augusztus 20-a előtti hétvége szombatjára, 17-re szervezett eseményen az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kardiológiai Centruma és a Gyermekgyógyászati Klinika szakemberei végzik az állapotfelmérést és adnak életmódbeli tanácsokat. Dr. Kovács László professzor, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a klinikai központ és a szegedi Rotary klubok több éves sikeres együttműködése nyomán számos alkalommal kaptak a betegellátást segítő eszközt és berendezést, a mostani rendezvényen pedig összefogva szolgálják a lakosság egészségvédelmi érdekeit. – A megelőzés egyik fontos feladata, hogy még a nagyobb baj kialakulása előtt ki lehessen szűrni a rizikófaktorokat, a kockázati tényezőket. Az egészségtudatos aktív hozzáállás, a szűrőprogramokon való részvétel, valamint az egészséges életmód sokakat menthet meg a betegségtől – fogalmazott a klinikai központ elnökhelyettese.


Azt szeretjük, ha valaki nem lesz beteg – erősített rá az elhangzottakra Dr. Sepp Róbert, aki a régió kardiológiai ellátásáért felelős tercier központ, az SZTE SZAKK Kardiológiai Centrum igazgatójaként is kiemelte, hogy a betegségek megelőzésében az egyén egészségtudatos magatartása döntő szerepet játszik. Egy olyan kardiovaszkuláris szűrőprogramot állítottak össze munkatársaival, amelyben több állomáson való részvétel után kap képet a résztvevő az egészségi állapotáról. Megmérik a haskörfogatot, ebből testtömeg-indexet számítanak, valamint a pulzusszám, a vérnyomás, a vércukorszint ellenőrzés (felmérő tábla alapján a 2-es típusú cukorbetegség tíz éven belüli kialakulásának kockázati becslését is megadják), a koleszterinszint felmérés, egy csatornás EKG szűrővizsgálat, szakorvosi összegzés és tanácsadás következik. Nemcsak felnőtteket, hanem gyerekeket is várnak az egészségfelmérésre, akik majd egy játékos útlevélre gyűjthetik a szűrőprogramon való részvételt igazoló pecséteket. A szervezők ezen kívül „Tudtad-e?” nevű ismeretterjesztő standdal és játékokkal, színezőkkel is készülnek, ahol a résztvevők megismerhetik az egészségesnek mondott üdítők, ételek valódi összetételét is, valamint tanácsokat kaphatnak egy-egy klasszikus étel egészségesebb elkészítéséhez. Az egészséges szabadidő eltöltés jegyében pedig többféle sportolási lehetőséget is biztosítanak a szervezők.

 

Helyszín: Rotary Tanösvény-Gergő Liget (Szeged, Felső kikötő sor 21.)

A Rotary Aktív Nap programja:

9.00-10.00 óra – Gyülekezés a Bertalan híd lábánál, a töltés tetején

10.00- 15.00 óra – Egészségszűrés, tanácsadás felnőtteknek és gyerekeknek

10.00-15.00 óra – Kísérőprogramok: sétálás, Nordic Walking, futás, kerékpározás, kajakozás, sárkányhajózás, vitorlázás, és szemétszedés


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek